Recommended Posts

3 hours ago, Jovan NS said:

Info za sve sa DPF-om i dilemama da li ga skinuti.

Kod mene je izvadjeno sace, ali ie ostavljeno kuciste, tako da pri pregledu niko ne moze da konstatuje da ga nema. Softverski, naravno, ispracena sve sta treba.

Auto je blago remapovan (140 ks), radjeno dyno merenje.

 

Znaci, izvadjen DPF, blago remapovan i prolazi tehnicki bez ikakvih problema.

Dozvoljena kolicina cvrstih cestica je 2,4 (ne znam koja je merna jedinica), a meni je konstanta na 5 merenja ispod 0,8. Tako da...

Isto sam uradio. Kod nas pustaju na 1.44 kome je uvezen posle 2014. Aliii, ima jedna boljka - kolicina zacrnjenja ti je upisana u kvadraticu na vratima gde je upisan pritisak u gumama. Meni na M47 pise 0.50 :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
  • 2 months later...

Posle menjanja kompletnog PK razvoda, ostao je zvuk "cvrčanja" pri startovanju auta. Taj zvuk se "obogatio" cvrčanjem i u vožnji. Nije bio mnogo primetan i konstantan, ali evidentno je da je postojao neki problem. 

Ustanovljeno je da je rwmenica radilice. Juče je stavljena Corteco (21.500 din. 😱) I sada prede kao mače.

Međutim, ponekad, ne uvek, opet minimalno zacvrči pri startovanju motora. Neko ne bi primetio koliko je tiho, ali ga čujem i posle oko 350 eura datih u okviru PK razvoda, izuzetno me nervira to. Inače, skinuta je remenica iz prve ugradnje. Lepo je potrajala. 210.000 km (ako nije vraćana km pre uvoza) 

Uradio sam i taj zloglasni diferencijal (samo zamena ulja nije pomigla) pošto je počeo da peva nešto glasnije. Sada ne prepoznajem svoj auto 👌

Zamenjena još i hard guma kardana, semering menjača i zamenjeno ulje u menjaču (SWAG).

 

Summa summarum, ako računam i gume (bez registracije naravno), ode skoro 1.400 eura za godinu dana da auto bude onakav kakav hoću. Ali vredi, jer je ovaj auto 2006. utegnutiji i bolji u vožnji od bilo kog ekvivalentnog Francuza ili Italijana (pa čak i Giuliette) koji su noviji i po 7-8 godina. Boles' je to 😂🙃

 

Edited by Jovan NS
Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

Update:

Prošao tehnički bez ikakvih problema. Na merenju gasova pri 3.000 rpm (čini mi se da je tako rekao čovek) izmereno 0,04 

DPF izvađen, ostalo samo kućište da deluje kao da je tu. Urađen blagi remap na 141 hp i 307 Nm.

Odradio sam drugi mali servis, menjao motorič za prskanje zadnjeg stakla zbog tehničkog (mada je izašla dopuna da ne mora ni da postoji, u međuvremenu), zamenio 1 sponu i izlaz letve volana.

Auto 15 godina star. Puškica 

Imam opciju da ga menjam za Astru 2011 kupljena nova u Srbiji. Nisam poklekao 

Link to post
Share on other sites