BMW E46 Gasi se u vožnji, elektronika podivljala


Recommended Posts

Dakle ljudi.

Već dva mjeseca imam problem koji ne mogu da riješim. Simptoma ima jako puno pa pokušajte da izdržite do kraja teksta.

Imam BMW E46 316i facelift model sa N42 motorom, 2001 godište.

Naime auto je počelo da se gasi u vožnji, odnosno par minuta nakon što kazaljka temperature dođe na pola. U principu nekada malo trzne pa se kroz par sekundi ugasi, ili se jednostavno samo ugasi. Naravno ne može da upali odmah već tek kasnije kada se ohladi i onda sve ispočetka. Takođe kada je to počelo da se dešava, na tabli su se palile razne lampice upozorenja i gasile, nekada su stajale malo duže nekada malo kraće nekada se ugase kada ugasim pa upalim auto i slično), nije postojalo pravilo paljenja lampica, a sve te stvari koje su se palile na tabli su ustvari radile perfektno (npr DSC ili ABS, signalizacija, svjetla itd)

Prvi put sam primjetio nešto čudno, dan prije nego se auto prvi put ugasilo u vožnji a to je bila lampica airbag-a koja se upalila. Mislio sam da se može poništiti greška, međutim ugasila se sama u toku vožnje sledeće jutro na putu prema majstoru. Majstor nije bio otvorio radnju još (bilo je, prema njihovom shvatanju rano ujutro oko 09:00h), tako da sam odlučio da odem na posao i da se vratim poslije posla da vidim šta se desilio i na putu prema poslu lampica airbaga se ponovo upalila i onda još jednom ugasila nakon par kilometara. Taj dan prilikom povratka sa posla auto se ugasio u vožnji. Kada se ugasilo auto i kada sam ga ponovo upalio otišao sam na dijagnostiku, koja je pokazala greške na svim senzorima, razina ulja, obe bregaste, radilica, vanos, MAF, dakle praktično sve. Poništili smo greške a onda smo ponovo upalili auto i sve su se greške ponovo pojavile iako auto radi. Takođe u danima koji su uslijedili, palile su se razne lampice upozorenja i gasile bez pravila. Tako su se palile, DSC i ABS (iako su oba sistema radila probao sam ih), takođe, airbag, signalizacija naprijed, (svjetla ili žmigavci) iako je i jedno i drugo radilo, zatim izbacio je upozorenje da nema dovoljno rashladne tečnosti i ugasio ga, EML lampica, ventilator klime jedno jutro nije radio, a onda je sledeće jutro radio čak i kada sam ga ugasio i izvadio ključ iz auta. a sve ove dane auto se svaki put ugasio kada dostigne radnu temperaturu, nekada nakon toga bi upalio odmah i radio bi jako kratko vrijeme tipa pola minute, a nekada ne bi upalio nekih pola sata sat odnosno dok se malo ne ohladi.

Takođe nekoliko puta nakon gašenja, kada okrenem kontakt, kazaljka temperature motora sama ode na na crveno do kraja i onda počne polako da se vraća, ili da se ne vraća... na sledećem okretanju ključa bude normalna. Isto tako, klapna gasa u usisnom kućištu počne sama da klapće u jednakom ritmu a u isto vrijeme počne i da se čuje relej benzinske pumpe koji se nalazi iza pretinca na suvozačevoj strani. Takođe pojavio se i neki čudan zvuk ispred vozačeve strane, da li pod haubom ili u tabli. Zvuk je kao neki metalni udarac... i to često se čuju dva udarca nakon paljenja auta, ili nekada se čuje serija takvih udaraca nakon paljenja kao vojni doboš.

Dakle ono što je promjenjeno na autu prije svih ovih dešavanja su:

Kasetofon u CD Player (BMW original oba)

Sve četiri sijalice u farovima.

Dvije sijalice u štopkama.

Sijalice za tablicu (Led)

U autu je urađeno dubinsko pranje dan prije cijelog problema (svi majstori kažu da nema šanse da je dubinsko pranje napravilo problem)

 

Nakon što je auto počelo da se kvari:

Benzinska pumpa.

Senzori Bregaste

Senzor radilice

Lanac i zatezači.

Comfort module.

Ulje i filteri.

Driver procesora.

Akumulator.

Relej procesora.

 

Ukratko ima li iko živ da zna šta je autu... ili da ga zapalim

Unaprijed se izvinjavam ako sam nešto pogriješio vezano za pravila foruma.

I Hvala svima.

Pozz

Link to post
Share on other sites

Meni druze iskreno jedino u celoj prici bode oci to dubinsko pranje....

Mozda su natopili neki modul,kompjuter....

Jer ti definitivno nemas mehanicki kvar,nego kvar na necemu sto sjebava sve ostale stvari nasumicno,a to je ECU ili body modul.... 

Treba ti dobar elektricar-elektronicar da dijagnostikuje odakle sve pocinje...

Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, miksa said:

Meni druze iskreno jedino u celoj prici bode oci to dubinsko pranje....

Mozda su natopili neki modul,kompjuter....

Jer ti definitivno nemas mehanicki kvar,nego kvar na necemu sto sjebava sve ostale stvari nasumicno,a to je ECU ili body modul.... 

Treba ti dobar elektricar-elektronicar da dijagnostikuje odakle sve pocinje...

Body module je zamjenjen iako on nema veze sa gašenjem motora... on jedino prepoznaje code ključa, ali koliko znam to je sve... ostale stvari za koje on služi rade perfektno.

Sa druge strane niko da pogleda procesor jer stalno govore kao nema šanse da je on... ne znam da li me auto nervira više ili majstori

Link to post
Share on other sites

Види неког ко има да ти да моторни рачунар цео,уђекај и пробај....ово ако кренеш овако има све да му замениш

 

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

Pozdrav,

 

obzirom da sam imao ISTI problem na 320d e46, a prošao sam sito i rešeto sa 4 različita majstora i zamenjenim DDE RELEJEM, relejem podne pumpe goriva, motornim kompjuterom, senzorima bregaste i radilice, senzorom pritiska goriva, regulatorom pritiska goriva, podne pumpe goriva i na kraju pumpe goriva u rezervoaru-auto se i dalje gasio bez ikakvog pravila- dok se nije ugasio načisto i više nije bilo paljenja. Kvar su otkrili u ovlašćenom BMW servisu, bio je problem u masi kod instalacije za podnu pumpu goriva (zato je dijagnostika stalno prijavljivala pad pritiska goriva u sistemu-što je logično, zato što kad ostane bez mase ona prestane da radi). Dolazilo mi je povremeno ili da se OBESIM ili da zapalim auto (nisam hteo da ga prodam u tom stanju da ne ubijem nekoga, kvar je stvarno nezgodan. Moj savet je da odeš kod DOBROG ELEKTRIČARA da ti to proveri, meni su ovi rešili problem.

Link to post
Share on other sites

Meni za sve isto pricali da je pumpa visokog pritiska, da su dizne i slicno, problem bio motorni racunar, kupio ga polovnog, dobio uz njega ews i kljuc, povezao sve upalio auto, ukodirao centralnu i sve i krenuo u voznju silovao ga ko da sam ukrao nije se ugasio i evo posle mesec dana nikakav problem nemam osim sto auto ide ko podivljao jer je na proslom neko cackao mapu pa sprzio nesto i auto se vukao kao sdi tako da sad ne mogu nasuti dovoljno goriva kolko mi se vozi :)

Link to post
Share on other sites