e30 318is touring


Recommended Posts

Posle 2 godine vožnje i upoznavanja :e30: došao je red da i ja predstavim svoj prevoz. Kao što stoji u naslovu, u pitanju je popularna kocka 318is karavan. Fabrički motor bio je dobro poznati M40, ali je jedan od vlasnika pre mene ubacio M42. Kada sam kupovao auto, pošto nisam imao para za nešto mlađe, jedino na šta sam pristao je bio neki od BMW-a. Iskreno, veći sam ljubitelj 5-ice (e34 i e39), ali su pre dve godine ti modeli bili skuplji od onoga što sam ja mogao sebi da priuštim pa sam se odlučio za e30. I hteo sam isključivo karavana. Kada sam kupovao auto nisam imao ama baš nikakvog iskustva pa sam uzeo primerak koji je, kako se posle ispostavilo, bio prilično zapušten. Inače, limarijski je potpuno zdrav, osim nekih tačkica korozije, koje su i normalne s obzirom da je auto 1990. godište. Da ne dužim mnogo, ono što je do sad urađeno je sledeće:

-promenjeno crevo protokomera,

-promenjen termostat,

-promenjena pumpa za vodu,

-ugrađen sekvent plin AC (kada sam kupio auto bio je običan plin u njemu),

-napred stavljeni novi textar ventilirajući diskovi i ATE pločice,

-pozadi obrađeni diskovi i stavljene nove pločice i paknovi,

-sređeni trapovi (manžetne, selen blokovi, jabučice, stabilizatori...),

-sređena instrument tabla,

-promenjena cela komandna tabla (jer je prethodna počela da se raspucava),

-promenjeno vozačevo sedište,

-ubačeni pojasevi na zadnjem sedištu,

-promenjena šoferšajbna,

-stavljen lip koga nije ni bilo,

-promenjen brisač na staklu gepeka,

-promenjen lager na alternatoru.

Možda sam nešto i zaboravio, ali je to otprilike to. Ono što bi trebalo da se uradi (a što, naravno, zavisi od para) je druga servo letva jer ova curka po malo (godišnje potroši oko 2 l atf ulja). Možda je to i mnogo ali trenutno nisam u mogućnosti da je menjam pa će morati ovako da potraje još malo. Što se tiče potrošnje ulja, na 10 000 km (koliko otprilike godišnje prelazim) potroši oko 2-2,5 l. Zapravo, ne troši ulje nego bi trebalo promeniti dihtunge. Biće i to čim se steknu uslovi. Pored toga želja mi je šper diferencijal, alu felne 15", kao na Kasperovoj kocki, možda xenoni u kratkim svetlima i farbanje celog auta. Ima još nekih sitnica koje nameravam da sredim ali u suštini to je to. Sve to će biti kako dozvole finansije. Trenutno sam zadovoljan kako me služi i ne nameravam da ga menjam. Ako budem u mogućnosti da kupim drugi auto, kocku ću ostaviti ocu.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim Kasperu sa foruma, čoveku koji je za savet uvek imao vremena i pomogao mi oko svega što mi je do sad trebalo!

Ovo su fotografije auta, a svi komentari i preporuke su dobrodošli. :)

31_avgust_2014_1.jpg

31_avgust_2014_2.jpg

31_avgust_2014_3.jpg

31_avgust_2014_5.jpg

31_avgust_2014_8.jpg

31_avgust_2014_14.jpg

31_avgust_2014_10.jpg

31_avgust_2014_13.jpg

31_avgust_2014_16.jpg

Link to post
Share on other sites

Pre par godina jedan isti takav bio je na KG tablama ili je to taj.

To je taj. Iz Kragujevca je prodat u Aleksinac, a onda sam ga posle godinu dana kupio ja. Mislim da je bas vlasnik iz Kragujevca ubacio motor m42, pricao sam sa njim jednom prilikom, ali ne znam da li ga je on ili covek iz Aleksinca onako "ojadio".

Link to post
Share on other sites

ja sam bio taj auto da gledam u tom selu kod aleksinca. covek je trazio tad 1800e, a na autu su falile bezbroj stavki. nije hteo da cuje za manju cifru. a trebalo je dosta uloziti. sigurno on nije ugradio taj motor. u to vreme kad sam ja bio da ga gledam, nesto pre toga, dosio mu se peh sa pucanjem lanca. tako da je sigurno da imas novu glavu, sa ventilima, lancem i lancanicima. auto ide razbija. dobar auto, svidja mi se. sretno sa sredjivanjem.

Link to post
Share on other sites

Hvala Ivane. Do sad nisam vozio is-a tako da ne mogu da ga uporedim sa nekim drugim sto se voznje tice, ali sam skoro probao auto sa m40 motorom i primecujem da mu nedostaje snaga. Nekako sam navikao na ovaj motor. Dragan u Rutevcu mi je rekao da je uradio veliki servis, a to mi je potvrdio i covek iz Kragujevca, jer ga je Dragan zvao kad mu je prezubio motor, a ovaj mu rekao da uradi veliki servis. Nadam se da nije stavljao polovne delove kad ga je sredjivao. Ja sam auto patio 1650 eura, sto se kasnije ispostavilo kao mnogo. On nije hteo da cuje za cifru ispod 1800 kad si ti isao da ga gledas jer ga je u junu 2011 kragujevcanin oglasio na 2300 eura. Verovatno ga je ovaj plato malo manje i + troskovi oko servisa i jasno ti je zasto je trazio toliko.

Link to post
Share on other sites

Nije losa kocka komsija,samo tako nastavi i bice jos bolja... :)

Sad sto su nam zelje jedno a mogucnosti nesto sasvim drugo jbg to je to tu smo gde smo narocito ovaj nas kraj... :angry:

Hvala Ivice! Video sam te u prolazu par puta u Zajecaru, posto radim u Za pa sam tamo svaki dan. Auto ti izgleda vrhunski, svaka cast!

Link to post
Share on other sites

Ono sto sam zaboravio da navedem: promenjeni su i kablovi za svecice, bendiks i automat alnasera. Sledece sto ce biti uradjeno je popravka desnog bocnog zmigavca i opsivanje volana kozom. :prankster2:

Link to post
Share on other sites

Hvala Ivice! Video sam te u prolazu par puta u Zajecaru, posto radim u Za pa sam tamo svaki dan. Auto ti izgleda vrhunski, svaka cast!

Hvala hvala,nije bas vrhunski ali se trudim jbg kako mogucnosti dozvoljavaju.

Jer ces mozda na skup u Leskovac 14-og?

Link to post
Share on other sites

Trenutno sam na letovanju, potrosio sam brdo para tako da verovatno necu ici svojim autom ali drugar iz Knjazevca planira da ide kockom limuzinom pa mozda podjem sa njim. Posalji mob u poruci da se cujemo da idemo zajedno na tamo, ako si za.

Link to post
Share on other sites
  • 11 months later...

Pozdrav društvo! Nije me bilo skoro godinu dana. Ništa naročito nije ni rađeno na karavančetu, pa se zato nisam javljao. Od prethodnog javljanja popravljen je desni bočni žmigavac, promenjen hidrošpaner koji je bio loš pa je lanac zveckao, promenjen je semering radilice jer je "propišao" ulje, i promenjen je dihtung kartera. Prilikom promene dihtunga ustanovljeno je da je karter imao malu naprslinu pa je i to sanirano, tako da je sad potrošnja ulja svedena na oko 1,5 l/10 000 km, što i nije tako loše za auto star 25 god. Prlikom promene španera ustanovljeno je da lanac nije baš nov kao što mi je rečeno pri kupovini auta, ali nije u katastrofalnom stanju, pa će da posluži još neko vreme. Što se estetike tiče kupljene su MIM 1900 15" felne za letnji set, ali čekaju sledeću letnju sezonu da budu namontirane, pošto trenutno nemam gume za njih. U planu su neke 205/55 gume. Inače od kupovine do sada prešao sam 30 000 km i sasvim sam zadovoljan autom. Imam u planu još neke stvari ali sve to će biti kako finansije budu dozvolile!

Link to post
Share on other sites

Zaboravih da navedem - nabavljene su i obrvice i sa njima auto lepše izgleda samo nisu ofarbane još uvek. Kad bude i to gotovo biće i neka fotografija!

Link to post
Share on other sites
  • 5 years later...

Listam nešto po forumu pa natrčah i na ovu temu. Nisam je pregledao i dodavao ništa čitavih 5-6 godina, pa rekoh da je malo osvežim. Prethodne slike su iz avgusta meseca 2019. godine kad smo porodično krenuli na letovanje. Slike su sa letnjim setom felni MIM 1900 15". Zadnje gume Yokohama C-drive, prednje Tigar Prima, sve u dimenziji 195/55 r15. Prilikom odlaska na more, vožnja po primorju i povratak (sve ukupno oko 1500 km pređenih) potrošnja je bila nešto ispod 10l plina/100 km, što je i više nego zadovoljavajuće za auto star 29 godina. Od poslednjeg post-a u međuvremenu je promenjen lanac, promenjeni izduvni ventili, predihtovan motor i još neke stvari, ne mogu svega ni da se setim. Nakon te intervencije merena kompresija, na sva 4 cilindra je bila nešto iznad 12 bara. Auto mirno radi, potrošnja normalna... Aprila meseca 2020.godine ceo auto je sređen limarijski (na moje iznenađenje nije bio naročito truo, kao što sam očekivao za auto star 30 godina) i ofarban nakon sređivanja. Ubačena su prednja sedišta od e36-ice jer su fabrička jako propala, a ova sam našao odlična za gotovo nikakve pare. Posle svih navedenih intervencija auto je bio u odličnom stanju, nikad bolji od kad je kod mene. Trenutno je kod oca, počele su neke sitnice da škripe jer on i nije neka pedanterija kad je auto u pitanju, ali nije ništa drastično. Ja sam nakon kocke prešao na e46 320d 2004.god, naravno karavan. I posle 15 000 km i više sam nego zadovoljan. Ima nekih sitnica koje treba rešiti, ali o tome u posebnoj temi.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Da, aktivna je i dalje. kao što rekoh, škripucaju neke stvari jer ćale nije baš neka pedanterija, ali ja potežem koliko mogu. Ako budem mogao da njemu obezbedim neki drugi auto, uzeću kocku nazad pa polako da sređujem sitnicu po sitnicu koliko mogu. Trenutno rešavam neke sitnice na e46, hoću da ga dovedem u što bolje stanje.

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...

Kraj zajedničkog putovanja... Istekla registracija juna 2022. godine, auto prodat septembra 2023. godine u sasvim korektnom stanju. Dobra osnova za sređivanje. Ja, nakon e30 318is karavan i e46 320d 110kw, prešao na e39 525d 120kw, automatik. I, tradicionlno, karavan. Ne znam šta će biti dalje, ali bi mi bilo drago da e30 ponovo bude funkcionalna. Ako neko sa foruma bude kupio ovaj auto (pošto vidim da je ponovo na oglasima), neka se javi, reći ću sve detalje koje znam, jer je auto bio kod mene punih 11 godina, a u dobrom je stanju i dalje. 

Link to post
Share on other sites