E46 330d M Sport Touring Automatik


Recommended Posts

Danas na 291286 km ja samostalno zamijenio zadnje pločice i senzor. Kurčev posao, ali kad radiš prvi put - 2 sata. Pločice i senzor Textar iz AutoLine-a. Isto ono što je i bilo na autu. Za one koji ne znaju, senzor je samo na desnom točku, na unutrašnjoj pločici, a ako se povede računa o stanju pločica - i ne mora da se mijenja. Nauk za slijedeći put.

EDIT: Odgledao ova dva videa i zamijenio to sam:

 

Aco u gužvi sa nekim restauracijama i nekim većim servisima, pa još nismo zamijenili podloške. Za vikend idemo do Sarajeva na ćevape, a u ponedeljak moji piče malo do Lugana, tako da će mališa da se izvuče iz grada i protegne noge. ;)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • Replies 212
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Danas na 294580 km odrađena zamjena podloški dizni. Bacalo je malo nafte, pa da riješimo to. Dizne izvađene bez po muke, podloške zamijenjene, pa sad više ne baca nigdje.

Ono što jeste "problem" je što dva "konektora" na crijevu za povrat ne prave "klik" kad se ubodu u dizne i što su žabice na tri konektora za dizne otkinute. Stručnjaci neki drkali vjerovatno, pa ga predrkali. I konektor sa zadnje strane motora isto nema tu žabicu. Ali, bitno je da ne baca nigdje više naftu kada radi. Aco kaže uzmi original liniju za povrat goriva, nije to za zajebavanje.

Nakačen na dijagnostiku i tamo kaže slijedeće: grijač na 4. cilindu se ne prijavljuje kako treba, ali je izmjeren unimerom i radi ok (ne pišti, ali radi) - nećemo dirati za sada, Smoothe Running Control kaže za dizne da je korekcija -0.8/0.7/-0.7/1/0.1/-0.2. Aco kaže da je sve idealno, dizne odlične.

Na turbini se pojavilo malo gareži, treba da se prati. Što se kaže u vojsci - razumijem i nije mi teško! ;)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Dana 05.08.2017. godine na 294735 km vraćen na auto sređen prednji branik. 70€ ruke za krpljenje, sređivanje i farbanje branika i 10€ za lijevi nosač koga je stari negdje u Italiji na parkingu smandrljao. Sada je to 99% tipitopi prednji branik. ;)

A još malo i novi servis...

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Neki dan pokupljena uljna magistrala, pa će biti na slijedećem servisu zamijenjena. Uzet original u Delti (ovo pod brojem 9 ispod, kataloški broj 13 53 7 790 330) - 4500 dinkića.

 

2pq0.png

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Danas 299800, još koji dan i servis na 300k lagano opušteno.

Kad dođe vrijeme za prelazak na motor da mogu ostati koji dan bez auto, pravac Lajoš u Novom Bečeju da se vidi za servis mjenjača. Nemam nikakvih problema, ali da se to skine sa spiska i da se uživa u autu...

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, castor said:

Danas 299800, još koji dan i servis na 300k lagano opušteno.

Kad dođe vrijeme za prelazak na motor da mogu ostati koji dan bez auto, pravac Lajoš u Novom Bečeju da se vidi za servis mjenjača. Nemam nikakvih problema, ali da se to skine sa spiska i da se uživa u autu...

Javi kako si prosao, i ja se gonim sa istom mislju ... ja sam skucao 25-30k do sada bez problema. Ali ako mogu da izbegnem probleme i u buducnosti sa servisom (cca 200-250e), to bi i uradio.

Link to post
Share on other sites

Brate slatki, možemo da odemo zajedno, to je barem najmanji problem. Odemo zajedno da čovjek pregleda aute, dogovorimo se i onda možemo da se i organizujemo da uradi jedan, pa drugi, pa smo i muke sa prevozom riješili (odemo zajedno, vratimo sa sa jednim od auta - drugi ostaje na servisu, pa odemo po drugi, a vratimo se sa prvim, pa taman vidimo i razliku u radu, i onda još jednom po prvi). Nije NB preko svijeta. Bolje i tako nego taksijem...

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Upravo se vratio sa servisa na 300k km. Zamijenjeno ulje i svi filteri, kao i "uljna magistrala" (koju sam uzeo još u 10.2017. godine) kako je zovu u Delti, a zapravo je povratno crijevo za naftu sa dizni.

Utvrđeno da fali ulja u diferencijalu, pa ćemo to da riješimo. Dogovorili se za slijedeći petak da se doveze auto, digne na dizalicu i u subotu ujutro provjeri stanje ulja u mjenjaču (javlja mi se da fali kao u difu), da se pregledaju onda svo remenje i remenice, roleri i ostala sranja i da se vidi u kakvom je stanju vodena pumpa i posuda. Na osnovu toga ćemo dalje da radimo šta treba.

Čim otopli, idemo da mijenjamo ulje u kočnicama, ATF ulje i antifriz i još samo da se sjetim šta... :D:D

Link to post
Share on other sites

Jok, to je sve ajnca (1A - ajnc-a, što bi rekle Švabe)... Jbmliga, ne mogu da se sjetim šta.

A, da zaboravih da napišem. Kad je već sve bilo poskidano, provjereni su grijači - svi ok. :D

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Prema dogovoru i napravljenom planu i programu, u subotu, 31.03.2018. godine na 300258km obavljeno:

  1. Zamjena ulja u diferenciju, dve kantice Febi GL-5 (75W-90). Izbačeno ulje bilo tamno smeđe, smrdilo i nije ga bilo dovoljno. Nakon zamjene osjetna razlika u vožnji dok je auto hladan. Koliko sam vidio stanje u kanticama, stalo je maksimalno koko 1.5l ulja.
  2. Dodato ulja u mjenjač maksimalno pola litre, isto Febi.
  3. Pregledano sve na donjem voznom postroju. Lijeva gumica balans štangle napred je malo popustila, pa ima lufta, ali nije pukla. Planirana zamjena.
  4. Utvrđeno da je na vakuum pumpi izgleda otišla gumica, jer malo curka ulje. Planirana zamjena.
  5. Utvrđeno da iz nekog nepoznatog razloga fali donja šelna na jednom crijevu rashladnog sistema (Hose, heat exchanger-return pipe, Part No. 11 53 7 805 359) i da tuda malo curka i gubi sadržaj. Stavljena šelna.
  6. Pregledana sva crijeva, remenje, roleri, remenica radilice. Sve ok, ništa ne odstupa i ne odskače nešto posebno da traži zamjenu. U skladu sa stanjem planiramo kada ćemo da mijenjamo sve to.
  7. Na ovom zadnjem snijegu, par puta mi se desio strob efekat iz lijevog fara. Uspio sam da primjetim dok je padao snijeg, na pahuljicama. Prije nekoliko dana, vraćam se kući, predveče, zabljeska malo i upali se lampica na instrument tabli da je crkla sijalica. Ugasim svjetla, sačekam par sekundi, opet upali, svjetlo radi, lampica se ugasila, ali samo za nekih 5-10 minuta, kada se opet svjetlo gasi i lampica pali. Može da bude sijalica ili trafo, stavljena druga, ispravna, polovna sijalica, koja je juče uveče "testirana" cca pola sata i radi. Planirana zamjena Xenon D2S sijalica novim, uzeću najvjerovatnije Philips 85122, a možde se "isprsim" i uzmem Xenon X-tremeVision gen2 ili Xenon WhiteVision gen2. Ona prva ima za 20 ojra na kupujem prodajem i garanciju od 12 mjeseci, dok je ova Gen2 oko 7500.
  8. Utvrđeno da je gecrknuo senzor ulja, planirana zamjena.

To je otprilike to. 2000 dinara za ruke. Materijal moram da vidim koliko će da košta, pošto sam uzeo na "revers", a vraćam 2 kantice ulja za mjenjač.

Kad se ovo vrijeme malo sredi, slijedi zamjena antifriza, ATF ulja i ulja u kočnicama.

;) 

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

E, a sad malo o brisačima...

Prije nekih mjesec dana, onako mrtav-ladan iz LAV Auta naručim dva kompleta brisača, da vidimo kako će da se ponašaju, jer u Autolajni prema kataloškom broju traže 4200 dinara za set Bosch brisača. Nije me mrzilo, premjerim i na ljimuzin i na karavan brisače i kažem 2x 550 mm (Bosch Eco 00X55BO - 400 din/kom) i 2x 500 mm (Bosch Eco 00X50BO - 360 din/kom). Dođe to, namjestim ja sve, sutradan i kiša pada, poradujem se. Jeeeee, novi brisači. Al' cvrc. Suvozački još i nekako, mogu da mu oprostim sitnice neke, ali vozački nikako da obriše sve - ili ostaje ili preskače ili jednostavno ne briše.

Ajde rekoh, treba par dana da brišu, da legnu, da se naviknu da rade. Prođe i to - ne radi. OK. Ne mrzi mene, skinem ja nove, uzmem stare Bosch Aero Twin, rasturim sve, zamijenim gumice brisača, napatim se katastrofa - ono još gore. Suvozački sad briše zadovoljavajuće, ali vozački briše donjih 60% površine. OK, vratim na vozački original gumicu - katastrofa na kvadrat, sad preskače i briše dva puta po 10-15 cm površine. E da vam j***m nanu naninu da vam j***m, nećeš više mene jebavati.

Zasjednem neko veče i krenem da tražim koji brisači uopšte trebaju da idu. Ono što Bosch i BMW po fabričkim kodovima nude, to su obične metlice sa plastičnim spojlerom. U Bosch katalogu nađem da može i Aero Twin 600/500 mm. Premjerim opet ove moje, a oni 580/475 mm. Gledam, tražim, razmišljam. I na kraju smislim - naći odgovarajuće, ali malo kraće.

Kao što je opšte poznato, kod naših trgovaca ima svega na stanju u izlogu, telefonu, sajtu, ali sve dok ne uđeš unutra. Onda vidiš (opet/po ko zna koji put) da to nije baš tako. Beoguma. Imaju sve modele brisača, cijene dostupne na sajtu, ali nemaju tip kačenja i spisak vozila na koja odgovaraju. Pošaljem emajl, prekjuče uveče (16.04.2018.), dobijem odgovor juče (17.04.) u 17:08. Sve bi bilo ok, da ja prije toga, u povratku sa posla nisam svratio u Beogumu na NBG kod Gazele i kupio brisače.

LM, po povratku sa posla, svratim tamo, uđem, izloženi brisači, gledam, zagledam, sve Eco i oni novi ravni, ništa drugo. Krenem da prevrćem i nađem jedan set Bosch Aero Twin Retro-Fit AR 533 S 530/475 mm komplet od dva komata.

Gledam nazad - nema nijedan model BMW-a. Kad uto prilazi dečko - jel' treba neka pomoć? Treba brate. Treba mi da vidim sistem kačenja na brisačima i ako je odgovarajući da pogledam kako to stoji na autu i dokle dofaća kad briše. Može, nema problema, a koji auto? BMW E46 karavan 2003. Aha. Pa nema ga na spisku. Znam prijatelju da ga nema na spisku, ali me kačenje interesuje. Ahaaaa... Otvorimo mi kutiju, otvorimo plastike, pokaže se zakačaljka - odgovara. Jel' možemo to da probamo na autu? Može. Hajdemo ondak. Postavimo to na auto, odgovara skoro savršeno (desni kao i Bosch Eco malo viri preko zaobljenja šajbe kod stuba, ali samo zato što je očigledno predugačak). OK. Jel' imate kod vas tu AR 531 S, to treba da je suvozački malo još kraći. Nema, to je što je, može da se naruči. Fala, daj da platim. Krene on da skida brisače, ja ga pitam kuda ćeš sa time, a on kaže pa da spakujem. Nemoj brate, ja došao da ih kupim, pa kad sam ih već stavio koji klinac da ih skidam sad, vraćam u kutiju, odem da platim i onda opet da ih vadim iz kutije, pa da ih jopet montiram. Ostavi ih tu, ponesi kutiju i tu cijenu, ništa više ti ne treba, lova je na kartici. Platim to (2790 dinara) i pedala.

LM, brisači rade kao sat, brišu vodu i sve ostalo, ni prašina ne ostaje. :D

---

E, sad. Zašto je bio ovoliki uvod i komentar svega ovoga? Zato što ima naravoučenije. A ono je (barem) kad kupuješ brisače:

  • interesuje te dužina metlica (ukoliko su asimetrične) - što je bitno,
  • proizvođač istih - što je po(naj)manje bitno,
  • iskustva drugih sa istim brisačima na istom autu - što može biti presudno ukoliko poznaješ toga nekoga ili mu vjeruješ na slijepo,
  • KAČENJE/ZAKAČALJKA/CLIP/ADAPTER - JEBENO NAJBITNIJA STVAR U ČITAVOJ PRIČI!

Zašto je ovo zadnje napisano, a najbitnije? Zato što možeš da kupiš druge brisače koji su bolji i jeftiniji od onih što ti fabrika sa jedne i proizvođač istih sa druge strane preporučuju (po stock i order numberima/šasiji/...). Da sam slušao fabriku: 1) dao bih 4200 za brisače koji mi "ne odgovaraju" - (pre)dugački su i jedan i drugi, 2) uzeo bih "nazivno lošije brisače" - zato što nisu toliko fleksibilni u prijanjanju od Aero Twin modela, iako su da se razumijemo sasvim sigurno dobri ili odlični.

Ja naučih lekciju za brisače i za slijedeći put znam tačno koje ću da uzmem - Bosch Aero Twin Retro-Fit AT 531 S 530/450 mm. Desni je kraći taman za toliko koliko visi preko šajbe. Idealno! A brišu kao da sam ih platio da rade 24/7... :D:D:D

bosch-aerotwin-retro_1_1.jpg

Link to post
Share on other sites

Nisam, ali ne zato što ih mrzim ili mislim da su cijene naduvane (iako jesu u dobrom dijelu slučajeva), nego mi nije palo na pamet, to je jedna stvar. Druga stvar je što ne možeš da odeš u Deltu i kažeš:

- "Dobar dan. Šta imate od Bosch brisača za moj auto? JA BI DA VIDIM."
- Molim vas broj šasije, imamo OVE koje fabrika preporučuje, možemo da PORUČIMO.
- A jel' mogu da ih vidim/stavim na auto da vidim kako izgledaju/...?
- Ne, ne držimo to na stanju.
- Hvala. Doviđenja.

Link to post
Share on other sites

A sta bi ti da gledas? Jesu lepi?

Udjes I kazes dajte mi brisace za moj auto, oni ti daju ne krace, ne duze, vec taman one koji ti trebaju. Bez palamudjenja, mozda jesu mozda nisu...

A cak verujem da imaju na stanju.

Link to post
Share on other sites

Ne, nego koji im je raspon kad brišu i kako leže na šajbi. Vidiš, fabrički su 600/500, ovi stari su bili 600/480. Ovi stari su mi išli ovako - vozački skoro skroz gore do kedera, a suvozački je visio na pregibu šajbe kod A stuba. Želio sam kraće brisače od toga, jer ne vozim za avionom i ne blejim u nebo, pa da mi treba da vidim gore u zatamnjenoj traci na šajbi, a ne želim da mi onaj desni visi, već da lijepo leži na šajbi, da se vremenom ne deformiše gumica na istom, nego da stalno stoji u kontaktu sa šajbom. Zato sam želio da vidim brisače i stavim iste na auto i na šajbu.

Lijepi znam da jesu. Čak imaju i mali Bosch natpis na kapicama na desnoj strani. ;)

I samo da ponovim, želio sam kraće brisače. Ne duže, ne taman one koji trebaju. Kraće. Možda tebi zvuči čudno, ali znam šta hoću.

Link to post
Share on other sites

Da je zvao Deltu, mozda bi prosao kao moj drugar sa CLSom u mercedesom servisu.. 8500din brisaci ?

A to ti je najbitnije odgovarajuca duzina.. Ja sam se iznenadio Alca brisacima. Prosle zime mi puknu oba, zaledilo staklo, slucajno ih ukljucio dok sam palio auto i odose metlice. Na brzinu uzeo te Alca, jedine su te imali u radnji, i evo vise od godinu dana i rade kao novi..a cena je bila nesto oko 800din za oba..smesno

Link to post
Share on other sites

Ti si druze dokon da ne mozes vise. A sto kazu, diokon pop I jarice krsti...Koga bole da li brise onaj gore deo ili ne. Bitno da lepo brise kada je vec tako fabricki...

Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...

Kad sam gledao ovaj klip setio sam se ovog tvog traktorceta :D

Ima na njegovom kanalu ceo projekat, od stocka do ovoga.. jako ga je nadrkao

Opasni su ovo motori

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Čisto malo nešto da napišem, pošto jednostavno ne znam šta da pišem. Pređoh za ove dve godine okruglo 20k km (trenutno oko 306400 km na satu) bez nekih većih problema (bar ja tako mislim).

Prije nekog vremena sam uspio da sa 50ak km/h preletim sa onoga gdje je skinut asfalt na asfalt. Prednji kraj je udario, dok je zadnji stigao na red - usporio sam. Jbga, som gledao u žemsko na suvozačkom sicu. :D Počele kugle malo da se čuju poslije nekog vremena, pa onda malo više, a ja nikako da se uklopim sa vremenom da odem do Ace. Bio kod Ace u (prošlu) subotu, pregledao auto, lijeva kugla otišla na počinak, desna se drži još. On naručio remontovane komplet viljuške sa kuglama i selen blokovima (ovo sa zamjenom svega 200€), ja uzimam gumice balans štangle i stabilizatore (ovo dvoje oko 5k u Autolajni). Idemo sad u subotu na zamjenu.

Na 310k km redovni servis (ulje, filteri, uložak separatora), plus dihtung vakuum pumpe, antifriz, ATF ulje i ulje u kočnicama.

Slijedeća stvar za odraditi onda ostaje zamjena ulja i filtera u mjenjaču. I naravno šta još treba.

Link to post
Share on other sites