E46 320d zamajac


Recommended Posts

Poštovani, molio bih za jedan savet.

Naime, ne znam da li je u pitanju zamajac ili je nešto drugo. Problem se ispoljava u sledećem:

Kada palim ili gasim auto se malo zatrese ali više kada gasim. U trenutku kada ugasim auto se zatrese i čuje se nešto kao kliklak. Napominjem da u radu nema nikakvih problema niti se oseća bilo šta, auto lepo vuče ručica menjača miruje i ništa ne lupa ne trese i ne čuje se. Molim za neki savet, šta to može biti i šta mi je činiti?

Послато са SM-J500H уз помоћ Тапатока

Link to post
Share on other sites

Dešava se isto i kada je stisnuto kvacilo i kada nije. I zaboravio sam da napomenem kada krećem desi se ponekad da se zatrese, uglavnom kada ga držim na kvačilu.

Послато са SM-J500H уз помоћ Тапатока

Link to post
Share on other sites

Pogledaj nosace motora......

A to sto trese pri polasku moze biti i korpa kvacila, ne mora uvek da bude zamajac......mada to nasi majstori obozavaju......cim nesto malo lupne, oni te lupnu po dzepu......

Link to post
Share on other sites

imao iste simtome kad auto krece,ali vise je treskalo kad je auto motor i menjac vruc, zamenio set i resio problem.

nosace svakako proveri to je var lako kod majstora. 

struze li kad ides u rikverc, na ravnom manje uzbrdo vise

Link to post
Share on other sites

Malopre sam probao voznju u rikverc. Ne trese ništa ni na ravnom ni uzbrdo. A pri kretanju pomalo trese i to samo kad je hladan.

Послато са SM-J500H уз помоћ Тапатока

Link to post
Share on other sites

Ako ti trese papucicu pri laganom kretanju, a nemas neke propratne zvukove tipa lupkanja metala, onda ti je problem korpa kvacila i lamela je potrosenija.

Kakvo ti je kvacilo? Jel tvrdo i na kojoj visini odvaja? I ako se cuje taj kliklak kad ga gasis sa pritisnutim kvacilom, moze biti da je i zamajac pri kraju, al moze on jos verovatno. Al to se bez skidanja menjace nista sigurno ne moze znati. 

Meni je tako bilo, isto samo kad je hladan, auto isao skroz normalno na vecim brzinama. Promenio samo set kvacila bez zamajca i nisam imao problema vise. I majstor mi je rekao da mi je promenio i neki drzac(nosac) mali kod menjaca kad je to radio. Pokazao mi je kako izgleda, neko parce metala sa nekom rupom u sredini...al ne znam tacno kako se zove.

Link to post
Share on other sites

Kvačilo je mekano ali odvaja negde pri vrhu. 

Znači može da se zameni i samo set bez zamajca? Onda najbolje da majstor skine pa da pogledamo šta je za zamenu. Kako da znam da li je zamajac za zamenu ili još nije?

Link to post
Share on other sites

Kad je lose kvacilo, onda je tvrdo i odvaja visoko, a kad je dobro onda je mekano i nize odvaja. To su neka pravila, al ko ce ga znati ima svakakvih slucajeva. 

Naravno da moze, ako je zamajac dobar ne sme te izaci vise od 200e zamena seta. 

Kad se skine, probace ga majstor jel se puno pomera napred nazad(tj koliko je odstupanje) i isto tako na pritiskanje dole gore. Moze da se desi i da se zaglavi skroz, da se ne mrda ni malo, a to nije dobro pogotovo....moze da pokvari menjac pri opterecenju. Ako je pukla opruga unutra, cuce se kad ga prodrmas a i imace vece odstupanje pri pomeranju, znaci da je zavrsila svoje. Nisam bas nesto strucno objasnio, al nadam se da si me razumeo. :) Uglavnom bez skidanja nista.

Bitno je da imas postenog majstora, da ti ne kaze odma da je tu i zamajac za menjanje a da ga ni ne pogleda.

Link to post
Share on other sites

samo zamjeni set korpa lamela  druk lager ako su ti drzaci ok. I meni je tresao tako sa starim setom sig korpa bila pri kraju i ja sam je dokrajcio malo jacim startom pa je pukla pa je set morao da se mijenja :)

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Stefan L. said:

ja danas bas stavio nove nosace, ih koja razlika bog te smazo kad gasis i palis auto i nema ruznih vibracija plastikica stakla da drhte itd.

sta si stavio koji proizvodjac, cena seta?

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

pozz ljudi..imam identican problem sa kvacilom kao dole na klipu...znaci kad krenem u leru da ga pritiskam pocinju ti neki zvukovi, i kad ga stisnem do kraja nema vise nikakvih cudnih zvukova..auto ide normalno, ne lupa pri polasku, ne trza, ne trese se kad gasi i sl, znaci sve sem ove buke kao na klipu, isto ko iranije...jel zamajac, ili mozda samo druk lager? Hvala

 

Link to post
Share on other sites