Čišćenje sekvent dizni


Recommended Posts

Najprostije, ali verovatne ne i najefikasnije...

Uzmes brake cleaner, skines crevo koje dovodi plin u dizne i napunis ga tom tecnoscu kojom se ciste kocnice.

Pre toga zavrnes plin i postaras se da ga nema u instalaciji.

Zatim upalis motor na benzin i kada prebaci na `plin`, tada pocinje da radi na tu tecnost. Malo ga isturiraj, nece bas idealno da radi, ali progurace.

Poradice par sekundi, pa onda opet, ponovis postupak dva-tri puta i ocistio si dizne, ako nisu bile jako zaprljane.

Ako se izvestis, mozes da dodajes/prskas tu tecnost u rejl dok motor radi, tako da imas kontinuiran proces.

 

Povrh svega, cistis i unutrasnjost motora, gornji deo bar.

Link to post
Share on other sites

Ili jednostavno odvezeš auto kod plinadžije i daš 2000 - 3000 i čovek ti to dobro opere u UZ kadici i našteluje da radi kako treba. Ja to radim otprilike na 20.000 na ženinom autu. Plin nam je pun nekog "katrana", pa se te dizne brzo zaprljaju ....

Link to post
Share on other sites

to cu ja danas da radim pa javljam sta je plinadzija uradio,kod mene pocnu da zezaju dizne na 3 i 4 cilindru kada se ugreje auto,na benzin radi savrseno,probao sam cistacem kocnica ali je kod mene to bilo kratkog daha,u najgorem slucaju postoje ulozci dizni,za valtec su 270 dinara po kamadu i oni se izmenjaju pa se nasteluje i tako do sledeceg prljanja,da tacno je da se hvata kao neki katran u plinskom sistemu i dovodi do problema,dok sam sipao u Bosni radio je i isao kao sat,kada sam poceo u NS onda su i problemi poceli

Link to post
Share on other sites

Dizne sam promenio prošle zime i za tri meseca su se isprljale tako da auto nije hteo da ide. Čistio sam ih u servisu i sad, evo posle 8-9 meseci auto je krenuo da zeza kad prebaci na plin hoće da se ugasi. Ovo sam pitao jer volim sam da čačkam oko kola sve što mogu, ako ne mogu, majstor :)

Link to post
Share on other sites

Samo nesto da kazem, vouim na plin, sekvent Stagg, dizne su Valtec, redovan servis na 20.000, zamenjene sad prvi put nakon vise od 100.000 km novim uloscima. Vec 3 godine nisam sipao jedan jedini litar plina u Srbiji, filteri svaki put "normalno" prljavi, nikakva smola, nikakve druge čađi niti slično do sada. Za sve vreme plin sipan u BiH. Pa vi vidite kakvo nam ej gorivo. Te price u SAT-u o nekakvim novim standardima i smoli koja se pojavila u vecini zemalja prosto nisu tacne. Imamo najgore gorivo na svetu i tacka. S obzirom na cenu, i najskuplje za ono sto dobijamo. Dodje mi da opsujem, ali doktorski nas sa svih strana trpaju, da je to prosto neverovatno. Samo mi sa foruma da se okupimo negde, napravimo malo guzvanjaac na ulicama, msm da bi drugacije razmisljali, a kamoli da nasms e pridruze i drugi vozači. Ovako dok ćutimo, barem javno, praćemo dizne na svaka  tri emseca. 

Link to post
Share on other sites

To je sve tačno. Postojala je pre par godina ideja u klubu da se osnuje asocijacija auto klubova, to je već ozbiljan broj ljudi koji može nešto da uradi, ali evo, godine idu a inicijativa je na nivou ideje...

Link to post
Share on other sites

Odlicna ideja... Samo BMW klubova ima nekoliko u zemlji, ako bi se okupili sa svima ostalima, bilo kakva inicijativa ne bi ostala tek tako bez glasa. Nije isto kad mi kao udruzenje nesto saopstimo ilin zatrazimo, oglasimo povodom necega ili kad to urade svi klubovi odjednom, svakako. Eto, trebalo bi razmotriti tu ideju i pokusati da se realizuje tako nesto u ovoj godini. Moglo bi samo nesto dobro iz toga.

Link to post
Share on other sites
On 2/2/2018 at 7:28 PM, castor said:

Misliš?

Pa, trebalo bi da ima jaci odjek. Onda ce i mediji neki da objave mozda, ali mozda. :) U svakom slucaju, vredelo bi pokusati. To bi moglo da se odnosi i na mnoge druge stvari, razne popuste, akcije itd...ali to ej sad druga tema.

Link to post
Share on other sites