Kako odabrati biciklu?


Recommended Posts

Целу зиму сам гледао неки бајс за мене,требао би ми искњучиво за по асфалту евентуално некад да сиђем на макадам! Цене и моделе пратим на КП и Циклоберзи....размишљам се између неког планинско или хибрида(значи предња вила би ми требала због пентрања по ивичњацима и рупетина)...е сад пробао сам другаров неки друмаш,уске гуме рам 60цм лепо ми лежи брз је али мени препоручују за 184 цм висине неки мањи бајс! Први проблем што не знам како величину да одаберем! Другар је скоро два метра,када мало спустим његово седиште мени је његов бајс идеалан! Распон цене би био од 250 до 350,нисам неки про возач ово би све било рекреативно! А што се планинског бајса тиче видим сви иду 29 точкове,је ли то баш толика разлика када сви беже од 26 и 27.5?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mogu da ti prenesem svoje iskustvo. Ja s 180 vozim 54cm ram i lulu 12cm. Vozim otprilike to za sta ti trazis, samo po BG, i nemam problema. Mozda gravel (opasno se lozim na njih u poslednje vreme :) ) to bi bio neki univerzalni bajs, ili hibrid s krutom vilom ako ti ne odgovara drop bar. Prednji amortizer je dosta tezak, na usponu ti oduzme dosta snage, a ako bas ne vozis po terenu nema svrhe, makar je to moje iskustvo kad ga uporedim s trekom koji mi je drugi bajs.

Ima jos kolega koji voze pa poslusaj i njihovo misljenje :) 

Link to post
Share on other sites

Kako su meni objasnili (a koliko sam ja zapamtio to je upitno), gleda se položaj noge - odnosno, koljeno ne smije biti skroz ispruženo (180 stepeni), već treba da je ugao između butine i potkoljenice oko 15 stepeni otklona kada je pedala skroz dolje (DMT). Odatle onda gledaš veličinu rama i točkova i dalje ostalo.

Po meni, koji god polovan Bull, KTM, trt-mrt, KVALITETNIJI bajs uzmeš - nećeš ga moći poderati.

Link to post
Share on other sites

Рачунао сам то растојање између ногу,да одредим величину рама! Али мени по тој математиц дође рам 19.5 за планински бајс! Занима ме још разлика у мењачима? Даа,још да напоменем да са 1х10 нема шта да тражим у Ужицу и околини,све брдо....треба ми 3х8,9,10!

Link to post
Share on other sites

Ajd da dodam i ja neka svoja iskustva ;). Unapred se izvinjavam na dugackom postu.

Ja trenutno imam 2 bajsa, drumasa (Cannondale Synapse) i CX (Bianchi Zurigo).

Po onome sto tebi treba, ja bi ti preporucio ili CX, ili Gravel (sto je manje vise isti q kao CX samo su morali nesto novo da izmisle) ili Hibrid.

Ali pazi, svi pre ili kasnije zavrse na drumasu :). Drumas = King of the road.

Ja sam krenuo sa MTB-om (Polarov neki, oko 200 evrica sam ga platio), ako ne vozis po vukojebinama, cist promasaj. Dozvoli da elaboriram. Tezak je, ima "spor" prenos, mnogo energije otpada na amorte (predji i zandnji), cak i kada se "ukotvi' amort, nije cvrst kao vila. Siroke gume, prave veliki otpor vazduha, ima krampone, slab roll prave, grip na betonu nije kao na drugim gumama i slicno.

(nemam fotku :( )

Posle sam presao na City bike (KTM Chester - oko 650 evrica je bio nov na popustu, uzeo sam ga u Austriji :) ). Mnogo udobnija voznja, pristojne gume sa roll performansama. Ali sam polozaj na bajsu ne dozvoljava da ides brzo, pa sam "otpadao" iz peletona kada sam vozio grupne voznje + ako sam ostajao u grupi, crkavao sam. Uzbrdo je bio ziv napor, 13-14kg bajs sa amortom nije fun (iako je imao prenos koji prasta).

2019-02-14%2014_01_09-Photo%20-%20Google

Prodao sam ga za 300 (servisiranog :) ) posle 4 godine.

 

Posle sam kupio CX (Bianchi Zurigo - 400 evrica sam ga platio, uzeo sam ga polovnog od bivseg direktora, star 2 godine, nov je bio oko 900 evrica). Razlog za CX je jer sam mislio da je bolja opcija (posto mi je bio jedini bajs), mogu siroke gume, mogu druge felne (drumaske), mogu pak tregeri, bisage napred. Onako, all around. Alu ram, karbon vila. Ram je 59 velicine. Tezak je bez bidona 11 kg sa zimskim felnama, i nesto malkice ispod 10 sa letnjim (Shimano 105 serije).

Prenos na njemu je Tiagra 4600 serije (sto je neki entry level Shimano). 3x10 je prenos.  Prednji pogon 53/42/30, kaseta imam raznih od 11-34, do 11-38 (koliko je maksimum sa srednjim kavezom zandjeg menjaca).

Zimske felne: Schwalbe Marathon 32 (koliko me secanje sluzi). Nepoderive gume, ali NEPODERIVE. Odlicne za offroad, nigde nisam stao. Nisu bas za blato, ali suva zemlja, makadam, odlicne. Nema gde nisam isao sa njima. Odlicne su i za vlazan drum (sto zimi igra dobru ulogu).

Sa letnjim setom:

Zurigo_1.png

Sa zimskim / offroad setom.

2019-02-14%2013_59_14-Photo%20-%20Google

 

Imam i drumasa (Cannondale Synapse, placen nov u Austriji polovan 1300 evropskih). Ram 58, ultegra oprema 2x11 (compact prenos sa 11-34 kasetom). Ostvarenje decackog sna :). Oko 7kg bez bidona. Posto te ne zanima drumas, ne bi duzio o njemu :). Zadnjih dve godine ga bas slabo vozim :(. Kada imam vremena, nekako uvek skocim na Zuriga.

2019-02-14%2014_00_42-Photo%20-%20Google

 

E sad, kako da odaberes pravu velicinu rama. Kocentrisacemo se na drumas / cx / gravel / hibrid. Za MTB ne znam.

Ram je nista drugo nego dva trougla. E sad, proporcijom ta dva trougla dobija se skladan odnos izmedju udobnosti i krutosti i cene. Sto je kruci ram, a udobniji ,to je skuplji ;).

Uglavnom, dele se na dve vrste: Race i Endurance. Razlika se prepoznaje uglavnom u "prednjem" trouglu. prednja sipka je uglavnom duza kod endurance ramova i gornja "sipka" je blago na dole ka zadnjem delu bajsa. Pogledaj sliku Cannondale-a (on ima enduro ram). Race ram ima ostrije trougle, sa ostrijim uglovima i kraca mu je "prednja" sipka i uglavnom su ravne gornje sipke (moj Zurigo ima Race ram). Takodje, jako je bitno da ram bude cvrst u "lateralnoj" dimenziji. Popularno receno, da ne zvace. To smanjuje prenos sile ka napred. Uglanvom, to je najveca razlika u ceni. Takodje, ako ram zvace, kontrola bajsa u krivinama (posebno pri velikim brzinama) je teza (verovali ili ne, oseti se).

E sad, dva materijala (vredna razmatranja) za ram. Carbon i Aluminum (i tu ima vise vrsta legura, ali zivot je previse kratak da bi se time bavili :) ). Karbon je u svim parametrima bolji (cvrsci, udobniji, laksi), osim u ceni i zivotnom veku (ima ogranicen zivotni vek, i jako je sklon pucanju pri padovima). Jako je cesta kombinacija Alu ram + Karbon vila (sto je razuman kompromis cene i udobnosti, na tezini ne dobijas puno).

Uglavnom na sajtu proizvodjaca bicikla imas matricu kako da izracunas koji ti je ram pogodan za tebe. Uglavnom se meri unutrasnji deo noge, na osnovu toga upadas u neki broj rama (ako si izmedju mozes i veci i manji, stim sto sa manjim brojem je udobnija voznja, sa vecim je bolji polozaj za brzu voznju). E sad, moes da setas broj dva gore dole sa brojem rama (uvek je bolje dole, jer mozes sipkom za sic i sipkom za korman da nadomestis).

Laicki, kada sednes na bajs, treba da jedva nogama dodirujes zemlju, i kada ti je noga na pedali, treba da bude blago "savijena" nikako ispravljena, i nikako skroz savijena. Rukohvat treba da ti bude takav da ne savijas ramena, a ledja da ti budu prava. Ovisno o tipu bicikla 80-90 stepeni za city u odnosu na gornju sipku, 60 stepeni  za hibrid i mtb (nisam siguran) i 30 stepeni drumas.

Nezavisno o ram, mozes sa ovim da se igras kupovinom druge stem sipke (sipka za korman) i saddle post (sipka za sediste) kao i poeranjem samog sedista napred nazad. Time postizes vecu/manju "duzinu bajsa" i vecu/manju "visinu bajsa". Vodi samo racuna, da sa duzom sipkom sedista, podizes centar mase bicikla, sto afektuje upravljivost.

Sipku za korman (kod drumasa), mozes da "okrenes" tako da dobijes veci pad (agresivnij polozaj), ili manji pad, udobnija voznja. Kod hibrida i ciry bajseva postoje stem-ovi sa varijabilnim / podesivim uglom. Zapamti, nema udobno i brzo. Toga na bajsu nema :).

Korman, moze da bude sa "dropom" (kod drumasa), ili ravan (kao sto je kod hibrida, mtb-ova i slicno). postoje razne varijacije na temu. Kod drop kormana, treba da gledas sirinu "rogova" tako da ti odgovara sirini ramena (koji cm gore / dole). To mnogo afektuje samom komforu voznje. Sam drop, tj, visina donjih sipki nije toliko bitna (za pocetak ti preporucuje "plice".

Prenos. U danasnje vreme, 2x10 ili 2x11 (zavisi od budzeta) je vise nego dovoljno da dobijes sve sto se prenosa tice. Ja sam na Shimanu (postoje dva velka igraca, Shimano / Japanci i Campagnolo / Italijani). Ja sam uvek pre za Shimano, jer je prevashodno jeftiniji i ima ga gde hoces. Campagnolo je elitiskticki malo (rekao bi mozda za snobove :D:P ).

Sam broj brzina ti nista ne znaci. Znace ti odnosi. Tj razlika izmedju prednjeg i zadnjeg zupcanika. U dananje vreme, takozvani compact pogon ti nudi vise nego dovoljno brzina cak i u 2x10. Tu mozes da se igras sa promenom zadnje "kasete". Neki standard je 11-34, ali s'obzirom da si u Uzicu, mozda je bolje 11-36, ili 11-38 (zavisno od "kaveza" zadnjeg menjaca). Kavezi uglavnom mogu da budu small, medim i large (to je onaj metalni deo sto drzi dva rollera / lenjivca na zadnjem menjacu). Sto je veci, veci raspon brzina moze zadnja kaseta da ima. 

Jos jedna bitna komponenta je sic (sediste). Sic biras po dva parametra, polozaj koji zelis na bajsu (90-60-30 stepeni u odnosu na gornju sipku) i sirine karlicnih kostiju. Gledaj da imaju "zastitu" za prostatu (pogotovo ako nemas dece). Uglavnom je ta zastita udubljenje na sredisnjoj liniji sica, cesto i kao rupa. Sirinu karlicne kosti mozes da izracunas tako sto ces ili da esdnes na neki gel u boljoj bajs prodavnici pa izmeris udubljenja (dve tacke), ili na vlazan deblji karton). Ovo je jako bitno, jer je to presudni faktor na komfor voznje. Ako uzmes preusko sediste, bolece te noge i ledja, ako uzmes presiroko, bolece te guza do neizdrzivosti. E sad, i tu imas varijacije sa ovim gelovima i slicno, al manje vise dupe mora da odradi staz. Ako je sve kako treba, prestane da boli posle dve nedelje.

Moj ti je savet da ides na CX bajs sa drop kormanom. Drop korman je jednostavno bolji iz razloga sto mozes vise pozicija na bajsu da zazmes. To cesto utice na komfor voznje. Takodje, gledaj da geometrija rama bude "comfort".

Za tvoj budzet ti predlazem polovan neki, sa recimo Shimano Tiagra opremom, nikako ispod Tiagra-e i nemoj ici preko 105-ice, ne isplati se (ovako idu Deore, Sora, Tiagra, 105, Ultegra, Dura ACE). Nemoj ici ispod 2x10 odnosa, posto 2x9 delovi prenosa nisu kompatabilni (uglavnom su Sora i Deore). Sto znaci da kada dodje deo za zamenu, neces moci da kupis Tiagra, 105, Ultega itd itd. Kod ostalih mozes da kombinuejes delove prenosa (predni, kasetu, pedale, menjace i slicno) sto ti daje veliki izbor kasnije za kombinovanje.

Za recimo 300-400 evra mozes da kupis razumno dobar bajs. Ako se nacenkas, mozda i za manje. Sve ispod toga je bajs koji, ako ces da vozis, ces brzo zameniti. Da se ne lazemo, bolje je voziti i bajs od 20e nego imati u kuci bajs od 5000. Ali ako ces vec da se otvaras, kupi sebi nesto kvalitetno, sto ces zeleti da vozis.

Takodje, kada kupis bajs, eksperimentisi sa polozajem. Tu imas par "guidelinova". Ako te bole ruke, ili trnu, previse si naget napred (treba ti "kraci" hvat ili je kljun sedista previse spusten), ako te bole ramena, previse je uzak ili sirok korman. Ako te boli pisa ili trne, previse ti je kratk hvat / ili je kljun seidista previse podignut - treba ti duzi hvat ili spusteno se. Ako te bole kolena, ili je previse nizak bajs, ili je sediste previse pomereno iz ose (napred nazad). Idealan polozaj sedista je da bude u libeli (paralelan sa drumom). Treba eksperimentisati dok ti ne bude udobno na bajsu. Ne sme nista osim misica da te boli :) Ako bole misici, sve je ok. U svetu biciklizma postoji izreka "It never gets easier, you go faster", i tacna je :D 

Bajs je fenomenalna stvar, i Srbija je jako lepa zemlja za bajs. Licno sam vozio okolinu Uzica (Kadinjaca, Zlatibor, Tara), odlicni tereni. Sloboda je, ipak, na dva tocka :D

Za sve sto te dodtano interesuje, slobodno pitaj. Ako znam, ili sam se mucio sa time, odgovoricu ;) 

 

 

Edited by smg
Link to post
Share on other sites

Аууууу,хвала ти на оваквом тексту! Мрађу још неколико пута да га прочитам....колико информација само на једном месту :)Све ми се сад помешало не бих знао шта да гледам да купим ? Другару је Сора 1х10 и за разлику од планинских бајсева његов иде ненормално добро,уске гуме мало тврђи за мој укус али веома веома брз! Ако си возио Кадињачу и Тару значи да си у топ форми :)

Edited by Glisa
Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Glisa said:

Аууууу,хвала ти на оваквом тексту! Мрађу још неколико пута да га прочитам....колико информација само на једном месту :)Све ми се сад помешало не бих знао шта да гледам да купим ? Другару је Сора 1х10 и за разлику од планинских бајсева његов иде ненормално добро,уске гуме мало тврђи за мој укус али веома веома брз! Ако си возио Кадињачу и Тару значи да си у топ форми :)

Soru izbegavaj :) zbog gorenavedenih razloga.

A nekada sam bio u formi, doduse, sada se vracam :). Ja sam vozio (a nadam se da cu opet) brevete (http://randonneurs-serbia.weebly.com/), odlicno druzenje i dobar izazov. 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, smg said:

Soru izbegavaj :) zbog gorenavedenih razloga.

A nekada sam bio u formi, doduse, sada se vracam :). Ja sam vozio (a nadam se da cu opet) brevete (http://randonneurs-serbia.weebly.com/), odlicno druzenje i dobar izazov. 

Окк...још се враћам на неке делове текста....још сам под утиском! А што је најгоре не знам шта да гледам сада :))

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Glisa said:

Окк...још се враћам на неке делове текста....још сам под утиском! А што је најгоре не знам шта да гледам сада :))

Ma samo da se navuces ;) sve ce posle samo doci. Ceo taj put i sticanje iskustava su super zabavni (bar meni bili) :). To je sport za ceo zivot, bukvalno. Ja imam klinca 8 i cerkicu 6, i sa zenicom pravimo po 50-60 km porodicne voznje. Kontam da ako decu navucem na sport i ferplej (tj da nista ne dolazi bez upornosti i rada) ne moram da brinem za droge i slicne pizdarije :) 

Edited by smg
Link to post
Share on other sites

Cannondale ti je bruka. Hvala na opširnom tekstu, sad su mi jasnije neke stvari. Mene iskreno jebe karlica i nikako da nađem sic koji mi odgovara kako treba. A za dupence i dve nedelje si u pravu - kada se vozi svaki dan, za 14 dana prestane da se osjeti sve. Jednostavno utrneš 24/7 i to je to... ???

Edited by castor
Link to post
Share on other sites
On 3/29/2019 at 9:01 AM, castor said:

Cannondale ti je bruka. Hvala na opširnom tekstu, sad su mi jasnije neke stvari. Mene iskreno jebe karlica i nikako da nađem sic koji mi odgovara kako treba. A za dupence i dve nedelje si u pravu - kada se vozi svaki dan, za 14 dana prestane da se osjeti sve. Jednostavno utrneš 24/7 i to je to... ???

Imas u planet bajku Scientia SR sediste. I za tu Scientiu imas gel na koji sednes i ocrtaju se dve tacke gde su karlicne kosti. Samo sediste ima zastitu za prostatu i gel (ko voli) bas tamo gde kosti nalezu. Ja ga imam sa Bianchiju, i bas sam zadovoljan (posle voznji od 200 - 300 km u cugu nisam imao nikakvih problema).

On 3/29/2019 at 1:28 PM, dredger said:

@smg odlican post, hvala!

Nema na cemu, kontam da za ovakve stvari sluze forumi ;). Biciklizam je jos jedna od mnogobrojnih stvari koje bas volem ;) (a sve manje vremena za njih imam).

Link to post
Share on other sites

Bas pratim temu.Ali sam se ja sa bajsem pozdravio odavno. Presao na motor ?

Ali bas sada klincu kupujem neki bajs ovih dana. Naravno ne profi kao te sto vi pominjete vec neki obican 20"  za uzrast 5+god.

Nasao neke Capriolo. Trazio sam neki malo laksi ali slabo ima. Sve neki preteski, deciji bajs 13kg uzas... A klinac ima 21kg :D

 

Link to post
Share on other sites
Bas pratim temu.Ali sam se ja sa bajsem pozdravio odavno. Presao na motor [emoji3]
Ali bas sada klincu kupujem neki bajs ovih dana. Naravno ne profi kao te sto vi pominjete vec neki obican 20"  za uzrast 5+god.
Nasao neke Capriolo. Trazio sam neki malo laksi ali slabo ima. Sve neki preteski, deciji bajs 13kg uzas... A klinac ima 21kg :D
 
Sto mu ne uzmes "18 uglavnom budu laksi... mada ako je na tebe visinu povukao onda zaboravi ovo za "18 :D

Sent from my SM-J730F using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Ooo da. Visok je mali tako da treba mu 20" videcu jos ali cu mu uzeti nesto sledece nedelje. Svi su veliki uglavnom. Posto da je ceo od aluminijuma bili bi preskupi.

A opet dati 500e za bajs koji ce on da baca i vuklja po kraju je glupo....

Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, marko13 said:

Ooo da. Visok je mali tako da treba mu 20" videcu jos ali cu mu uzeti nesto sledece nedelje. Svi su veliki uglavnom. Posto da je ceo od aluminijuma bili bi preskupi.

A opet dati 500e za bajs koji ce on da baca i vuklja po kraju je glupo....

https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/city-turing-10/technobike-sorrento-2019-nov#.XKIRCUPVJhE Ко ти се овај чини за малца?

 

Link to post
Share on other sites

Ja sam u procesu kupovine klincu bajs. Ja sam mislio da uzme BTWIN u Decathlonu, oko 200 evrica su vec onako, pristojni bajsevi za klince. Moj je 8 godina i uzeo bi mu 24" bajs. Neki bez amorta napred i gume bez krampona. Da bude tu negde oko 10kg, sve preko toga je kazna za decu :) 

Link to post
Share on other sites
On 3/30/2019 at 2:26 PM, smg said:

Imas u planet bajku Scientia SR sediste. I za tu Scientiu imas gel na koji sednes i ocrtaju se dve tacke gde su karlicne kosti. Samo sediste ima zastitu za prostatu i gel (ko voli) bas tamo gde kosti nalezu. Ja ga imam sa Bianchiju, i bas sam zadovoljan (posle voznji od 200 - 300 km u cugu nisam imao nikakvih problema).

Ovjerićemo to Scientia SR, pa da vidimo šta će da kaže. Hvala.

Inače, ako nekom treba imam dva neka sica za bajs (jedan je Selle di Grappa ili tako nešto, a drugi moram da vidim, praktično novi) i diskove Avid BB5, nove, kompletne (dovezli bajs iz trgovine do kuće, cca 4 km).

Edited by castor
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Malo da osvezim i ovu temu.

Otisao Cannondale (u prave ruke). Cinilo mi se da mi je mali, i jeste bio. Otisao je kumu a ja sam se ponovio sa FOCUS Cayo 3.0 Disc.

Od opreme ima:

  • Ram: FOCUS Cayo - Full Carbon
  • Pogon: Shimano Ultegra 6870 Di2 Compact prenos i kaseta 11-25 (sto ce verovatno da ode na 11-30). 
  • Kocnice: Shimano, diskovi (hidraulicni). 
  • Tockovi: DT Swiss R23 Spline, onako, neka sredina ...

Par slika:

IMG_4531.jpg

IMG_4537.jpg

Brendiran :) :

IMG_4540.jpg

 

Ponovio sam flotu i sa novim bajsem za sina ... stari je prerastao, ide cerkici. U pitanju je Canyon Road Lite 7.0 Alu

  • Ram: Canyon RoadLite - Alu ram, carbon viljuska
  • Pogon: Shimano Tiagra 2x10
  • Tockovi: Mavic Axium

Slicica:

IMG_4530.jpg

 

Edited by smg
Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, marko84 said:

Odlicno izgleda, bas sam ga gledao na berzi skoro.  Kako ti se cine diskovi u odnosu na kalipere, jel ogromna razlika?

Ja sam ga gledao neko vreme, otisao probao ga 2x :D. I juce prelomio. Prelomio sam zbog racuna, ne zelim losu karmu :)

Inace, razlika je ogromna, znaci ogromna. Nisam ga ja puno vozio juce, jedno 30ak km, ali dovoljno da vidim da je kocenje ... lakse i bolje. Nekako je lakse i konzistantnije u odnosu na vbrake, a u odnosu na canti-leaver nije za poredjenje (druga dimenzija). 

Moracu da ga nateram niz Avalu, pa da probam. Cini mi se da sada mozes vise da ga "drzis" do krivine, pa onda da kocis. Ja sam vbrakeovima moram da krenem dosta pre krivine da spremam kocnicu. Takodje, kada kisa pada, vbrake i c.leaveri mogu da te izdaju (desilo mi se i to).

Ali sve to na stranu, promenio sam bajs samo zbog velicine, a kada sam ga vec menjao, onda sam hteo bas nadrkanu opremu (da ne bude samo da menjam ram). Videcemo ... uvek mogu da ga zamenim ako mi se ne svidi :D

Edited by smg
Link to post
Share on other sites

Ja sam prosle god uzeo reynolds karbonske tockove, neke 80mm, i nisam zadovoljan kocenjem. Niz Avalu i nekako, ali onaj spust na Mostanici kod groblja, imam osecaj kao da cu tamo da zavrsim :) 

Pazi nadrkanije od ove opreme skoro da nema, ne racunajuci tockove, tako da odlicna je kupovina. Da te dugo i sa srecom sluzi i da menjas samo trake na volanu, i naravno vetar u ledja :D

Link to post
Share on other sites

Ja se ne razumem bas puno, ovo sam kupio kod nas, bicikli je kao nov. Cena 300e. Ktm itero cross je model za 2018, 30 brzina je menjac, lagan, lepo ide. Meni do kancelarije i nazad zavrsava posao :)

 

DBAF2-CC6-53-D3-4-C11-B3-BA-FCDB030-D881

E62-A5-B17-96-B7-49-AE-ABFF-376-BC08-F33

 

Link to post
Share on other sites