Recommended Posts

Auto sam kupio pre nekoliko dana od privatnog lica, uvezen je prošle godine. Navodno ga je prethodni vlasnik lično dovezao iz Italije za sopstvene potrebe.

Prva registracija je bila u julu 2017.

Posedujem uverenje AMSS od 26.4.2017. sa kilometražom od 194324 km, sada je na satu nešto preko 205k km.IMG-7566.jpg%20

Oprema je poprilično mršava, ali sam ga uzeo zbog stanja u kom je, nakon pregleda mog dugogodišnjeg majstora. Naravno, cena je isto bila odlučujući faktor.

Osim kožnog volana, električnih podizača zadnjih prozora, kao i pripreme za cd šaržer, naslona za ruku, slabo šta poseduje. Skoro pa klot.

 

Evo nekih slika, slikao sam ga nedavno, pokislog i prljavog spolja. Čim grane sunce i operem ga, postovaću lepše izdanje traktorčića.

IMG-7554.jpg

IMG-7556.jpg

IMG-7558.jpg

IMG-7559.jpg

IMG-7560.jpg

IMG-7562.jpg

IMG-7564.jpg

IMG-7566.jpg

 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Čim sam ga uzeo, morao sam da posetim majstora.

Još pri prvom pregledu ustanovljeno je da prednji levi točak pomalo blokira: majstor je očistio klešta, sredio pločice. U narednih mesec-dva imam nameru da zamenim pločice; diskovi su navodno dobri.

Zamenio sam polomljeni prekidač za suvozački prozor, polovan me je izašao 2500 dinara.

Ostalo je da pronađem motor i sajlu za zadnji suvozački prozor; iz nekog razloga ne radi.

Na dijagnostici je ustanovljeno da neki spoj u vozačkom sedištu ne radi dobro, valjda neka folija koja signalizira da je vozač na njemu. Gori mi lampica od airbaga zbog toga.

Dizne su bile idealne, tj. druga, treća i četvrta; prva ima neko minimalno odstupanje (rečeno mi je da ne brinem za nju barem 50-60k km).

Turbina, pumpe i sva ta čuda daju tražene pritiske.

Kvačilo i zamajac su dobri po rečima majstora, ali nešto zatrese motor pri gašenju i paljenju.

Nisam još pregledao nosače motora, može biti da su dotrajali na autu starom 15 godina ;)

Ono o čemu trenutno razmišljam je mali servis i zamena hard gume kardana.

Druge probleme nisam primetio, ali sam siguran da će se vremenom pojaviti, jer kakav bi to BMW bio kad ne bi tražio servisiranje ;)

Link to post
Share on other sites

Trebao bi mi savet oko hard gume kardana.

Ne znam šta mi je najpametnije činiti, pa bih cenio savet iskusnijih članova.

Čitao sam sve postove na temu kardana i hard guma, ali nisam načisto šta da uradim.

Zvao sam Radulović i čuo da je kod njih deo 17492 dinara, što ne nameravam da dam. I to bez ugradnje, radni sat je 4680 dinara, a ne znam ni koliko sati pišu za tu zamenu.

Našao sam zamenske delove, Febi po 4030 dinara i Lemforder po 4744 ( akcijska cena trenutno, puna je 5157). Ova dva dela su u dve poznate prodavnice, ne znam da li je dozvoljeno navesti koje su.

Takođe sam se vodio mišlju da kupim i polovnu hard gumu, te sam takvu i našao po 25e(navodno sa BMW žigom) a i ugradnja iste bi bila veoma povoljna tamo gde bih je uzeo (10e).

 

Da li su te Febi i Lemforder dobre, originalne gume? Koliko bi eventualno trajale? Da li je možda polovna, ali iz prve ugradnje (iako bi mogla biti stara od 5 do 15 godina) bolje rešenje?

 

Hvala na savetima unapred!

Link to post
Share on other sites

Imam i pitanje vezano za veličinu točkova i uticaj istih na udobnost vožnje.

Kupio sam ga sa 16" felnama i nekim Riken zimskim gumama sveže proizvodnje (4717 dot). Gume su navodno stavljene u januaru.

Našao sam felne od 17" na koje bih montirao letnje 225/45/17 gume (još ih nisam kupi, samo razmatram mogućnost).

Pitanje je koliko bi takvi točkovi bili neudobniji za vožnju od ovih 205/55/16?

Svakako bih uzeo letnji set, samo ne znam da li da uzimam 17" ili da zarad udobnosti ostanem na 16"; sam izgled auta mi nije presudan.

 

Ako neko ima iskustvo ove vrste, rado bih ga čuo.

Opet, hvala unapred!

Link to post
Share on other sites

Računaj ovako: prelaskom sa 16 na 17 cola ćeš da izgubiš nekih 25-30 udobnosti, ali ćeš otprilike toliko da dobiješ i na preciznosti upravljanja, a prelaskom sa 17 na 18 cola ćeš izgubiti 2-3 puta na udobnosti u odnosu na 16 cola, ali će zato optički efekat i kako auto leži biti x puta bolji/veći.

x = relativno od osobe do osobe

Ja mislim da je 17ica idealna veličina i najmanji kompromis za E46, 18ica je ako ti ne smeta da osjetiš svaki kamenčić, neravninu i pukotinu pod sobom, a za 19icu mogu samo da zamislim kako je, jer nemam pojma.

Link to post
Share on other sites

Iz mog licnog iskustva, osetna je razlika u komforu 16" i 17". Takodje, sto je kolega Castor napomenuo, osetna je razlika i u osecaju voznje (kako "lezi u krivinama"). Vizuelno da ne spominjem, to je induvidualna stvar.

Link to post
Share on other sites

konacno neko iz ns sa e46 :) 

Lep autic, i ja isto planiram kupovinu 17" felni za leto,  isto imam dilemu da li cu puno izgubiti na udobnosti jos kod mene je m vesanje pa je jos za nijansu tvrdji auto :) 

pogotovo sto su nam posle ovog otapanja snega putevi po Novom Sadu koji su inace haos, sada jos gori...

Gde odrzavas auto?

Link to post
Share on other sites

Prethodne automobile sam održavao kod Gorana Filajdića u Sremskim Karlovcima, uz povremene izlete kod drugih majstora u zavisnosti od problema.

 

Što se tiče većih felni, konkretno 17", vozio sam samo poznanikov 320cd, i to na 225/45/17. To mi je bilo baš tvrdo. Nadam se da limuzina sa tim gumama neće biti pretvrda.

Gume mislim da uzmem u Kemoimpeksu, trenutno je Lassa driweways na popustu, tako da 225/45/17 izađe 6320 din, tj. 6130 dinara uz promo kod.

Lassa gume, ali impetus revo, sam već imao na HGT-u i bio veoma zadovoljan njima. Nisu kao Toyo proxes t1s, ali za te pare mi se čine dovoljno dobrim.

Nažalost ne postoji drugi način nego da kupim 17" felne i gume i tako utvrdim koliko će auto biti (ne)udoban.

Čim to uradim, napisaću svoje iskustvo ovde, ali se bojim da ni to neće biti od velike pomoći jer smatram taj osećaj individualnim.

Bilo bi odlično ako neko iz Novog Sada ima na limuzini 17" (a nema sportsko vešanje), a uz to ima vremena i volje da podeli svoje iskustvo uživo, uz neko piće, da se javi za neko viđenje i test vožnju.

Ukoliko se to ne desi pre nego što kupim kompletne točkove, ja nudim svoje vozilo na test udobnosti (po kupovini novog seta).

Link to post
Share on other sites

mozda probati sa gumama 225/50  ne znam da li bi bilo neke razlike drasticne u odnosu na 225/45

javljaj kad montiras, i ja cu ako te preduhitrim :)  sad sam bas u fazi da trazim felni

 

koje ti planiras da uzmes?  

Link to post
Share on other sites

Sto si kupovao krive style 44? One su mogle, uz malo cimanja, za male pare da se nadju prave,  mozda eventualno izgrebane...

Ovako ja to gledam - Bolje izgrebane nego krive, bolje platiti farbanje nego ispravljane.

Link to post
Share on other sites

ja isto gledam ili style 44 ili style 68 

imao si u NS-u  bas sam video juce na kupujem prodajem, style 44 u gun metal boji sveze ofarbane sa gumama povoljne skroz

 

Link to post
Share on other sites

Možda nisam bio dovoljno jasan: krive u smislu da je Srdanov svakoj posvetio 2-3 minuta, uz montiranje na mašinu. U principu većina ne bi ni nosila na korekciju, već bi na takve montirala gume. Nije mi bilo žao 1000 dinara po felni da ih dovedem u savršeno stanje.

Uostalom, kad okačim slike sledeće nedelje, videće se kako izgledaju. Felne su vizuelno lepe, sasvim fino očuvane za starost koju imaju.

Znači nisu bile krive, nego nisu imale savršeno kružno okretanje, a ja nisam želeo da ih takve vozim.

Verovatno sam pogrešno upotrebio termin "krive", moguće da bi neki drugi izraz bolje prezentovao njihovo stanje.

Link to post
Share on other sites

Igore, sa sajta KP sam i kupio felne, prodavac je iz Novog Sada.

Ne znam da li pričamo o istom setu, moj prodavac je imao 4 felne i 2 gume na njima. Gume su za bacanje, neki dot iz 2014.

Link to post
Share on other sites

Skoro sam ja uzeo za E90 17" za zimske. Ista prica. Prodavao je sa nekim gumam koje su djubre tesko.

Predlozio sam mu da ja to njemu skinem i dam odmah nazad posto su tako dobre gume pa da ih proda odvojeno. :D

Pristao je, uzeo sam felne, njemu dao gume, on spustio cenu i svima lepo.

Link to post
Share on other sites

Danas sam bio na testiranju amortizera, amukulatora i tečnosti u Motoo servisu. Servis organizuje promociju u okviru koje vrši ove provere besplatno. (http://motoo.rs/) Akcija traje do 4.4.2018. pa ako je neko zainteresovan...

Utvrdio sam da su mi amortizeri dobri, da je akumulator i dalje dobar, ali mi je kočiona tečnost za hitnu zamenu.

Evo i slika testova.

IMG-7572.jpg

IMG-7573.jpg

IMG-7574.jpg

 

Edited by pesimista
greška u kucanju
Link to post
Share on other sites

Da li je neko razmisljao mozda i o Starfire gumama? Ima drugar na kolima zimske i super su mu se pokazale. Cene su odlicne zato sto se prave kod nas u Cooper fabrici pa su manje za carinske dadzbine. A rekao bih da su bolje od tih Turskih.

Link to post
Share on other sites