Bmw 318d GT troši ulje ili ne?


Recommended Posts

Pozdrav, 

Pre 2 meseca sam kupio BMW 318d GT F34 N47 automatik 2013. u auto salonu u Bg koji prodaje i polovne automobile. Dali su mi garanciju od godinu dana koja uglavnom pokriva motor i menjač. 

Istog dana kada sam ga kupio posle 10-20 kilometara pojavilo mi se upozorenje da dodam litar ulja. Odmah sam pozvao prodavca koji mi je rekao da je auto dugo stajao i da ne treba ništa da dodajem. Proverio sam nivo ulja elektronski, ne sećam se šta je pokazao ali nije bio na minimumu. Upozorenje se izgubilo. Nisam bio apsolutno siguran koje je ulje unutra pa nije bila opcija da dolijem. U narednih nekoliko dana upozorenje se pojavilo još recimo 2x pa sam otišao u servis promenio ulje i filter ulja. Proverio elektronski bilo je na maksimumu. Sve ovo vreme ja ne znam da imam i onu šipku za proveravanje ulja. Nakon otprilike 600km proverim nisvo ulja elektronski vidim da je spao za recimo šestinu. Nastavim da vozim, pređem još oko 700, dakle jedno 1300 od zamene, proverim elektronski i vidim da je pao na pola između min i max. U međuvremenu saznam da imam šipku i ujutru dok je hladan proverim, ulje stoji na max. Zagrejem ga, proverim elektronski i dalje na pola. Ugasim, sačekam 5 min, proverim na šipku i tu je na pola. Kako je moguće da kad je hladan bude max a zagrejan na pola? Jel to znači da troši? Inače ne dimi, vuče dobro (s tim da je meni ovo prvi bmw pa i ne znam kako treba da vuče).

 

Link to post
Share on other sites

Kada je auto hlada znaci da je stajao. Posto je stajao znaci da se svo ali svo ulje iz glave iz svake supljine spustilo u karter. Tada pokaze najvisi nivo.

Cim upalis kola ulje se razlije po celom motoru ide u glavu itd svaku supljinu i normalno da ne pokazuje vise isti nivo.

Sve ok.

Samo i cela prica ti je falicna. Kada kupis kola radis odmah minimum mali ako ne i veliki servis. Pa onda lagano.

Edited by marko13
Link to post
Share on other sites

Verovatno je auto kupljen u Delti ili kod nekog zvucnijeg prodavca, pa kad ti oni kazu da je sve iservisirano to ipak ima neku tezinu.

Sto se merenja nivoa ulja, uvek na hladan motor i uvek da auto stoji na ravnom. Tu ga hvatas za realno stanje. Ako ima sipka, naravno uvek na sipku. 

I sve tecnosti u autu uvek na max, ja bar tako volim.

Link to post
Share on other sites