Recommended Posts

Kupio sam modul za daljinsko zakljucavanje. Gledao sam na Youtube-u nesto sto se tice povezivanja, lik je povezao modul direktno na modul centralne. E sad, negde sam citao da se ugradjuju dodatni releji, pa me zanima kako je najbolje povezati? Ako moze neka sema, jos bolje bi bilo. A da, jel okida na plus ili na minus?

Link to post
Share on other sites

Druže, zavisi od godišta auta, tj koji ti je ZKE. Ne znam od kada se zke IV ugrađuje u kola.

A kako se ugrađuje modul, zavisi od toga da li na izlazu prekida - ili šalje + impuls.

Evo ti šema kako bi trebalo da povežeš da ne prekidaš pin od vrata (obično ti takve šeme daju uz te daljinske).

e36alarm_HT188-7.jpg

Link to post
Share on other sites

A ovo je šema za alarm koji je došao uz moja kola. Koliko sam uspeo da vidim ovako je povezan kod mene:

excaliburalarm.png

Stim što meni leva vrata ne okidaju fabričku centralnu :(

P.S. Ukoliko ti je sve ovo strano i mrzi te da se zanimaš (testiraš), nije loše ni da ga oteraš kod prvog električara, uzimaju oko 1k do 2k din da ti to lepo povežu.

Link to post
Share on other sites

Ako ćeš ti da radiš daj tu šemu i podatke za kola. Mislim da bez obzira na godište motorici centralne su stalno na masi i ne sme prostim puštanjem plus a da radi jer će praviti kratak spoj.

Link to post
Share on other sites

Prvo sam mislio da treba B. ali kad si rekao da je uvek na minusu, pa se prekida plusem, onda sam se dvoumio izmedju B i E. :D Sad kad znam po kojoj semi da radim, nista nije problem :D

Link to post
Share on other sites

Ja sam čuo da ne može na modul, tj moj, direktno da se poveže (e36 kupe 11/93) pa je električar to rešio tako što se nakačio na instalaciju suvozačke brave pa što se modula tiče neko je samo otključao na ključ. Ako ne uspeš direktno razmišljaj u ovom smeru.

Link to post
Share on other sites

Ima tu jos jedna skakljiva stvar :) . Motoric ima tri prikljucka. Da ima dva bilo bi lako, samo se preseku zice i ubaci se daljinski. Ovako, kad budes poceo da radis moraces da ispitas neka stanja i onda da povezujes. Nisam siguran da li neki kontakti ostaju prebaceni. Dacu ti broj telefona pa da se cujemo.

Link to post
Share on other sites

Pretpostavljam da kad zaključa prebaci kontakt na tu treću i onda na nju treba dovesti impuls za otkljucavanje. To ćeš morati da utvrdis.

Link to post
Share on other sites