Recommended Posts

Eto, nakon toliko iscekivanja i patnjama za e36, 15.11.2018. cu pamtiti :) Auto je bas ocuvan, ima naravno sitnih ulaganja ali ipak je auto star 24godine pa je to i normalno...Na desnim rubovima je farba nabubrila tako da cu to morati srediti. U planu mi je da sredim limajriju, uzmem naslon za ruke, m volan, i ugradim sekvent jer trenutno ima obican plin koji je za mene NO NO :) .Mehanicki je sve tip top. Jedino ne valja vozacev elektropodizac stakla... Sedista su ko iz fabrike ali je na njima ta presvaka i mrzelo me da skidam zbog slikanja :)Evo par slicica:

IMG-20181117-120907.jpg
IMG-20181117-120923.jpg
IMG-20181117-120935.jpg
IMG-20181117-121000.jpg
IMG-20181117-121051.jpg
IMG-20181117-121057.jpg
IMG-20181117-121107.jpg
 

Imam odma jedno pitanje, na benzinu mi se desava u toku voznje da mi trzne auto na pola sec, kao da ostane bez struje ili goriva na milisec. Auto sve normalno radi samo u toku voznje mi se to desi ponekad. Da li je neko imao slicne simptome i kako to da proverim i resim?

 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 705
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Drugarov burazer vozi taj motor u e46, tako ga je zezuckao na milisekundu..ocitali su mu grešku na senzoru radilice..to je jedina zezancija bila sa tim motorom, 10ak godina ga vozi..

Samo prenosim "neku informaciju" , nemoj nista napamet da radiš, teraj u servis za BMW !

 Lepo da te služi na dalje.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Evo malo da osvezim temu. Malo sam cackao oko auta i proveravao sve, skidao sam svecice,kablove, bobinu i ocistio sve lepo i sve je u super stanju, svecice su stavljene nove NGK.

Odneo sam auto na dijagnostiku i izbacilo mi je gresku 42 tj KNOCK SENZOR i kao  ignition timing error i zbog toga mi je trzao tj zatrza cesto u voznji. Narucio nov BOSH senzor i zamenio sa drugarem i auto prede kako radi. Mnogooo tise radi radi motor i rasterecenije. Probao sam sam da skinem sve i zamenim ali ipak treba jos jedan par ruku.

Znaci skinuo sam gornji deo usisa sto je dosta lako, ima par sarafa i par creva i to je to. Ako nekom zatreba kako mogu u detalje da objasnim kako da sad ne davim u jednom postu...

Problem je sto su senzori svi ispod drugog dela usisa, a kod tog usisa ima mnogoo zica, prikljucaka, dizne, vakum creva, creva od vode itd... I nisam se iskreno uopustao da sve skidam jer prvi put radim oko bmw i ne znam hocu li nesto pokidati ili pogresno vratiti...Zvao sam druga jer on ima bolji alat tj gedore sa dosta produzetaka bez kojih ovaj posao nije moguc. Resili smo da odvrnemo donji usis i samo da ga izdignemo i pomerimo malo samo da udje gedora  da se odvrne knock senzor, uspeli smo da ga odvrnemo i skinemo ali teze je bilo staviti novi jer ne mozes potrefiti saraf u rupu jer sve zivo smeta i nemas mesta za ruku, ali nekako smo uspeli jos malo da pomerimo usis i uspeli smo rukom da zavrnemo pa posle pritegli kljucem. Posao nije tezak uopste, samo je malo opipljiv i treba paziti da se ne vuce nista na silu...Evo par slika:

IMG-20181124-142038.jpg
IMG-20181124-142047.jpg
IMG-20181128-185437.jpg
IMG-20181128-185452.jpg
IMG-20181128-193732.jpg
IMG-20181128-193737.jpg
IMG-20181128-210040.jpg
IMG-20181128-210047.jpg
 

 

Od kljuceva iliti gedora vam treba 10, 11, 13. 10 je da se skine leptir gasa, 11 boj treba za gornji usis a 13 i 11 treba za donji usis... ako nekome zatreba mogu na slikama sve lepo ocrtati kad uhvatim vremena, mada verujem da svi ovde vec znaju oko bmw :) Inace posle menjanja senzora  auto se preporodio, lepo radi, ima vise snage na malim obrtajima, tise radi, ne varira ler nikada(pre se desi nekad da varira par sec pa se normalizuje), Neki majstori su mi govorili kao ma nije to do njega, nema veze to sa tim, naravno ja sam samo slusao ali logicki kad razmislis knock senzor sluzi da slusa motor i daje podatke ECU kad treba da pomera paljenje da se ne bi desavale detonacije. Jos jedna stvar, majstori su mi govorili kao treba da ti ocistimo dizne kao to ti je 6000din jer imas detonacije kad pustis gas... Naravno posle zamene senzora nema detonacija :)  Poenta je da ne slusate svakojake "majstore" nego istrazujete na netu i nadjete majstora kojem pare nisu sve :) 

Link to post
Share on other sites

Jeste, sa petrovaradina je :) Znas ljude?

Ma i ja bi farove menjao, felnice isto, ali trenutno nemam para i vremena za auto toliko. Menjao sam posao pa cekam malo da stanem na noge. Bice m volan, naslon za ruku, bbs felnice uvucene ili tako neka vrsta... Ima dosta toga u planu ali otom potom :) Voleo bi da je 320i  ali nema ih ko gaca u pornicima :) bar u dobrom stanju a i tih sto ima u dobrom stanju nemaju plin a iskreno ja nemam 1600din na 100km i jos da ga odrzavam i pazim ko oci u glavi ipak je ovo Srbija brale :) Zelja mi je bila 320i ali nikad se ne zna, mada ako bi menjao uzeo bih 325i pa nek ide zivot :)

Brate ne moogu naci naslon za ruku nigde, to se bas brzo rasproda...

Sto se tice farova prolaze na tehnickom, ali i meni se vise svidjaju fabricki jer ja ne volim nabudzene aute, ja volim kad je auto fabrika :) Ako imate neki savet ili nesto u ponudi saljite :P

Ove felnice su mi do jaja na e36... Tako slatko bi ih stavioooo, sve super stoje 

bmw-e36-wheels006-1141875934.jpg

 

images.jpg

E36-01.jpg

IMG-0333.jpg

 

Link to post
Share on other sites
14 hours ago, Nemanja-e36 said:

Jeste, sa petrovaradina je :) Znas ljude?

Jok, nego sam prolazio pored njega svaki dan na putu ka kuci sa posla :). Zapamtio sam ga zbog boje, dosta retka boja na e36icama (i zbog farova, odskacu. Ako mene pitas negativno).

Sto se felna tice, za e36 su po mom misljenju max 17ice ... sve ostalo mu bespotbrebno aka trap na nasim drumovima. 

A za motor, ne brigaj toliko. Ti m43 su sjajni motori ako mu posvetis iole paznje. Sto se snage tice, ako izuzmes divljanje, skroz je ok i zadovoljice ti skoro sve potrebe. Ja sam svuda stigao sa tim motorom :D

E36icama je rak rana limarija ,tu obrati paznju. Najcesce rubovi i pragovi. Pragove ako budes radio, gledaj da to uradis krsteno negde, da se ne bi vracao svake godine na to.

Kod M43 motora, obrati paznju na gumu od protokomera do usisne glave (to im cesto odlazi). Takodje, pastetica, zbog toga cesto brljave. Onda gumica i dihtung nosaca filtera za ulje. Plasticne lulica napred i pozadi (za vodu), to mozda da zamenis preventivno, da te ne zaboli glava). Ako izuzmes ove sitnice, uglavnom je jako pouzdan motor, dodao  bih, i poprilicno zivahan za 1800cc i skromnih 118 konja (mada je tu verovatno neki i pobegao kroz gril, u svojih 20+ godina zivota).

Link to post
Share on other sites

Taj M43 je imao brat. To je islo kao ludio odlican motor koji ne traze ne znam kako ludacko ulaganje a daje mnogo!

Vec je covek nabrojao sve "mane" ma da je sve to smesno. Da sve to sada kupis necec potrositi par stotina e a bice sve top.

Brat je radio veliki servis na njemu ma da to kod nas niko ziv ne radi. Imao je 17" i 16" felne. Meni se nije svidjalo nista preko 16"

Link to post
Share on other sites

Sta je pastetica? Jesu lepe su i te felnice... A za farove ne znam iskreno ni koliko mogu da trazim za njih? Uzeo bih ja original i uradicu to sigurno. Samo da malo uhvatim vremena i da vidim koliko bi mogao da trazim za ove moje farove.Koja bi bila cena za obicne farove? Boja je vrh ali radjen je levi zadnji i prednji rub a nije pogodjena boja bas najbolje jer je tesko pogoditi tu boju. Na desnoj strani je pocela farba da bubri na rubovima tako da cu to uskoro da sredim...Ide lepo auto stvarno, sad sam ugradio sekvent i brt nikako da potrosim bocu da istestiram koliko trosi :) Kad bude plata moracu do cepa pa da vidim koliko trosi.Vozio sam do sad uvek auto oko 70hp i kad sam seo u ovo meni je vrh, mada svi govore kako je spor ovaj 1.8, pa uzmu 2.0 pa im je i on spor pa onda uzmu 2.5 pa bi onda 2.8 i tako stalno.

Meni je sasvim dobar, danas sam se iznervirao kad sam isao sa posla, jedan lik je vozio 40km/h iz NS do Petrovca, a guzva, kolone i nikad ga preteci, sa 60 u trecu i pun gas i mogu reci da je bas brzo dosao do 120 :) Mada iskreno nisam ja divljak i srce me boli kad vidim da klinje ubace u prvu i slajfaju do besvesti. Ja voilim da dam gas ali ga ne kidam...Zelim da ga cuvam i vratim u fabricko stanje koliko god je to moguce. Evo kupio sam danas crevo za step motor pa cu za vikend da skidam step motor i klapnu gasa pa da ih sve lepo ocistim i vratim sve na svoje mesto gde je i bilo fabricki...

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Nemanja-e36 said:

Sta je pastetica?

qd.png

 

Redni broj 1.

2 hours ago, Nemanja-e36 said:

Koja bi bila cena za obicne farove?

Mislim da se krecu sada oko 20 - 25e po komadu (zavisno od stanja). Ima ih vise vrsta, Bocsh, Hella ... Meni su najdrazi sa projektorima i "bobicama". Projektori mogu i da se "zatvore" pa dobije taj "xenon" look.

 

2 hours ago, Nemanja-e36 said:

Kad bude plata moracu do cepa pa da vidim koliko trosi

U gradu Beogradu je oko 9-10l plina na 100km. Kombinovana, otvoreno grad je meni oko 8-9. Ja sam stvarno bio zadovoljan.

Link to post
Share on other sites

Nemoj da te loze budale kako ti treba 2.0 pa jace bla bla....

Da nisam u kuci imao taj 1.8 M43 mozda ali mozda bi me neko uverio da je slab i los. Ovako posle jako mnogo KM sa njim trika nema da me neko ubedi neko u to.

Odlican auto koji nije preteran potrosac. Nazozao se brat sa njim sto preko sto ovde bas. Isao je kao lud a potrosna kao sto ti je rekao covek oko 8-10L/100km plina.

Pazi ovo sve sto pisem jeste ako je auto u top stanju. Znaci sve radi i dobro podeseno.

Link to post
Share on other sites

Moj surak ima 2.0 M52 kabriolet, stanje tip top ... osim zvuka, moras dobro da ga popnes u obrtaje da bi osetio razliku. Slazem se je da je 6ak nesto drugo, ali za razliku od 4aka (pogotovo m52) nezni su u PM. Jako malo gresaka u odrzavanju trpe (nedaj Boze da ga pregrejes, uglavnom puca glava). Ja insam stipsa za delove i odrzavanje, ali u svojih 20-25 godina zivota, ko zna koja je sve to budala terala i kako se odrzavao. Uglavnom svaki lizne i ulja, pusi malo na auspuh plavicasto i tako ...

Ne ulazim u to kome se sta vise svidja i koji je bolji, ali u e36, ako mene pitas, m43 je mama po zahvalnosti.

Od e36ice, u toj nekoj siroj "familiji" samo m3 nije prosao. Realno m50B25 i m52b28 (od onoga sto sam ja probao) ide ozbiljno i vristi ozbiljno, ovo ostalo (opet, ono sto sam ja probao), manje vise isti zorz.

Ni jedan e36 dizel nisam probao a da mu neki djoka nije falio, ili da se nije tresao kao trovani mis. Suma sumarum, odrzavaj to krsteno, nakrivi sesir i uzivaj ;). Ako se bas zazelis nekog sestaka, uzmes hobi vozilo (neki kupe ili kabrio) :). 

Link to post
Share on other sites

Ma da bre, sredicu ja mog samo tako, ali polako ima vremena. Lepo vuce moja bembara ali tek od 3500rpm :P Do tad je taman da lepo vozis i cuvas auto i trosis malo.

 

Sta god budem radio na autu 95% cu sam raditi jer mi je osecaj posle neceg kad sam zavrsis na svom autu nenadjebiv :P Odgledam na yt video i probam sam i uvek uspem sve sam da odradim... Kako god sta god budem radio  slikacu i ovde kaciti cisto da ako uspem pomognem nekome ili ga motivisem da za neke stvari treba samo dobra volja i malo vremena i sve sam mozes uraditi, jer iskreno danas su svi "majstori" em ti pokvare pola stvari em ti jos naplate. Zato ja lepo odlucim sta hocu da isproveravam ili popravim na autu odgledam par videa i to je to...

Link to post
Share on other sites

Ljudi jel neko zna kako ovo da resim? Znaci auto ima male otvore tj ventilaciju koje duvaju u retrovizore i problem je sto uvek duva vruce tuda... Kroz normalne otvore od napred duva sve ok kako ja namestim ali na tim malim otvorima duva uvek vruce kako god da podesim. Auto nema klimu...Ovako nekako izgleda

For-BMW-E36-Z3-96-02-Set-Pair-of.jpg

Link to post
Share on other sites

Evo opet sam odvojio malo vremena za bmw. Plan mi je bio da ocistim sve tipa klapnu gasa,PCV, usis i da vratim step motor gde treba...

Prvo, kao sto se vidi ovde na slikama Step motor su bili izbacili zbog detonacija plina koje su izbacivale gumu tj crevo pa da ne moraju da skidaju usis uvek izbacili su ga napolje. Takodje moze se videti kako je malo stisnuto crevo sto je kod creva za odusak...

IMG-20181128-185452.jpg
IMG-20181211-171730.jpg
IMG-20181211-171734.jpg
 

Narucio sam original creva i vratio sve kako treba da bude i stavio selne cisto da budem siguran kad se auto zagreje da ne vuce negde fals vazduh.

IMG-20181211-174343.jpg
IMG-20181211-174351.jpg
 

Posle sam skinuo i PCV i klapnu gasa i sve lepo ocistio. Pcv je bio prljav klapna gasa i nije nesto kao sto se moze videti na slikama...

 

IMG-20181207-164303.jpg
IMG-20181207-164316.jpg
IMG-20181207-165340.jpg
IMG-20181207-165347.jpg
IMG-20181207-165920.jpg
IMG-20181207-165925.jpg
 

Takodje sam ocistio i step motor

 

IMG-20181207-164319.jpg
IMG-20181207-164327.jpg
IMG-20181207-164332.jpg
 

 

Posle svega ovoga auto bolje i brze prima gas tj osetljiviji je I brze stabilizuje ler. Testirao sam koliko mi plina trosi, sa 4.77l plina iliti 400din sam presao 62.5km ali nek je 60l znaci auto mi trosi ispod 8l. Voznja je bila 70% otvoreno 30% grad, i ponekad cepanje pri preticanju do 6k obrtaja :P. Ali kratno samo kad preteknem onda vozim 90-100kmh uvek. Ja sam prezadovoljan :)

Sledece sto cu da uradim je zamena ulja u menjacu i diferencijalu. A pre svega cu zameniti nosace motora.

Link to post
Share on other sites

Svaka cast. Lepo je videti da se neko tako trudi.

Pominjes detonacije??? Koji ti plin imas?? Taj motor mora da ima samo sekvent. Ako ti grune plasticna klapna hoce da uleti u ventile i ode sve u PM

Link to post
Share on other sites

Nema plasticna klapna i nemoze da odleti u ventile,zato sto duuuug put do tamo,a i detonacija kad se desi,desi se u usisnoj grani i ona salje stvari van sebe,ne uvlaci.

Moze da odvali klapnu protokomera i da je izbaci do kutije filtera vazduha....

3 puta prosao kroz tu pricu :)

Link to post
Share on other sites