Prenos vlasništva


Recommended Posts

Imam potencijalno veliki problem. Krajem meseca treba da registurujem kola, a pre toga da ih prenesem na svoje ime. Kupio sam ih u aprilu prošle godine i kako su bila tek registrovana nisam se zamajavao sa tim. Danas sam zvao agenciju iz Novog Sada (tamo sam kupio kola) i oni su mi rekli da je istekao rok važnjenja (!?) ugovora i da bi preveo kola na svoje ime moram da sa prethodnim vlasnikom napravim novi ugovor. Kako su mi rekli, ugovor važi mesec dana. Ostao sam šokiran. Kako kupoprodajni ugovor može da ima rok trajanja, a da pritom to nigde na njemu nije naznačeno? Toliko mi je nelogična informacija, da neverujem da je tačna.
Hipotetički, šta ako prethodni vlasnik ne želi da sastavi novi ugovor? Ili šta ako ne budem mogao da ga kontaktiram?

Inače, prenos sam prolongirao do registracije jer mi je žena iz osiguranja rekla da ću prenosom izgubiti dodatno osiguranje koje je prethodni vlasnik platio jer se ono ne vezuje za vozilo već za lice...

Link to post
Share on other sites

Procitaj malo zakon cisto da se informises,ne kazem da je ispravno ali je zakonom odredjen rok od mesec dana od prodaje vozila prodavac mora da plati porez na promet tj harac drzavi,u svakom slucaju kod nas je praksa da kupac placa porez sto nije bas normalno jer nisi ti napravio sebi korist vec prodavac koji je uzeo pare i mora drzavi da plati porez.

Klasicno klepanje gradjana na svim poljima pa tako i na ovom,znaci im tih tvojih 1000din pa makar ti nikad ne preveo auto,u principu nije u svim opstinama bitan datum ugovora,negde se to gleda a nengde ne,probaj sa nekom ozbiljnijom agencijom da napravis posao,oni svi imaju svoje ljude po salterima MUP-a i to se da zavrsiti,ako nista ne odradis ne preostaje ti nista drugo sem da gnjavis coveka da se proseta do opstine ili suda i da ponovo izoveravate ugovor.

Srecno

Link to post
Share on other sites

Citao sam bas malopre. j***m mu mater, nisam imao pojma. Što je najgore od svega ja sam planirao da platim taj porez odmah nakon kupovine i još spremio novac za to, ali ljudi iz okruženja, koji su stariji i trebalo bi iskusniji, su mi govorili da nema potrebe da žurim sa tim, da mogu kod hoću do sledeće registracije, itd... Napravih sebi problem ni iz čega...

Možeš li ti ili neko drugi da mi preporučiš neku agenciju gde bih mogao da pokušam?
Niti bih da cimam čoveka bezveze, niti se meni ide u Novi Sad. Nek je i skuplja provizija koju uzimaju, bolje i tako nego da zajebavam i sebe i bivšeg vlasnika.

Link to post
Share on other sites

Opet nisi dobro procitao zakon :)

Odakle si?

Pri placanju poreza na promet mora vlasnik vozila da bude prisutan pod obavezno,negde traze i kupca ali to je izdrkavanje,kupac nema nista s tim,jedino ako vlasnik ovlasti agenciju da u njegovo ime moze da plati porez sto u tvom slucaju nije moguce,znaci moraces da hvatas vlasnika.

Link to post
Share on other sites

Evo druze iz prve ruke..

Ja sam preveo 5 meseci posle pravljenja kupoprodajnog ugovora. Ovde u Cacku sam zvao nekoliko agencija i svi su mi rekli da moze to da se provuce tj. da ce mi uvaziti, tako i bi.

Inace kao sto rece @777.boban, sve zavisi od mesta do mesta, od opstine do opstine da li hoce da ti provuku to ili ne. Svakako mogu, ja sam ti primer.

Link to post
Share on other sites

Ja iz Nove Pazove. Aj mi sad reci onda tačno koga treba da jurim, pošto sam kola kupio na auto placu. Prethodni vlasnih je dao kola i doplatio za skuplja i naravno dao ovlašćenje.
Tako da je meni fatkički automobil prodao treće na osnovu ovlašćenja vlasnika. Da l da jurim vlasnika i sa njim da sklepam novi ugovor ili auto plac na kome sam kupio kola?
Fora je što sam zaboravio kako se plac zove, a broj telefona mi je ostao samo od vlasnika.

Link to post
Share on other sites

Ovako to ide, bar sam ja tako uradio.

Prethodni vlasnik (onaj na koga se vodi auto) mora da ode da odjavi tablice i saobracajnu u mestu gde je auto registrovan. U tom mestu takodje plati porez. Potom tebi salje sve potrebne papire i ponistenu (probusenu) saobracajnu, pa ti sa svim tim ides da registrujes auto.

Ovo sam ti napisao zato sto gore pominja agenciju, jer za ovo ti ne treba.

Ja se unapred izvinjavam ako je nesto drugacije zato sto je auto sa placa pa mozda nije isti postupak. . .

Link to post
Share on other sites

Hvala na pojašnjenju.

Nisam znao da mi je svakako vlasnik potreban, verovatno se i on sam pitao što ne zovem. :D

Ako bih otišao u NS i tamo sastavili novi ugovor, overili ga, bivši vlasnik odjavio i ja platio porez, da li bih mogao da se vratim kući (ostao bih bez saobraćajne i tablica)?
Ako postoji način, onda mi agencija nije potrebna. Inače, morao bih da idem u ns, da overimo novi ugovor pa onda od kuće da pošaljem saobraćajnu i tablice agenciji da završe posao.

Link to post
Share on other sites

Sve to sto si prvo rekao, samo odes sa nekim drugim autom :)

Ja bih se svakako cuo sa vlasnikom, na kraju krajeva poslao mu tablice i saobracajnu, pa ako ne uspe nista da uradi, onda tek bih zapucao u NS

Link to post
Share on other sites

Hvala jos jednom na odgovorima. Zovem sutra coveka, pa cemo videti sta cemo i kako. Nemam druga kola, tako da ako budem morao da idem u ns najradije bih samo ugovor overio, a od kuce poslao tablice agenciji. Ili tako ili cu morati da zapucam sa busom, pa da sve zavrsim u danu.

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

Link to post
Share on other sites

Pa znaš kako, prenos ću odraditi sledeće nedelje preko agenicje, jer mi je jeftinije i daleko jednostavnije. Pošto sam ja iz Pazove a kola treba odjaviti u Novom Sadu, previše mi je komplikovano. Trebao bih da nadjem prevoz do tamo i nazad jer sa svog automobila moram da skinem tablice i poništim saobraćajnu.

U teoriji koliko sam upoznat, potrebno je da vlasnik ili ovlaćeno lice koje je prodalo odjavi kola u mup-u na teritoriji gde su bila registovana, potom ja kao novi vlasnik plaćam porez i sa tom potvdom idem u mup na teritoriji opšitne u kojoj živim gde uzimam nove tablice i saobraćajnu.

Link to post
Share on other sites