Da li je BMW E46 auto za mene?


Recommended Posts

Zdr. Predstavio sam se pre neki minut, trenutno vozim Alfu 147 JTD, sto se nje tice jako sam zadovoljan. Odrzavanje prilicno jeftino, mali potrosac, ide kao metak. Ali razmisljam u zadnje vreme da uzmem BMW 320D E46. Zanimaju me iskustva sa tim autom? Najpozeljnije mi je misljenje za taj auto u odnosu na alfu 147/156 JTD.

Dakle pouzdanost, potrosnja, kvarovi, na sta da obratim paznju pri kupovini, sta su im boljke... Planiram da uzmem verziju sa 150 konja, tako da me zanima misljenje usmereno ka toj verziji. Hvala!

Link to post
Share on other sites

Ja ne mogu da ti kažem razlike izmedju alfe i bmw-a jer nisam nikada posedovao alfu. Ako mene pitaš, oba automobila upadaju u sličnu kategoriju automobila. Šta hocu da kažem, ne kupuju se mozgom, nego srcem :D

BMW e46 može da bude pristojno pristupačan za održavanje (pricam o tom modelu koji gadjaš, i koji ja posedujem), a može da ti bude kao narkoman u kući. Sve zavisi od početnog stanja.

Nažalost, kada kupuješ prvi BMW to početno stanje može da bude malo teže za ustanoviti. Ja ti predlažem da nadješ nekog dobrog mehaničara gde da oteraš auto, pre kupovine,da ti iskreno kaže sta on misli. Pametnije je dati 200-300€ više u početku kada kupuješ auto nego posle 500-1000€ kroz neplanirane kvarove ili zamene dotrajalih delova.

Samo održavanje mog BMW e46 (pričam o mom nivou održavanja, što bi rekao da je neki srednji sa akcentom na preventivno održavanje), je oko 1200€ godišnje.

U tih 1200€ spada: Amortizacija, Održavanje, Moji hirovi (tuning/smajling), Registracija, Popravke. Na to treba dodati gume (namerno sam izdvojio, jer taj trošak ide jedno u 4/5 godina), u mom slučaju oko 1000€ još. 

2019:

P9QDmmoQbid-wtiBV25oKMwZWIxQw2dma2LGkzkT

2018

K7r05DN6_LwfC3XXnh44eI2P3IDDwvXG75XqJlHR

 

2017

94nQu6Ym_sLIaED1oSeI2vnpxbCm09CffCPyXP3p

 

 

Znači, oduzmi dodaj, jedan BMW e46 koji je kupljen u pristojnom stanju izlazi na oko 120-130€ mesečno samo što postoji. Ovo naravno pišem u mom slučaju. Takodje, u ovo treba uracunati i to da na skoro sve delove imam rabat (negde i do 30%), da ulja kupujem na bure, takodje sa rabatom, i gotovo sam sve radio sam na autu (osim par stvari, mislim da je naznačeno).

Da sumiramo. Ja mislim da je realno, ako teraš auto kod majstora sigurno 150€ mesečno, samo što imaš BMW e46.

Mene ako pitaš, za ono šta pruža, nije to puno para. To je neka ok cifra da imaš auto u današnje vreme.

I da se ogradim, ovo je cena mog automobila, u mojim uslovima održavnja sa mojom vizijom amortizacije (10% godišnje na polovan auto ove starosti). Ono što je za mene realno, za druge možda nije i oni imaju svoj način računanja (ili ga nemaju). Ja sam sa svojim automobilom imao sreće, pa me nije ostavio nikada na putu i nije imao neke katastrofalne kvarove. Treba tu uračunati i faktor sreće :) 

Srećno sa kupovinom, nadam se da sam ti bar malo pomogao. 


 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

150e mesecno je PREVISE! A ne mnogo. Mesecno prelazim mozda 1000km plafon. Pa da mu radim mali servis mesecno i remont turbine godisnje, opet je mnogo. Nisam siguran da je ta cifra realna? Voleo bih jos neko misljenje. Na alfi imam godisnje rad na trapu od nekih 100e, mali servis na 10kkm (1-2x godisnje 7-8000). I to je u sustini to sto se tice redovnog odrzavanja i nekih problema sa alfom (trap, ludilo ako se ne vodi racuna). Recimo da je mali servis na BMW skuplji duplo, trap takodje, opet kako dolazimo do cifre od 150e mesecno, jedino gorivo da ukalkulisemo xD? Ne racunam neke moguce probleme koji me mogu zadesiti i na alfi sam ih imao gomilu, pricam o nekom redovnom odrzavanju. I naravno, boljke koje zahtevaju cesce ulaganje u auto.

Hvala na opsirom odgovoru, ima korisnih detalja! :)

Link to post
Share on other sites

Naravno, ne ocekujem da ce odrzavanje za BMW-a biti jeftino. Za alfu se ljudi zale da je "skupo". Meni iskreno ne bi bilo previse da odrzavanje za BMW-a bude 30-40% skuplje. To mi je prihvatljivo. Naravno u slucaju da nije kvarljiviji od alfe za koju smatram da je prilicno pouzdana bar ova dizel varijanta.

Edited by Bayfront
Link to post
Share on other sites

Ja prelazim 300km nedeljno i sipam svaki petak po 3000 din goriva i to je to, servis mali me izadje 12000 din jer imam neki rabat, heingst filteri, castrol edge, znaci nije skrtarenje na delovima i to je to. I to je to znaci, vanredne troskove nisam imao prve godine osim 50e alnaser sto sam remontovao. Druge godine sam izmenjao boga oca na autu 1800e ulozio, i evo sad termostati novi i jos par gluposti oko 10000 me izaslo :) Kad je sad situacija sedi i vozi stvarno nije strasno. Jedino je problem sto kada odem na autodoc i porucim korpu delova i ulja za servis mali ispadne 70e i top je kvalitet i ne razmisljam o raznim prevarama dok ovde vise platim a nisam siguran da je to to.

Link to post
Share on other sites

Evo ja mogu da ti dam poredjenje, imao sam 147, e 46 nisam imao ali sam se prilicno navozao sa 320d. 

Bmw je daleko kvalitetniji auto. To se oseti vec kad uhvatis kvaku da otvoris vrata. Zavrsna obrada je na daleko visem nivou. Bmw bema problem sa strujom i ne izbacuje greske cim padne jaca kisa. Na Bmw ne crkavaju sijalice tako cesto. Alfa jtd ide jako dobro, ali moras da probas zadnju vucu koja je skroz drugi trip. Skroz drugacije izgleda u voznji kad te prednja vuca vuce ili kad te zadnja vuca gura. Odrzavanje ti je manje vise isto s tim sto u bmw mozda ide vise ulja. Trap manje vise iste cene. 

Bmw je premium brand i to se bas oseti. Alfu ako malo zapustis odma krene da kuka, dok bmw sve trpi muski. Ja sam alfu prodao sa 290.000km na satu, kumov e46 je imao oko 370.000. On vozi kao dzelat, ja sam alfu stedeo, mnogo bolje je izgledao bmw. Unutra pogotovo. Moja 147 je bila 1.6 benz pa ne mogu bas u detalje da ti kazem razlike oko motora. 

Ako imas decu, znacice ti gepek jer ga u Alfi maltene ni nemas dok je u Bmw sasvim korektan.

 

Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovorima. 

Sto se kvaliteta izrade tice sve ja to znam. Jednostavno mi se vise svidja BMW. Ako je tako kao sto kazes, onda sam dobio odgovor. Do duse, alfa ti je bila benzinac, moguce da je imala vise problema od dizela ali je u svakom slicaju odrzavanje jeftinije nego na JTD. Ne bih voleo da me BMW kosta 2 ili 3 puta vise na odrzavanju, to onda nije za mene, ovako mi sve to zvuci dosta korektno. Ali opet, kako se zalomi. Meni se alfa zalomila da valja manje vise, ali su mi se majstori zalomili da ne valjaju pa to sve doslo na isto.

Link to post
Share on other sites
20 hours ago, 600 said:

Kupite Hondu i spasite se... 

Imao sam Hondu i nisam se spasio...

@BayfrontŠto se tiče poređenja Alfe i BMW - tu nema poređenja. BMW je premium brend, Alfa nije. To ako shvatiš onda će ti biti zadovoljstvo da se voziš u jednom takvom autu. Još prostije poređenje: pogledaj narod koji ih pravi. Jedan Talijan, koji od zvišdanja svakoj ribi koju vidi, ne vidi svoj posao, a onda u 1 popodne trči kod mame na lazanje! I Nemci, koji kao roboti sklapaju to što im je dato i ne znaju ni da se našale? Sad ti vidi koji ti je auto ozbiljniji i kvalitetniji.

Link to post
Share on other sites
On 12/19/2019 at 6:42 PM, Bayfront said:

... trenutno vozim Alfu 147 JTD

Ne ocekuj da ce i jedan naredni auto koji kupis biti toliko zilav po pitanju motora kao taj koji trenutno imas. JTD, stari JTD, je prvo common rail dizel motor u svetu u serijskim automobilima i upravo on je pokrenuo lavinu common rail agregata! Razvio ga je Fiat (Dakle, Fiat!!! 😈 Ne vozis bas Alfu 👹 Ja sam vozio Twin Spark i tu je barem glava motora cista Alfa 😜) i prvi put je ugradjen u Alfa Romeo 156 leta Gospodnjeg 1997. Zaista revolucionaran motor koji je itekako uticao na dalji razvoj auto industrije... Fiatove dizel motore je ugradjivao i Opel, Saab, Cadilac...

Ta stara verzija JTD motora je stvarno neunistiv motor koji nema skupe kvarove pa odrzavanje najcesce nije problematicno... Ali to vazi samo za tu staru generaciju JTD motora. Vec je JTDM (MultiJet) sasvim drugacija drugacija prica i to vec u prvoj generaciji, za ove koji su se kasnije pakovali u 159, Breru itd. vazi uglavnom sve sto vazi i ostale modernije dizel motore i boljke su uglvnom iste kod svih... Dizne, turbine itd. i tu se sve uglavnom svodi na isto. Ali... Imaju vise snage, ugladjeniji su, a mi ne mozemo da se vratimo u kameno doba da bi nam odrzavanje automobila bilo jeftinije. Ne mozes da ostanes na starijem JTD motoru do kraja zivota :)

Odlicna je Alfa. Odlican je i BMW. Lepo je da malo promenis... Ako ti se svidja Alfa, svidjace ti se i BMW. I jedno i drugo su automobili u koje se vlasnici zaljubljuju i ne zale pare :) Odrzavanje kosta pa kaosta za svaki auto... Samo sto Alfu i BMW volis. Dopasce ti se BMW. Lep i dinamican auto. Dobices zadnji pogon, sto je fenomenalna stvar, a u odnosu na tvoj JTD starije generacije, 45 ks vise (ako uzmes varijantu sa m47 motorom od 150 ks)!

Link to post
Share on other sites

Hahaha brate al ga opisa kao da kupujem gej vozilo 🤣 

Salu na stranu, kvalitet ne moze da se poredi, vec sam to video na primerima, ja hocu limuzinu, imam izbor izmedju Alfe 156fl i E46, ipak je BMW sinonim za kvalitetnu "limuzinu" C segmenta tog godista. Ali opet, pogledajte cenu, BMW je duplo skuplji auto od reicimo alfe 156. Kvalitet izdrade i dizajn su u svakom slucaju na strani BMW-a. Jedino sam eto tu da vidim sta me ocekuje sa njim. Znam da se BMW ne kupuje bez dubljeg dzepa, al kontam, ako sam imao da mi alfa bude u top stanju, imacu i za E46. Jedinu stvar koju zalim kod alfe je sto za svojih 115 konja ide kao nevreme, oprobao sam se sa 320d 136ks, moze da me stigne al tek kad ubaci u 6-u jer je alfa spora. Tako da sam odlucio da uzmem 320d sa 150ks, onaj od 115 je ipak (za moj pojam) trom za taj auto. 150 mi nekako dodje taman. A i cuo sam da se taj motor najbolje pokazao??

Videcu sutra da zovnem nekog dobre volje u mom gradu ko prodaje 320D da mi da cisto da probam, jer nikad nisam vozio onaj od 150ks.

 

 

EDIT: Ovaj post se odnosi na clana "darkside" xD

Edited by Bayfront
Link to post
Share on other sites

Vodi racuna o tome da je 156 star auto i da je E46 takodje star auto. I jedan i drugi SIGURNO traze nekakve investicije... A koji ce bolje da sluzi... To najvise zavisi od konkretnog primerka i stanja u kom se nalazi. 

Link to post
Share on other sites

Lako bih da kupujem 156, jer sam na alfi naucio svaku boljku, znam kako treba da se ponasa. BMW je za mene skroz nepoznat. Nemam predstavu na sta da obratim paznju, imam utisak da je dosta komplikovaniji auto. 

Link to post
Share on other sites

Jednostavniji je, ideja sa uzduz motorom i pogonom pozadi je starija od popreko motora sa pogonom napred.

Sto se tice motora verovatno je jtd bolji ne znam, mada i m47 moze da nagura dosta km.

Treba skinuti klapne sa usisa da ne dodje do samounistenja motora i obratiti paznju na ostale stvari koje su kilave na svakom turbo dizelu.

Veliki servis bi trebalo da bude malo jeftiniji nego na alfi ako planiras da ga vozis na duze.

 

Quote

Vodi racuna o tome da je 156 star auto i da je E46 takodje star auto. I jedan i drugi SIGURNO traze nekakve investicije... A koji ce bolje da sluzi... To najvise zavisi od konkretnog primerka i stanja u kom se nalazi. 

Lepo receno

Link to post
Share on other sites
 
 
 
 
 
 
4
On 12/20/2019 at 1:43 PM, Bayfront said:

150e mesecno je PREVISE! A ne mnogo.

150e za TCO kola nije previse ;). U to je uracunato da hoces nekada i da kupis drugi auto, da redovno servisiras i registrujes auto. Od tih 150e, samo 25-30 je registracija :) a gde su gume, amortizacija i servisi. Doduse, ja sam sleteo na 120-130e, dao sam ti cifru od 150 zbog ruku majstora (koje za dosta toga nemam) i rabata za delove koji imam.

Naravno u tih 150e su usle i presvlacenja volana kozom, multimedija, AE i kojekakvi hirovi, ali sve to ne podize udeo u ceni toliko. Stavi na papir koliko te kosta ta alfa, i videces da tesko da je ispod 100tke. 

On 12/20/2019 at 1:43 PM, Bayfront said:

Recimo da je mali servis na BMW skuplji duplo, trap takodje, opet kako dolazimo do cifre od 150e mesecno, jedino gorivo da ukalkulisemo xD?

Evo uzmimmo 2019 za primer:

  • Amortizacija 10% godisnje (tako je ja racunam, ali uzmi dodaj to je to) - 435€
  • 2x mali servis pod 75€ (znači potrošni materijal sa rabatom + ulje iz bureta + sam radio / nema majstora) - 150
  • Registracija (jebemliga, mora jednom godišnje - bar u mom slučaju :) ) - 290€
  • 4x amortizeri + šolje + odbijnice + ruke (nisam imao vremena da sam radim) - ~300€
  • 1/5 Guma (planiram da ih menjam na 5 godina, miran sam vozač pa cenim da mogu da dobace toliko) - ~150€

Sve to je ukupno odokotaivno 1300€ što je nekih 110€ mesečno. Dodaj na to neki moj hir (presvlačenje volana recimo), i eto ga 120€ :). E da, gorivo mi je sada (fala Bogu) oko 200-250€ mesečno. Bilo je ranije po 400€ kada sam svaki dan putovao BG-NS.

To gore je iskljucivo moj auto, u mom rezimu odrzavanja i detaljno zapisana svaka stavka ;). Mozda moze koji evro dole, ali bas da pazis na sve. Pritom, smatram da je preventivno odrzavanje daleko bolje. Lovu moras da das, a kontam da je bolje da je das unapred, nego kasnije + slep + izgubljeno vreme + sikanorum nervoza ;). Cenim da može tu malo i da se ućari na polovnim gumama, "lošijim" delovima ... ali meni se nije isplatilo.

Hocu da kazem da auto kosta, on i kada stoji kosta hteli mi to da sracunamo i sagledamo ili ne ;) 

I ako pazljivo pogledas, u tih 110e nije bilo puno kvarova. Osim alternatora (njega sam menjao pre, ali je jedini koji je bio pravi kvar), nista nije bilo "game stopper", sve je moglo jos da tera ali sam odlucio da menjam preventive radi. E da, imao sam i jedan peh sa gumom, i to je to.  

Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Djoksa530i said:

Bog blagoslovio sluzbena vozila :D

Pa pazi, firme u kojima sam ja radio (pre ove) su sluzbeno auto kontali kao 300e povisice (plus gorivo). 

Ljudi bi se zaprepastili koliko neke stvari kostaju mesecno kada pocnes da ih pratis :D. Ili na godisnjem nivou. Pazi, na mala vrata je uslo to da je ok da se daje 500e godisnje za kablovu (recimo koliko i za struju) :).

Pogledaj putarine, malo po malo odose u nebo. Ja godisnje dam i za tu putarinu blizu 500e ...

Sustinski, od tri "stuba" ekonomije, kod nas je taj "accounting" (gde ti idu pare) jako los, i u velikom broju slucajeva je i uzrok zasto nemamo dovoljno love ;).

Da ne skrecemo sa teme, @Bayfront druze, nisam hteo da te "odaljim" od kupovine e46ice. Ono sto sam hteo da ti predstavim je manje vise realno koliko taj auto stvarno kosta (uzmi dodaj 20-50e na tu cifru, mozda budes imao vise / manje srece). Za tu cifru, mislim da je ispravan e46 relativno isplativ. Pored toga, pruza jako ugodnu i "dinamicnu" voznju za svojih 150hp. Nije nesto Bogzna stedljiv sto se goriva tice, ali sustnski nije ni kategorija gde gledas da li je 6.5 ili 7.5 :).

Srecnu kupovinu ti zelim ;) 

Link to post
Share on other sites
 
 
 
 
2
6 minutes ago, smg said:

Da ne skrecemo sa teme, @Bayfront druze, nisam hteo da te "odaljim" od kupovine e46ice. Ono sto sam hteo da ti predstavim je manje vise realno koliko taj auto stvarno kosta (uzmi dodaj 20-50e na tu cifru, mozda budes imao vise / manje srece). Za tu cifru, mislim da je ispravan e46 relativno isplativ. Pored toga, pruza jako ugodnu i "dinamicnu" voznju za svojih 150hp. Nije nesto Bogzna stedljiv sto se goriva tice, ali sustnski nije ni kategorija gde gledas da li je 6.5 ili 7.5 :).

Srecnu kupovinu ti zelim ;) 

Htedoh reci, oduzmi / dodaj (brzi prsti i rano ujutru :)

Link to post
Share on other sites

Uzmi malo bmw-a, probaj, neces pogresiti. Vozio sam alfu, bmw-a, fiata, opela, mecku, forda ni ne znam sta sam sve izmenjao, bilo je krseva i dobrih kola. Dva auta su me odusevila samo. Prvo kocka na koju sam drkao 20 godina pa kad sam bio presrecan kad sam je kupio i onda moja tadasnja devojka, a sadasnja zena kupi 147 sa crvenom "kozom", duplom klimom. Ala je to tad bio auto, 7 soma placena, ja je pre neki dan dao za 800e, doslo mi da placem. No nebitno. Hteo sam da ti kazem da pamtim samo alfu i bmw-a. Posto si alfu doktorirao, probaj sad malo bmw-a. I ne sekiraj se oko odrzavanja, bice to sve kako treba. Jedan je zivot.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Sem diskova plocica, guma, amortizera, ulja filtera antifriza kaiseva, jeste. 

Al nemas zajebanciju sa homokinetickim zglobovima i mazetnama, vel servisom. Polovni delovi su cini mi se jeftiniji neg za golfa

Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Desmo said:

Al nemas zajebanciju sa homokinetickim zglobovima i mazetnama, vel servisom. Polovni delovi su cini mi se jeftiniji neg za golfa

Osim ako ti se bas kod tebe zadesi da je vreme za veliki servis (zamenu lanca) :).

I da, to je tacno za polovne delove ... taj fenomen mi nije jasan ... ali ne bunim se :D 

Link to post
Share on other sites