e90 320d / nasljednik e46


Recommended Posts

Pozdrav ljudi.

Hoću da napravim pregled održavanja mog novog polovnog auta, pretpostavljam da će nekome koristiti ove informacije.

U pitanju je E90 320d iz 2010. godine sa 184ps, motor je i dalje nešto manje problematični N47 kome puca lanac. Na satu 185000km ali provjerom je utvrđeno da je stvarnih 280.000km. Fabrički M ovjes, Xenon, ručni mjenjač, sicevi sportski kožni, itd.

Auto sam platio 16500 KM prije par mjeseci, registrovan godinu, urađen mali servis i auto bez ulaganja po prodavčevoj priči. Auto je stvarno odlično očuvano, ništa se nije čulo od neobičnih zvukova na kratkoj probnoj vožnji, tako da sam ga kupio.

Prije sam vozio e46 i moram priznati da je ovo mnogo kvalitetniji auto, udobniji, brži i luksuzniji, to je bar moj utisak poslije pređenih 8000km.
Primjetio sam da ovo auto sporije vozim od prošlog e46 koji me je vukao na brzu vožnju. Kod ovoga me privlači ta udobnost iako ima fabrički M ovijes.

Ono što želim napisati su troškovi koje sam imao za par mjeseci od kupovine. Poenta je da se lanac odmah počeo čuti par dana od kupovine, mada sam računao na to da ću ga zamjeniti.

Zamjenjeno/kupljeno:

  • prva pomoć i set za reparaciju gume,
  • prednji i zadnji amortizeri i šolje (procurili prvo zadnji a za par dana i prednji),
  • disk pločice na svim točkovima,
  • lanac, mikrokaiš, remenica alternatora, španeri, dihtunzi dekla i kartera, itd,
  • lamela (kad je majstor skinuo mjenjač da dođe do lanca vidio je da je lamela pri kraju,
  • popravio naprslinu na šoferšajbni, mala tačkica bila,
  • dezinfikovao klimu,
  • odradio optimum remap

Dakle, uložio sam od kupovine oko 3500 KM, iako je auto bilo u dosta boljem stanju od ostalih koje sam gledao.

Na dijagnostici je pokazao da ima problem sa DPF filterom, a poslije remapa se to pokazalo kao problem jer gubi snagu kada se potopi gas 10tak sekundi, tako da ću odraditi uklanjanje DPF-a i softversko gašenje.

 

I pored svega ovoga ja sam zadovoljan autom. Možda bi neko mogao voziti  bez ovih ulaganja ali ja želim da zamjenim sve što treba da imam pouzdan i ispravan auto.

Poenta je da se prilikom kupovine auta računa na te troškove održavanja na samom startu, jer je logično da autu koje ima 280.000km treba zamjeniti amortizere, kočnice, lanac itd.

 

P.S. Ipak ne mogu odvojiti pogled sa prošlog e46, nekako je mračniji i sportskiji, ovaj e90 je više luksuzniji.

 

IMG-20200311-144433.jpg IMG-20200314-114805.jpg IMG-20200314-114823.jpg IMG-20200314-114901.jpg IMG-20200314-115036.jpg

Edited by gordan
Link to post
Share on other sites

Nek je sa srecom :) 

Pomenuo si ulaganja prilikom kupovine...Mislim da je to stvar odluke, hoces li kupiti noviji auto u nesto zapustenijem stanju ili pak uzeti stariji bez ikakvih ulaganja :) Ja do sada kada sam barem moje automobile prodavao, nijedan kupac nije morao ni 5e da izdvoji narednih godinu dana sigurno :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Uklonio sam DPF filter i sada se ne pojavljuje problem gubitka snage. Logično je da je dobio 5-10 ps ali ja to ne mogu primjetiti, ide svakako dobro, recimo u rangu e60 530d 🤩, (znam da se neki neće složiti ali tako je).

Popravio sam i ručnu kočnicu, sad konačno drži skoro kako treba.

Osim toga, uradio sam kodiranje da mi start-stop ne vraća na uključeno svaki put kad ugasim auto. Sad je princip da pamti zadnje stanje, ako je bilo ugašeno i dalje će biti do ručne intervencije. Takođe sam kodirao da mi ne daje zvučno upozorenje za pojas i da mi blinkaju žmigavci kad otključavam auto, ne znam zašto to nije prije radilo.

 

Link to post
Share on other sites

Ne dobijes snagu (vise od fabrike) skidanjem dpf, ali ako je bio zagusen, imao recimo 10ks manje od fabrike, losije primao gas nego skroz ispravna fabrika itd. Onda mozes da povratis "uguseme" konje.

Послато са Mi MIX 2 помоћу Тапатока

Link to post
Share on other sites

Kao vozac 530d koliko god da je cipovan mogu ti rec moze da ide samo kao neispravan 530d jer mozes bit samo do 100 bit brzi od njega posle 100 kubikaza cini svoje.
Dalje sto se auta tice bas mi se svidja jos lci sport volan i sicevi samo eto mi zamjerka sto nema navigaciju,mada kad si uluzio u njega ne sumnjam i da ces mu ubacit f30 look navigaciju i puno km da se navozas[emoji16]

Послато са SM-A505F помоћу Тапатока

Link to post
Share on other sites