Recommended Posts

1 hour ago, nele11 said:

Postoji fora za sonde umesto tog postojećeg kraćeg navoja (matice na kojoj se šrafi sonda) zavari se duža da sonda ne bude u direktnom dodiru sa gasovima (da ne bude toliko unutra) nego jedva da ulazi u cev.. Par drugara je tako rešilo problem i ne prijavljuje grešku (ne na bmw doduse ali sve je to) . Planiraš li konverzaciju na 6 brzina?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 

Kod Euro 4 M54 motora nije tako baš jednostavno zavarati ECU. Osim što konstantno gleda napon sekundarnih lambda sondi, pri odredjenim uslovima radi i test ispravnosti sondi, i tu lako puca grešku. 
Obični distanceri ne pomažu, neki koriste distancer od 90 stepeni, pa u njega dodatni sa minijaturnim katalizatorom. Čak ni ovo rešenje ne uspeva baš svakome, a uz to je i skupo, jer mi treba 2 komada.
https://soulpp.com/product/universal-o2-spacer-catalytic-converter/
Drugi način je da se stave simulatori rada lambda sondi, tako da ECU misli da su sonde na mestu i da je sve u redu. Opet, očekivan izlazni signal nije uvek konstantan i za sada koliko sam našao, jedino momci sa area74 su uspeli da naprave valjani simulator. Da je u pitanju običan ograničavač napona, mogao bih to lako rešiti, ali očigleno nije samo to. Ljudi koriste ovo na N54 motorima i kažu da fercera
https://www.area74.ca/io2/
Treći način je jednostavno flešovanje ECU. Imam potreban alat i definisane binove (mapu) za to, ali nikad nisam to radio i strah me je malo da ne brikujem ECU. Radije bih nekome dao pare da mi to sredi. 

Što se 6- brzina tiče, razmišljao sam o tome, jer svakako menjam fabrički getrag 250g za robusniji ZF. Problem je u tome što je 5-brzinski menjač lako naći i u odličnom stanju sa donora košta oko 200e.
6-stepeni bi mi odgovarao ili sa E46 2004-2006 ili sa prve generacije Z4, a to je dosta teško naći - kod nas skoro nemoguće, a preko su 600-700-800e. Uz to da bih mogao da upasujem treba mi i poluge sa E60 (50e) i prednji deo kardana od 530i E60 (još 100e). 
Jedino što bi dobio sa 6 brzina je mogućnost da stavim diff sa kraćim prenosom, 3.38 ili 3.46, ali za sada to ostaje kao mogući projekat za neku drugu zimu, ako izleti neki menjač povoljno. :)

48 minutes ago, Stefan L. said:

nisam skontao sliku sa difom, jel si ga novog pazario, reparirao ili samo ofarbao ? :)


To je, sto bi rekli, custom made dif. Nov šper diferencijal, posebno sastavljen za 188 kuciste za e39 od dva donatorska diff-a i sa svim novim delovima (lamele, ploce, lezajevi, semerinzi).

Link to post
Share on other sites
  • Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic