Dnevna svetla i coming home


Recommended Posts

Tema je stara ali meni se i dalje desava da zaboravim svetla. Nisam do sad nista stavljao za paljenje dnevnih svetala jer sam hteo da kad budem pravio da to bude kako valja. Zatim cesto mi se javljali za coming home i na kraju ovo.Dva uradjaja u jednom :) dnevno svetlo i coming home

Kako funkcionise:

-kad se upali auto i napon na akumulatoru predje 13.2V pali se dnevno svetlo, znaci tek kad

je pocelo punjenje

-soft start i stop, lagano paljenje i gasenje cuva sijalicu

-sijalica svetli sa 70% inteziteta, moze da se menja

-paljenjem pozicije gasi se dnevno svetlo

-coming home, zakljucavanjem ili otkljucavanjem(centralna) pali se svetlo u trajanju od

10s, moze da se menja vreme

-soft start i stopetli sa 60% posto, moze da se menja

-uslov da se upali coming home je napon veci od 12,2V, da ne bi praznio vec prazan

akumulator

Prvo izgled elektronike.

1.jpg

2.jpg

Automat se vrlo lako povezuje. Mene je mrzelo da kopam po instalaciji i trazim zice pa sam otvorio LKM i tu sam zalemio zice i izvukao van kutije i povezao sa automatom. Vezao sam na duga svetla jer ona nemaju kontrolu ispravnosti i nece biti smentnji u radu.

3.jpg

4.jpg

5.jpg

LKM vracen na mesto i pored njega stavljen automat.

U radu

Ukoliko nekog zainteresuje moze da mi se obrati. Moze sve :) , da ja napravim ceo automat, da posaljem dokumentaciju, da programiram kontroler.....

P.S. na snimku se cuje kais od servo pumpe, u prirodi se mnogo manje cuje :D . Boban poslao spaner pa ga ovih dana menjam.

Link to post
Share on other sites

Ksenoni se ne dimuju, ne moze se menjati jacina. Za ksenone bi trebala prepravka. Moze sa sijalicama sa vlaknom i sa LED.

U stvari cini me da bi radilo sa ksenonima bez izmene u elektronici vec samo program za kontroler da se izmeni. Ostaje da se ne moze dimovati.

Link to post
Share on other sites

Super ideja a i definitivno bi voleo da se dokopam toga ;). Ovo ispod molim te shvati kao predlog a ne zakeranje sa moje strane :)

Imao sam sličnu ideju da ti ponudim za izradu još prošli put kada smo se videli :)

Ako sam dobro shvatio, može prilikom otključavanja da se upali svetlo po želji)? Da li bi mogao da upali i svetlo u kabini? Meni automat pali svetlo, onako postepeno ali tek kada otvorim vrata ... a kada zaključam dimuje ga i ugasi.

Možda interesantnija varijanta je da upali žmigavce prilikom otključavanja a obična svetla prilikom zaključavanja, da li je možda i to izvodljivo? Za migavce bi bilo kul da ih dimuje prilikom paljenja i gašenja a za svetla nema potrebe pošto su ksenoni.

Meni su dnevna svetla inače pozicija (LED AE umesto pozicije), da li će raditi sa LED pozicijama i šta bi se desilo kada upalim poziciju? Da li bi nastavilo da svetli pozicija?

Vozim e36icu, kapiram da je dosta drugačija od e34orke što se elektronike tiče ... i imam neki šit alarm koji je nakačen na centralnu.

P.S. Mali off topic, automat za brisače radi SAVRŠENO, malo sam ga samo modifikovao u smislu da sam ga "ubudžio" u već postojeći automat za brisače (prelemio sam direktno pinove na ploči originalnog automata. I ne čuje se više kada radi i izgleda kulturica :D Ako crkne nedaj Bože, imam drugi originalni u rezervi i samo ih "predžekam".

Link to post
Share on other sites

Dobro si se snasao sa brisacima :D .

Za paljenje svetla u kabini bi isao drugi uredjaj.

Glavna ideja za paljenje svetla prilikom otkljucavanja, zakljucavanja je da se osvetli prostor ispred kola da ne bi u mrklom mraku slomio nos :D . Ovaj automat ne moze da pali zmigavce i farove, samo jedno.

Moze led, bez invertora. Kad se upali pozicija dnevna svetla se gase i nastavlja pozicija da radi.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Meni je stiglo, jos samo da namestim. Ja cu da namestim na trece dugme na kljucu da se pale maglenke koje ce raditi 15 sekundi. Inace trece dugme je za otkljucavanje samo gepeka, sto mi je beskorisno.. I dnevna ce biti na 50% snage.

Link to post
Share on other sites

Ja porucio, stiglo je.. Namontirao i sve besprekorno radi. Zaista je lep detalj, sitnica ali bas bas mi se dopada.

Vanja, samo napred. Idemo u dalje projekte.

Sve reci hvale za naseg druga sa foruma (Vanju) :dance3: :dance3:

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
  • 6 months later...

Danas malo merio struje na mojim kolima pa merena struja sa dnevnim svetlima sa modulom i struja na kratkim svetlima, motor radi na leru. Evo rezultata

Struja koju vuce auto sa dnevnim svetlima

dnevna.jpg

struja koju vuce sa upaljenim kratkim svetlima

kratka.jpg

Razlika je preko 9 Ampera. Nimalo zanemarljivo, znaci da pored opisanih prednosti ima i znacajno rasterecenje alternatora :)

Link to post
Share on other sites

E da, bio sam i Vranjanin :lol:

Jos jedna stvar vezana za struju. Jesen zima kad auto cesto radi na male obrtaje a ukljuceni ventilator, brisaci, svetla... desi se da je veca potrosnja struje nego sto alternator daje i prazni se akumulator i na kraju dodjemo u situaciju da nam se akumulator isprazni. Ova razlika struje je taman koliko ventilator vuce na nekoj vecoj brzini.

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...