Recommended Posts

zanima me da li se neko jos (od strucnijih clanova) sretao sa slicnim problemom tj uspeo da dijagnostikuje ispravno, ovaj zvuk.naime,do nedavno problem je bio prisutan samo na prvom paljenju (skroz hladan motor) i to samo dok se ne zagreje motor i posle se zvuk gubi,najtacnije pri samom paljenju ne cuje se nista prvih par sekundi i onda lupkanje pocinje polako da se pojavljuje i da se sve vise pojacava.nedavno,posle 'teranja' motora malo vise u obrtaje,problem je sto je sada zvuk non stop prisutan.a manifestuje se tako da prati rad motora,tj intenzitet lupkanja se povecava na visim obrtajima.zvuk se nekako najvise primecuje skroz pri kraju glave,na sestom cilindru,ali i sa strane kod izduvne grane/suvozaceve strane auta.
da napomenem jos,da sam probao prvo sa zamenom podizaca,bezuspesno.posle zamenjeni komplet nosaci obe bregaste/kucista podizaca, opet bez ikakvih rezultata.bregaste nisu menjane,posle detaljne inspekcije ustanovljeno da su u ispravnom stanju,bez ikakvih defekta.
treba mi neko strucno misljenje,predlog gde dalje da se okrenem i sta bih jos mogao da proverim,pre otvaranja motora,jer ne bih da sredim glavu komplet,vadim klipove i sve sklopim i ostanem opet sa istim zveckanjem/lupkanjem.nesto u vezi uljne pumpe/lancanika na njoj,ili mozda sam lanac motora i njegov natezac/klizaci?nacitao sam se raznih tekstova i nagledao klipova o slicnim zvucima i problemu,gde se svuda provlace ovako neki predlozi,nagadjanja i po koje resenje,ali nista konkretno.
da li se mozda ipak i cuju sami podizaci,ali samo kao posledica nekog drugog problema,a ne kao uzrok samog kvara/problema (mozda labav ili istegljen lanac,ili pritisak ulja-nagadjam) ili je zvuk negde na drugom mestu (ventil,mala pesnica klipnjace-opet nagadjam).ostavicu link nekim mojih klipova od ranije,na uvid..kao i jos nekih slicnih,gde je rekao bih problem isti,tj misteriozni zvuci su identicni.
svaki ozbiljan komentar,predlog i sugestija su dobrodosli.

video

 



klipovi sa yt-a (napomena,negde je i drugi motor u pitanju,ali zvuk je rekao bih,definitivno identican)
 

 

Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, E36 ///M said:

10/40 uvek od kad je kod mene.(pet godina) ulja ima dovoljno i zvuk se nikako ne menja,koji god da je nivo ulja.inace,na pola sam servisnog intervala trenutno.

Nije tu primarni problem u kolicini ulja vec upravo u viskoznosti. Opste poznati  problem je upravo taj tick tick zvuk pocev od M40 generacije motora pa na dalje. Pitanje koliko 10w40 efikasno utice na podmazivanje, gledajuci upotrebu na duze staze. Narocito sporne tacke poput podizaca i bregaste osovine.  

Za pocetak, pokusaj da natocis recimo 0w40 ili jos bolje 5w50 ulje, pa prati stanje zvukova. Ponavljam, cisto za pocetak pa ako se nista ne promeni, makar malo poboljsanja, ne gine ti rasklapanje: Podizaci, lanci ...u najgorem slucaju da je prolupao oko kljupnjace. Mada taj zvuk sa snimka vise smrdi na podizace.

Link to post
Share on other sites

to eksperimentisanje oko viskoziteta ulja mi je nekako poslednji korak,pred rasklapanje celog motora tj gledam sta bih jos mogao pre toga da uradim,jer mislim da bi trebao,kao i do sad,da radi zadovoljavajuce i sa ovim.
kazem probao sam zamenom podizaca,pa zamena njihovih kucista/nosaca bregastih,sad nekako sve vise mislim da ce sledeci korak biti ovaj
 



jel mogce da je labav lancanik ili da je otpala cak i matica,a da ne pali lampicu ulja na tabli?
 

 


ovde jos jedan slican problem,jeste skroz drugaciji motor,ali zvuk lupkanja je skroz identican,i tacno je da su podizaci u pitanju,tj njihovo lupkanje kao posledica
 

 

Link to post
Share on other sites

Na M54 motoru mi je tako lupalo zbog svecica, skinuo brisk stavio bosch i ventili su prestali da lupaju. Probaj to, nije skupa investicija a svakako ne moze da skodi.

Послато са E6633 уз помоћ Тапатока

Link to post
Share on other sites

postoje klipovi i o tome,izvesno lupkanje nedovoljno dotegnutih svecica... slican je zvuk,malo manje 'metalno' deluje. ngk su svecice,uglavnom zamenjene pre mesec dva,ali svakako problem je bio tu i pre,a i ostao posle.

cekam jos uvek neko strucniji (ako ima takvih jos uvek aktivnih na forumu) da mi se javi,ako se susretao sa slicnim problemom.zanima me bas da li moze to lupkanje pozadi skroz na sestom cilindru da se javlja kao posledica recimo losih klizaca lanca/spanera lanca ili zbog istegljenosti samog lanca,da li se gubi pritisak ulja u motoru?

 

Link to post
Share on other sites

Poskidaj svecice, uzmi tupi dugacak srafciger ili nesto slicno da protnes kroz otvor za svecicu na glavi. Uzmi lampu i gledaj u klip, okreci motor u smeru rada motora dok klip koji testiras ne dodje u gornju mrtvu tacku, nastavi da okreces dok se ne spusti za 1cm klip. Sada onim srafcigerom polako nasloni na klip i pokusaj da gurnes na dole, ako uspes i malo da ga mrdnes na dole, da osetis da se malo pomerio sledi otvaranje motora. Probaj tako na svakom klipu. Tako testiras luft u letecim lezajevima. Za ovakav test je potrebno malo iskustva jer nekada lezaj moze da ima vrlo malo lufta i to moras osetiti.

Link to post
Share on other sites

zar se lezajevi ne bi culi tek u voznji tj kad je motor recimo na 2-3K obrtaja,a i najvise na oduzimanje gasa.ovo se cuje na dodavanje najvise,tj pojacava se kako obrtaji rastu.mozda vas buni ovaj drugi klip,gde sam snimao sa strane auto.zvuk se samo najvise prenosi tuda,dok je hauba spustena (kad je donekle prigusena standardna buka motora).ako sve i da je do lezajeva,zar se ne bi culi odmah pri startovanju motora,znaci prvih desetak sekundi dok je hladan,motor radi savrseno i onda pocinje da se pojavljuje ovo lupkanje,postepeno sve glasnije.
ovaj majstor gde sam oterao auto,slusao je i od gore motor,i dizao pa slusao ispod... i definitivno je ustanovio da zvuk ne dolazi dole iz bloka,nego ili iz glave ili nesto iznad.

a ovo u vezi lanca,ima li logike?moze li tu neki defekat uzrokovati lupkanje,recimo podizaca?ili kao kod ovog sa klipa iznad,zvuk je rekao bih 99% identican,i nisi bili lezajevi vec bas podizaci zbog loseg pritiska ulja.




 

Link to post
Share on other sites

Teze je malo na nekim od ovih klipova cuti sta se cuje zbog vazduha koji duva kada dodaje gas, u nekom trenutku se na nekom klipu cuje kao podizaci (jer znam kako se kod mene cuju :D )

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

Link to post
Share on other sites
23 hours ago, StunterSM said:

Lezajevi na dodavanje, lanac na pustanje. A pozicaci zveckaju ne lupaju. Uradi ovo sto ti Stevan  kaze  

dobro,nazovi taj zvuk kako hoces :) kazem da se identicno cuje....ok,probacemo i to.

23 hours ago, dredger said:

A jel ti lupao pre zadnje zamene ulja? Mozda su ti uvalili neko lose ulje, pa ga je brzo razbio?

lupao je,ranije prvo samo cim se upali,pa je posle lupkao sve dok se ne zagreje malo,recimo izadje iz plavog,leti mozda i malo duze... a sad lupa stalno.nije vezano za stanje/kvalitet ulja.

19 hours ago, FILIP-M3 said:

Teze je malo na nekim od ovih klipova cuti sta se cuje zbog vazduha koji duva kada dodaje gas, u nekom trenutku se na nekom klipu cuje kao podizaci (jer znam kako se kod mene cuju :D )

Sent from my LG-H870 using Tapatalk
 

pa da,moguce ali ja prepoznam jbg posto cujem taj zvuk stalno :D prepoznajem ga i umem da ga izlujem :)

Link to post
Share on other sites