Recommended Posts

  • Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Malo sam istrazio problematiku, evo kako retrofit kit izgleda za e46.

http://etk.bmwsar.ru/eba_docs/594en.pdf

S obzirom da je moj e39 proizveden posle 09/2000 instalacija bi trebala da je slična, barem što se struje tiče. Nije problem napraviti samo mi fali donatorski džek što ide na prskalicu. Na relej ide signalna od ECU (12. slot na 54-pinskom konektoru) i onda se kodira kako da radi. Trenutno nisam kod kuce ali cu bas nakaciti dijagnostiku da vidim sta sve od opcija nudi.
No, u svakom slučaju mnogo velika gimnastika zarad nečega što manje-više ima samo estetsku funkciju.

Link to post
Share on other sites

ja sam kupio komplet bocu motorcic prskalice i creva, na motorcic doveo struju preko releja, vranjin mi pravio modul koji je povezan sa prskalicama brisaca, tj motorcicem.........koji on ukodira kako zelis, kod mene konkretno na svako peto prskanje soferke pale se prskalice farova koje odrade prskanje 2 sekunde, naprave pauzu sekundu a onda jos sekundu prskaju...........

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Da osvežim malo temu. 
U medjuvremenu je BMW dobio Technical Graphite trim enterijera (bilo je potrebno naći tri donatora da se sklope sve lajsne bez ogrebotina), i odradjene su mahom estetske stvari - korekcija i zaštita laka, osvežavanje kožnih delova i tome slično. 

Zato polako pristižu delovi za šrafljenje preko zime. Plan je 2.5 -> 3.0 i još ponešto uz to. :)

20171013_173148.jpg

image.jpg

Link to post
Share on other sites

Ništa se vizuelno neće menjati, jako mi je bitno da zadržim originalan izgled. 

Plan je stroker na 3.0 uz malo oštrije bregaste i neki kvalitetan izduv. Doći će i LSD i zglavan kočioni sistem. 
Čisto da se malo naglasi to "ultimate driving machine". :)

Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, Uzicanin said:

Jesi razmisljao o nekim malo nizim oprugama?

Ne. M suspension II je taman ono što mu odgovara, sa tvrdjim oprugama ne bih dobio ništa što želim.
Jedino što će se možda menjati oko šasije je zadnja balans štangla.
Plan je da nadjem 16.5mm od M5 da bih malo redukovao podupravljanje (inače je na njemu fabrički 15mm - najveća koji su stavljali na e39 koji nije M).

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
15 hours ago, Zeljkamp said:

Kolika je razlika u voznji u odnosu na prethodnog VRS-a sto si imao ? 

Velika. Najveca u tome sto BMW radi. :D

Salu na stranu, potpuno su razliciti price. VRS bi ostavio 525i na pravcu svaki put, u bilo kojim uslovima. Ali problem sa VRS je sto ide dobro samo pravo, u svim ostalim situacijama je raspad sistema. Jednostavno sasija ne moze da isprati taj motor.

BMW-u najvise fali snage. 2.5 nema obrtnog momenta, a prenos je dosta dugacak. Uz to, auto je tezak i to se oseti. Standardne kocnice rasporedjuju silu kocenja 55% napred 45% nazad (izmerio na valjcima), tako da em nisu dovoljno jake, em po klizavom hoce da zanesu ako ih drzis do temena krivine. 324mm diskovi napred sa dobrim plocicama su to resili. 

3.0 sa ovim bregastama i nekim valjanim izduvom bi trebalo da donesu dovoljno snage, a docice i LSD nazad, da to moze fino da se prenese. :)

Sasija je fino izbalansirana, mada ne bi bilo zgoreg da auto manje podupravlja, pogotovo je izrazeno sa letnjim 265 gumama pozadi, hoce da guraju preko nosa ponekad. Probacu to da resim sa debljom balans-stanglom pozadi - ako neko zna gde ima M5 u delovima, neka mi javi. :)

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

U principu najradije bih istovremeno kada se bude vadio motor, jer nije baš pristupačno skidati grane kada je motor u autu.
Ali pre nego što se grane montraju moram da vidim kako ću da rešim elektroniku da ne paniči zbog eleminisanja katalizatora. To se softverski relativno lako reši, ali ne znam ko kod nas ima odgovarajući softver za to (flash za Siemens MS43) a ne bih ja lično da eksperimentišem.

Link to post
Share on other sites

Postoji fora za sonde umesto tog postojećeg kraćeg navoja (matice na kojoj se šrafi sonda) zavari se duža da sonda ne bude u direktnom dodiru sa gasovima (da ne bude toliko unutra) nego jedva da ulazi u cev.. Par drugara je tako rešilo problem i ne prijavljuje grešku (ne na bmw doduse ali sve je to) . Planiraš li konverzaciju na 6 brzina?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Link to post
Share on other sites