BMW X5 e53 KUPOVINA


Recommended Posts

Planiram da se počastim jednim primerkom x5 e53 facelift. Od agregata izbor bi bio benzinac, dizela nisam nikada imao, a i nisam neki ljubitelj istih. Dosta sam se raspitivao i savetovao u vezi x5 e53 i konkretnog izbora motora, modela, godista i slično. Na kraju sam se odlučio da to bude 4.4 facelift. Facelift prvenstveno zbog boljeg automatskog menjača, u stari model se ugradjivao GM koji je dosta reklamacija imao, dok je u facelift ugradjivan nesto bolji i kvalitetniji ZF. Znam da je 4.4 malo skuplji za održavanje od 3.0, ali je i pouzdaniji. Shodno primanjima, neće mi predstavljati problem održavanje, a s obzirom da registraciju mogu da regulišem na člana porodice, kubikaža mi ne igra neku ulogu. 

Prvenstveno gledam da pazarim odličan primerak, a takvih je veoma malo kod nas. Planirao sam preko brata da uvezem (dosad sam svaki auto tako sebi i doterao), ali i preko u Nemačkoj zglavni primerci facelift su preko 10k eura. Još na to kada se doda carina, PDV, špedicija, zoll table i ostali troškovi, izadje veoma mnogo za auto star 12-13 godina, tako da mi ta solucija za sada pada u drugi plan. 

Kod nas je izbor šarolik, ali uglavnom su to već istrošeni primerci i nije mi po svaku cenu stalo da kupim x5 samo da bi "selo pričalo", već me zanima stvarno dobar i reprezentativan primerak, pa makar bila nešto veća cena, nije problem. Ja sam porodičan čovek i treba mi pouzdan auto za duža putovanja, a pošto se bavim i sportskim ribolovom, odgovara mi da nekada ponesem i veću koičinu opreme i da mogu ponekad da sidjem sa asfalta bez bojazni da ću da odvalim branik ili karter i slično. Znam da nema neke off road mogućnosti, ali to me ni ne zanima, da mi za klasičan off road treba auto, znam šta bih tražio.

Dakle, da se osvrnem na konkretno pitanje. Kod nas na oglasima sam našao jedan primerak koji stvarno po slikama deluje veoma očuvano, a i po rečima vlasnika koji tvrdi da je auto jedan od najboljih e53 kod nas, tako da mi je zapao za oko. Da li neko od članova zna nešto više o konkretno ovom automobilu, vidim da je već malo duže na oglasima, pa se nadam da je samo zbog jake cene i malog izbora potencijalnih kupaca i da nema nekih skrivenih nedostataka. U svakom slučaju auto ću ići da pogledam, pa ako je sve u redu, verovatno i padne kupovina.

Evo link za konkretam primerak http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/11542408/bmw-x5-2nd-owner

Izvinjavam se na dugačkom postu, ali nije mala količina novca u pitanju, pa volim da dobijem informacije sa što više strana, kao i svi drugi, zar ne ?

 

Link to post
Share on other sites

Ovaj x izgleda bas lepo na slikama, ima i dobru opremu, mada verujem da su svi 4.4 dobro opremljeni. Imas kod x problema, ima dosta tema na forumu o njima, pa prelistaj dok se ne javi neko ko ce ti reci na sta konkretno da obratis paznju.

Link to post
Share on other sites

Prelistao sam forum, i vidim da su uglavnom problemi sa dizelima ili jednostavno više ljudi voze dizela, pa iz tog razloga je više takvih slučajeva. Koliko sam zaključio e 53 ima problema sa elektronikom, zatim sa sistemom hladjenja (mada gotovo svi bmw imaju tu boljku), takodje i sa trapovima, ali normalno kada je u pitanju auto preko dve tone, ni ne čudi me to. Ajde da kažem da je to sve potrošna roba i da me to očekuje u svakom slučaju bilo šta drugo uzeo. Cene tih delova jesu veće od cena za neki prosečan automobil tog godišta, ali opet nisu ogromne cifre u pitanju. Dosta problema je bilo i sa automatskim menjačima, čak mi je i brat govorio da je nekoliko reklamacija imao (u garantnom roku) za 5-stepeni GM, pa me je iz tog razloga savetovao, ako već želim automatik, da obavezno uzmem auto sa ZF menjačem koji nije imao većih problema ni u jednom modelu.

Što se 4.4 motora tiče, takodje nije bilo većih problema i pouzdani su, pod uslovom da su adekvatno održavani. 

Kod nas baš i nema neki veliki izbor sa 4.4 motorom, pa mi preostaje da pregledam gore pomenuti, pa ću videti za dalje. A što se opreme tiče, većina 4.4 imaju odličan paket. Jedino mi se kod ovog ne svidja što ima panoramu, ali ne može baš sve da bude kako želiš s obzirom na ograničenu ponudu.

 

Link to post
Share on other sites

I ja pratim e53 restyling poodavno,ali se kockice ne slazu nikako,uvek los tajming,a mozda i dobar (zavisi kako se gleda na stvari)

Do duse,mene zanima 3.0d,benzin ne. Jako je slaba ponuda restylinga,pogotovo tog 4.4i ili se trguju u nekim krugovima poznanika,prijatelja pa i neizlaze na oglase.

Uglavnom zadnjih godinu dana svakodnevno pratim X5 i mogu ti reci da se 90% prodavanih vrti od svercera do svercera.Sve su djirke i menjaze, i uglavnom je vlasnik tamo neko.

E sad mene u celoj prici brine nekoliko stvari kod kupovine takvog auta.

Prenos vlasnistva,jer ponavljam velika vecina se vodi na nekog ko zna koga. U medjuvremenu ko zna dal je legalo kazni na tog vlasnika iz saobracajne,pa moze da se stvori problem oko prevoda i registracije.

Vecina je jako lose odrzavana,jer svi gledaju kad ga kupe za preprodaju,da jedino ulaganje bude jelkica na retrovizor i eventualno pranje.

Jos jedan od problema moze da bude zalozno pravo,jer takvi auti su vredeli poporilicno pre 5-7 godina,pa su ih neki vlasnici zalozili kod banaka,a ti krediti su poceli vec da se odplacuju i to moze da bude jedan od problema jer ako je zalozen i prestane da placa,banka dolazi po auto kod trenutnog vlasnika,jer se zavodi u zalozi (marka,model,godiste,tip,br sasije,br motora,reg tablica) .

 

Sve to moze da se proveri, i treba da se proveri,jer koliko sam ja upucen u materiju,svaki kupac,pre kupovine nepokretnosti treba da proveri sve ovo od podataka iz saobracajne,jer jedino tako se tretira kao savestan kupac. Ako neproveris, a posle ispadne problem,onda je to samo tvoj problem,nemas nikakvo pravo zastite po zakonu,osim privatne tuzbe,a to kosta prilicno i verovatnoca za naplatu je jako mala.

 

Bio sam malo opsirniji,ali eto,mozda ce nekom biti od koristi da procita,jer svakakvih prejeba ima u danasnje vreme.

Link to post
Share on other sites

Dobaaar Dan :-))) bio stranac kod druga, 2002, 4.4 138.000 km presao, utegnut i brutalan cenio ga 3.500e ali je morao da se kuca. Otisao uglavnom. 4.4 Motor je bruka, ima ih od 280 i 320 konja (u faceliftu) alii taj motor jednostavno CRKNE :D vrti se, ide, ima boljki i to dosta. Plin kad stavis problemi su skoro neizbezni. Nikada nije do sada bio pouzdaniji od 3.0 dizela. Tacnije mnogo je nepouzdaniji :) nazalost. Ovaj na oglasu stvarno super izgleda i super ako ga uzmes. Plina trosi ostrije voznje oko 20-25l po gradu. Panorama je preeelepa bar meni :-) kum automehanicar ih zna napamet, radio i servisirao i 4.4 i 4.6 i 4.8. Ali ipak na kraju to je ozbiljan motor ozbiljan auto i ozbiljno ide brat :-) i naravno ne mora nista od ovoga da se desi sto sam naveo. I da ZF je bolji izbor od GM a i to je neminovano. Eto tako :-) 

Link to post
Share on other sites

Hvala svima na savetima.

Za 4.4 sam čuo samo reči hvale, barem kad se radi o motoru N62B44, za M62B44 se i nisam nešto preterano raspitivao, ali nisam ni za taj motor nešto loše čuo. Znam da su 3.0 benzinci imali problem sa velikom potrošnjom ulja i to sam saznao iz prve ruke. Što se 3.0 dizela tiče, i sam smatram da je kao agregat najpouzdaniji, ali opet kažem dizeli me jednostavno ne zanimaju, a i pored samog motora stalno muku muče sa turbinama, diznama, pumpom, egr, dpf, usisna, izduvna i ostale boljke, tako da kad sve to sabereš tu još motor dodje najmanji problem. Još jedna stvar, tragati za dobrim dizelom sa malo km tog godišta je bukvalno nemoguća misija. Ok, poštujem svačiji izbor i neću puno da pridajem pažnje tome dizel vs benzin, tu nema kraja. Neko više voli plavuše, a neko više crnke ?

Nisam nikada imao auto na plin, i ovaj sad sto vozim je na benzin. Nemam neko posebno mišljenje po tom pitanju, ali znam mnoge koji voze velike kubikaže na plin duže vremena i bez problema. Takodje čuo sam i dosta loših iskustava na plin, i kada povučem paralelu svodi se na to kakav je sam plinski uredjaj i možda još važnije ko je ugradjivao. Tako da dobra instalacija uradjena u pouzdanom servisu bi trebala biti korektno rešenje. E sad, pa i da bude problema, isčupa se napolje i peglaj na benzin ?

 

Link to post
Share on other sites

ja mislim da X5 treba da zaobidjes sem ako nije neki po preporuci da znas kako je odrzavan jer ce da te boli glava. A sto se tice agregata 4.4 sta reci sem da ti treba cisterna da ga pojis, jer ako vozis svakodnevno i prelazis izmedju 60 i 100km lepo ces da osetis po dzepu. Ja dnevno ubijam do 100km i dok sam imao 3.0 benzinca sa sekventom i tada me je izuvao.

preporuka 3.0d sa prvenstveno ful odradjenom dijagnozom dizni turba..

Link to post
Share on other sites

Има овде једна тема са оним Х5...мени се руке зноје кад читам колико пара треба за такав аутооо!

Link to post
Share on other sites

Ma ne prelazim uopšte puno, godišnje oko 10k km... To je baš malo, tako da mi potrošnja ne predstavlja problem. Imam službeni auto za posao, živim u gradu, pa uglavnom auto koristim na relaciji od 200-300km u proseku 2 puta mesečno, duže relacije 2 puta godišnje i možda malo po gradu. Pritom planiram da ostavim i sadašnji auto, tako da ovaj najverovatnije neće biti all day car ? 

Poslednji auto što sam doterao za sebe imam već skoro 13 godina. Kupio sam ga 2005- te sa 35k km, sad ima 127k km. Doduše imao sam uz njega još jedan auto (ne sve vreme), ali opet je to generalno smešna kilometraža koju pravim. Za dizele sam se već izjasnio, pa da se ne ponavljam. 

Što se preporuke tiče, apsolutno se slažem sa tobom, prvi ne volim skupe stvari da pazarim na nevidjeno. Za gore navedeni x5 imam kolegu "po štapovima" koji je prijatelj sa vlasnikom i od njega sam dobio pozitivne infromacije. Ali opet bih voleo sa više strana da čujem nešto o konkretnom autu.  Još jednom hvala svima na izdvojenom vremenu ?

Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, Glisa said:

Има овде једна тема са оним Х5...мени се руке зноје кад читам колико пара треба за такав аутооо!

Može ako nije problem link od teme? Prelistao sam gotovo čitav forum, ali nisam nigde skontao da se radi o tom autu. 

Link to post
Share on other sites

Onaj je stvarno lep brate, video sam ga i ja na oglasu i stvarno lepo izgleda. Ma ja volim i dizele i benzince samo da ideee :-) taj 4.4 kad stisnes stvarno mami osmeh na licu, odusevices se koliko tu konja ima. Jos sam ja vozio od 280 konja a taj je 320 bese ;)

Link to post
Share on other sites

Ево ти га човек писао ти у теми #ilovebigasses :D:D Јесте мало старији али оно,кад прочитам његову тему шапућем сам једно сат времена колико је уложио параа xDxD 

Link to post
Share on other sites

Ma verujem druže. Davno me prošlo to ganjanje, ali kad je jaka mašina u pitanju jednostavno te mami da stisneš. Vozio sam nekoliko jakih mašina, i osećaj je fenomenalan. Od jačih mašina imao sam prilike da vozim rs6, z4 3.0, m6, breru 3.2 i svaki je na svoj način bio fenomenalan i izvlačio osmehe na licu. X5 sa 4.4 motorom nisam još vozio (vozio samo x5 dizela od prijatelja) , verujem da je dosta tromiji od gore pomenutih, ali sigurno da ide super... Posebno mi se svidja izdignuta pozicija vozača, kao i udobnost prednje klupe, tako da verujem da će biti super voziti ga.

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Glisa said:

Ево ти га човек писао ти у теми #ilovebigasses :D:D Јесте мало старији али оно,кад прочитам његову тему шапућем сам једно сат времена колико је уложио параа xDxD 

Aha, sad smo se razumeli. Mislio sam da baš ima tema konkretno o autu koji hoću da pazarim.

Ma znam druže da je skupo, ali eto, jednostavno nešto kad voliš, a pritom imaš mogućnosti da to sebi priuštiš (u ovo ubrajam i održavanje auta), onda ti nije ni bitno da li je to skuplje ili jeftinije, sve do granice da ne utičeš na kvalitet života i da ne zakidaš od porodice. Barem se ja time vodim. Razumem i ljude da za 10k eura kupe nov omanji auto, nekom je to samo prevozno sredstvo od tačke a do tačke b. Ja nisam iz te priče, i volim da uživam u automobilima, iako ne pravim veliku kilometražu. Neko voli kafanu, neko voli skupu garderobu, ja eto volim pecanje i automobile. Tako da sve dok mogu da ispratim ono što mi pričinjava zadovoljstvo, meni super.

Link to post
Share on other sites

Fala fala Glisa :D vlax brate, sve se slazemo i ja isto tako, dokle mogu da izguram a da ne zakidam od drugih bitnijih stvari ok je ;-) ja sam u startu bas dosta ulagao sad vec i nemam vise sta, doduse hocu da uradim jos kompletan enterijer nov i to je to :D a rs6, m6 to jos brutalnije ide kako ne. Mada i X5 skakuce xD e da a udobnost i to, paaa nisu bas nesto udobni, kao traktorce :D ali su zato bas stabilni i sigurni na putu :)

Link to post
Share on other sites

Dok sam vozio x od prijatelja, bas mi legao po pitanju udobnosti. Verovatno zato što je imao zimski set 17-ki i balonke gume, sa 19 i 20" pretpostavljam da i nije tako udoban... Nisam probao sa većim promerom točka i niskim profilom gume, pa ne znam. A njegov čini mi se da ni nema vazdušne jastuke, nisam siguran, ali po ostaloj opremi bih rekao da nema.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Evo da se i ja malo ukljucim vlasnik X5 e53 2004 godiste 3.0d 160kw redizajn motor M57N manuelni mijenjac, presao preko 29 hiljada, auto mrak , za 4 godine koliko ga posjedujem a ne stedim na autu sam promjenio kompletan zadnji trap, naprijed  termostat, remenicu posto je ona boljka !, remenove , i nedavno  desni lezaj tocka . Sta reci auto ide ko zmaj potrosnja mi je za nevjerovati gradska 9L maximalno sipam samo euro 5 na provjerenim pumpama , od mana ima malo je auto tvrdo 19" su felge ali zato drzi ko lud u okukama, ima problema sa strujom tacno parking senzori znaju odjednom pobudaliti , pa odjednom sve radi ok, zadnja svjetla znaju isto prekidati slabo rijeseno ali se da srediti, neznam sta bi ti rekao meni je auto super, jeste da ima nekih boljkica ali ima svako auto da cijene odrzavanja je sasvim pristojna. Ako te sta jos interesuje pisi tu sam. LP

054.jpg

025.jpg

 

Link to post
Share on other sites