e90 FL, 320d i automatski mjenjač


Recommended Posts

Pozdrav ljudi!

Imam jedno pitanje u vezi automatskog mjenjača. Dosadašnje iskustvo s automatskim mjenjačem je samo vožnja od 20 min.

U dilemi sam da li da kupim e90 FL sa automatskim mjenjačem; sve drugo mi s sviđa na autu ali ovaj mjenjač mi pravi dilemu.

Žustrije vozim inače i tokom probe jednog bmw automatika naišao sam na problem.

Pred krivinom skinem nogu s gasa da usporim, u krivini dodam gas kad ono mjenjač ušaltao u 6. brzinu 🙄. Dok on skonta i prebaci u manju ja sam već izašao iz krivine. Uglavnom iskustvo je bilo "niđe veze".

E sad me interesuje, ako se ubaci u sport mod da li će biti takvih problema? Ovi što vole da brže voze, da li su osjetili slično uživanje u vožnji s automatskim mjenjačem kao sa manuelcom? Da li da odustanem od kupovine i tražim isključivo manuelca?

Edited by gordan
Link to post
Share on other sites

Meni u e92 extra radi, potrosnja je super. Ne znam sta ti znaci matora tehnologija, ali naspram menjaca u e46 i e39 ovo je veoma dobar menjac za voznju. Smg je odvratan menjac npr u m3 e46. Vozio sam f30 sa 8 brzina i to je jos bolje od ovog sa 6, ali nije los nikako i nazovi “matora tehnologija”. Sasvim lepo slusa i kod ostrije voznje. 

Link to post
Share on other sites

Ja vozim jos matorije, ozloglaseni GM u e46 ... sta znam, ja sam zdovoljan. U sport modu malo vise ide u obrtaje, i ne menja u "krivini" ... ali iskreno, ja sam probao par puta (dosta sam mirniji vozac tako da ti verovatno i nisam dobar za primer ...

Link to post
Share on other sites

Imam auta i sa zf6 i sa zf8. Drugi je osjetno brzi. Posto vozim iskljucivo grad i guzvu to je logican izbor, ali za sportsku voznju po brdovitom balkanu jedini izbor bi bio manualac sto se mene tice.

Link to post
Share on other sites

Vozio sam 300km DSG na GTI-u po gradu super i kad se uzme malo da se cacka naglo ubrzanje i slicno, plus posle remapa menjaca opasno dobra stvarcica, bas se vozac fokusira na pravac i uzivanciju ali ako si bas bas agresivniji vozac kao ja oslanjaces se i na motorno kocenje i mnogo ces pre downshiftovati sa manuelnim nego sa ovim igrackicama :) Na pravcu danasnji automatici jesu brzi, al nesto Nurbugring pokazuje da saltaci i dalje bolja vremena prave jer je i sam vozac mnogo ukljuceniji :)

Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovorima. Auto koje sam mislio kupiti sa automatskim mjenjačem, nije mi se svidio u smislu pohabanosti, pa sam našao odličnog e90 FL s manuelnim i kupio ga.

Malo sam, u putu ka autopijaci, vozio e60 automatik i šaltao brzine (rentao, da isprobam par sati prije kupovine potencijalnog e90). Nije to toliko loše.

Ali kad sam sjeo i provozao ovog manuelca, 😃, oduševljen sam. Volim da osjetim i onaj trzaj između brzina, kada mijenjaš, da osjetim tu moć. Hoću da ga vozim u 2. 3. ili bilo kojoj brzini da mi ne prešalta kad je u visokim okretajima; pusti me da vozim kako želim i ne ometaj me. ☺️ Ne volim kod automatika onu linearnost ubrzanja, ali  fino je to za laganu vožnju.

 

Link to post
Share on other sites

Za kruz neki lagan i voznju po gradu su mama ja ne kazem al slican stil voznje imamo i znam da ne bi bio zadovoljan jer ti ga nakivas i motornim kocenjem i razvlacis i slicno pa je ovo ipak bolja prica za tebe :) Inace samo da kazem mnogima koji su skepticni sto ti je turbo tolko otisao puta je zato sto ti je auto znatno bio nacipovan tebe ce bas zadovoljiti e90 jer taman ima fabricki snagu koju si na onom cipom postizao i stalno opterecivao motor tako da bice rastereceniji auto za istu preformansu :) Bacaj neke slike buraz kad stignes da vidimo naslednika :)

Link to post
Share on other sites

Evo neki bezveze snimak. Prvo  je niza na lagano dodavanje gasa npr do pola, onda saltanje dve vise brzine na popustanje gasa i odrzavanje brzine i dalje je rucno saltanje na volanu dve nize i jedna visa.Po meni sasvim ok to sve radi.

 

Edited by StunterSM
Link to post
Share on other sites

Hvala. I meni je žao što nema navigaciju, ali teško je naći sve da odgovara.

Šta mislite da li je pametno ugraditi naknadno multimediju, npr ovako:

@StunterSM Uh, što su dobre te ručice kod volana za šaltanje, to je već neka druga dimenzija, čini mi se. A i fino šalta.

 

Link to post
Share on other sites

Upravo htedoh da ti napisem za tu navigaciju, meni je gotivnija (pa neka me i opale drvljem i kamenjem) ta kineska navigacija od te fabricke :D. Izlegleda mi modernije nego sa fabrickom pogotovo sa rezolucijom i velicinom ekrana. Da ne kazem da te android imaju 301 feature vise ...

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, StunterSM said:

Jedino sto nemas idrive. Postoje androidi za upgrade fabricke, radi i idrive i sve, cak ti ostane mogucnost da koristis sve od ranije fabricko na vecoj rezoluciji

Kako nemas iDrive? Ako mislimo na onaj mali daljinac (iza rucne) ? Ako mene pitas, dobijes i bolji (sa touch-em) u odnosu na fabricki za te godne. VIdim da pokupi i dosta toga sa canbus-a ... 

Edited by smg
Link to post
Share on other sites