Osvetljenje zadnje tablice


Recommended Posts

Poz. U pitanju je e46biz 2002. Osvetljenje tablice ne reaguje. Promenio sijalice, a i dalje ne svetli. Brava gepeka uredno radi. Skidao ceo taj deo sa gepeka, zice stoje normalno. Sta moze biti priblem?

Link to post
Share on other sites

Proveri osigurač koji ima veze sa osvetljenjem zadnje tablice. Očisti korodirale kontakte, a led diode (mada si rekao da imaš sijalice, a ne led diode) moraju da budu adekvatno okrenute, jer ne reaguju ako ih okreneš kontra (objasniće neko stručniji). Odradi sve to pa kad popraviš javi šta je bilo u pitanju, možda još neko ima sličan problem. ;)

Link to post
Share on other sites

E ovako da se zna i za ubuduce. Problem moze da se desi samo na dva mesta. Prvo je da se detaljno ociste ulozci sijalica, koji se lako skidaju tako sto se skine cela rucka gde se otvara gepek i onda lepo rasturi sve i ocisti od korozije. A drugi problem tako sto u zastitnoj gumi gde je snop zica koja iz karoserije ulazi u gepek vrata, od otvaranja i zatvaranja vremenom dolazi do prekida u zicama jer one sve vreme stoje u savijenom polozaju. Sto u prevodu znaci svuce se guma i vidi se koja je zica dotrajala, nastavi se i to bi bilo to. Nadam se da sam objasnio, ako neko ima pitanja.. izvolte :)

Link to post
Share on other sites

koincidencija,evo upravo dosao od majstora sada.bila se prekinula jedna zica u tom snopu,a jos par onako ispucala izolacija i nacete vec i zice.nije radila ni centralna ni osvetljenje tablice.kad smo to vec cackali,otvorio tu rucku,kako ti kazes,ocistio ta kucista za sijalice i posto je kod mene to vec cackano,posto je samo jedna diodica radila,skinuli to sve,ubacili nove i sad sija opet sve u fullu i radi centralna.

Link to post
Share on other sites

A da dodam. Da nebi kupovali onaj sprej koji skida koroziju..a svi imaju VD sprej, za ciscenje korozije potrebno je samo VD i cetkica za zube koju ste planirali da bacite. Poprska se i trlja cetkicom, skifa se korozija, a ona takodje nije tvrda pa da pokrivi ili slomi nesto od kontakta. :)

Link to post
Share on other sites

Nema sta da se objasnjava dioda moze samo na jednu stranu da se okrene da bi radila...a za pocetak ocisti kontakte pa probaj. >To je logicno :)

Sorry za off (vidim da je problem rešen), ali ovo nije baš skroz tačno :)

Zener diode propuštaju i na "drugu" stranu, kada dobiju "probojni, ili Zenerov probojni" napon :P

Link to post
Share on other sites