bmw professional navy,problem sa citanjem DVD-a


Recommended Posts

Ne znam da li sam ba na pravom mestu sa temom. Od nedavno imam problem sa fabričkom navigacijom na e91. Problem se odnosi da dvd jako teko ucita disk tj karte a kada uspe posle izvesnog vremena dobijem poruku dvd laser greka. Dok traju muke da se dvd ucita stalno dok ne uspe imam poruku da nema diska u čitacu tj kao da ga nisam ni ubacio. Obzirom da imam par godina stare karte mislio sam da je problem u disku pa sam uzeo nove karte ali isti slučaj. Takodje u pitanju su originalni diskovi. Ono to je bitno tj ne znam da li je bitno da dvd nikada ne vadim i kada ne koristim navigaciju disk je u citacu.

Da li je na osnovu ovoga laser pri kraju tj da li je moguće da laser najavljuje da ce da ispusti duu ili je možda zaprljan i treba mu čićenje. Ja ga nikada nisam čistio auto je 2006 godite i kod mene je već 6 god. Kako i sa čim se laser čisti tj ta mi je prvo činiti po ovim simptomima.

Unapred hvala svima na odgovoru i savetu.

Link to post
Share on other sites

laser mozes da ocistis specijalnim diskom koji na sebi ima cestkice koje prelaze preko lasera. imas da kupis setove za ciscenje u svakoj radi koja radi sa racunarskom opremom.. a moguce da se laser rastelovao.

Link to post
Share on other sites

Citajuci na drugim mestima o ovom problemu vidim da nisam usamljeni slučaj i da iste simptome ima dosta drugih vlasnika i da je malo njih rešilo problem čišćenjem, uglavnom su to rešavali zamenom lasera. Za početak ću probati čišćenjem iako ne polažem velike nade u to. Zaboravio sam navesti da nakon pokazivanja problema na ekranu disk ne mogu izvaditi napolje. Jedino kada stanem, ugasim auto posle par minuta ga ponovo pokrenem dvd mogu izvaditi

Link to post
Share on other sites

Problem "starijih" modela je sto navigacioni kompjuteri ućitavaju mape sa CD ili DVD,a tek sa modelima posle 2008. godine to se promenilo uvodjenjem CIC navigacionog kompjutera sa Premijum mapama. Ja radim čišćenje i zamenu lasera navigacionih kompjutera samo za BMW vozila. Čišećnje lasera mora da se uradi profesionalno ne sto je to nauka, vec se treba tvoj CCC modul da rasklopi kako treba. Laser je najbolje da oćistiš sa čistim alhoholom i sa tuferom za uši. Ona priča o disku koji čisti laser tu ne pije vodu. Takodje problem može da stvara i sam disk, jer ima vek upotrebe. To što ti ne koristiš navigaciju ne znači ništa ako je disk u nav. kompjuteru, on se sam startuje. Za tvoj nav.kompjuter postoje tri diska West, Central i East Europe, tako da probaš da ubaciš drugi disk da vidiš gde je problem.

Popravljao sam MK3, MK4 i CCC navigacione kompjutere više puta i znam o čemu pričam.

Evo ti linkova...

https://www.kupujemprodajem.com/Navigacione-mape-2016-za-BMW-vozila-20275483-oglas.htm?filter_id=

https://www.kupujemprodajem.com/Navigacioni-kompjuteri-za-BMW-vozila-25828900-oglas.htm?filter_id=

https://www.kupujemprodajem.com/Navigacioni-kompjuteri-za-BMW-vozila-25828900-oglas.htm?filter_id=

Vidi ocene kupaca.

Link to post
Share on other sites

Leone i ja sam prvo posumnjao u disk i kupio sve tri nove aktuelene originalne karte ali se problem nije resio, sa tim sam eliminisao problem diska, dakle laser e sad prljav ili ispusta dušu. Možda nisam dobro napisao iako ne koristim navi naravno da mi je jasno da se disk vrti i da laser radi, mislio sam pod tim da uopste nisam vadio disk tj možda sam i tako skratio vek lasera. Drugim recima da li je ako se ne koristi navi preporučljivo vaditi dvd da laser bezveze ne radi tj time mu produžiti vek ?

Danas sam kontaktirao servis u vezi tog problema, naravno oni su mi rekli da se tu menja ceo uredjaj i da oni to ne popravljaju :-)

Da mi daljina nije problem svakako bih predao nekom od vas da to reši ali za sada na žalost nemam u planu dolazak u srb

Link to post
Share on other sites

Jbg, kad dodjes u otadyinu javi se. Ako ne koristis navi, nemoj da ti disk stoji unutra. Ja bar tako radim.

Link to post
Share on other sites