BMW 340i xdrive GT-Problematike


Recommended Posts

Pozdrav svima

U zadnjih 5 godina sam vlasnik BMW-a.
Do 6 mj, 2021. u vlasnistvu sam imao e90 320d xdrive facelift model iz 2011.

Kada je sam napravio 320 000 bilo je vrijeme za zamjenu i tad sam nabavio u naslovu pomenuti model f34 automatik iz 2016., sa 105 000 na satu.

Auto sam preuzeo sa uradjenim servisom. Između ostalog uradjena je zamjena prednjih diskova i disk pločica medjutim nazad su ostali stari diskovi(koji prema Service Historie nisu nikad mijenjani) ali su stavljene nove disk pločice.

Nakon 2 mjeseca uzivanja i privikavanja na autu sam primjetio 3 stvari koje su mi pocele smetati i oko kojih cete mi, nadam se moci pomoći:

1- Čudni zvukovi u trenu stiskanja kočnice

Kada se vozim prema naprijed i prvi put blago pritisnem kočnicu u tom trenu nešto kao da lupne (nekakav klik) ali samo u tom prvom trenu, dalje auto koči bez tog pomenutog zvuka ili kliktanja.
Isto mi se desava kada prilikom parkiranja tj. kada iz D prebacim u R i prvi put blago kocim.


2- Škripanje pri maloj brzini do 5 km/h kod polu ili punog motanja volana.

NPR. Kod parkiranja ili prilikom kretanja u desno cuje se cudan zvuk kao da je podignuta rucna kocnica tj. kao da struze metal od metal. Ovaj zvuk se ponekad javi a ponekad se gubi ali nikad se ne cuje pri vecoj brzini od 10 km/h

3- Pri brzini između 35- 80 km/h cuje se zvuk u autu kao da je probusena guma. (inace na autu su Runflat gume)

Nekakav neugodan zvuk koji kvari dozivljaj u autu. Zvuk se ne povecava sa brzinom cak prilikom vece brzine od 80 km/h taj se zvuk gubi.
Ako je vazno da spomenem da se taj zvuk nije cuo kada sam kupio auto. Sumnjam da je problem nastao kad sam jednom prilikom vozio auto nekih 150 km(bila je nedjelja nisam pa sam bio primoran voziti) sa slicnim međutim mnogo jačim zvukom pa sam zbog toga svratio kod vulkanizera (Ustanovio je da su svih 5 serafa bilo odserafljeni tj. rukom si ih mogao zategnuti ili odvrnuti).
Da li se je radilo o neuspjelom pokusaju kradje feluga to ne znam.


Bio sam kod 2 majstora i obojica su mi kazali da se prva dva problema rijesavaju:

promjenom zadnjih diskova i disk plocica.

Sto se 3. problema tice obojica majstora su kazali da su;

u pitanju gume tj bar neka od njih. Ukazali su mi na prednju desnu koja ima neke stepenove i da je treba promjeniti i da ce zvuk. nestati.

Šta vi mislite?

Pozz

Link to post
Share on other sites

Od plocica ako ne zelis da imas cudne zvukove samo oem bmw, ate, trw, texaco, brembo (sve ostalo je pod znakom pitanja). Za gume za X DRIVE je zamena x4 a ne dve i dve. Ista marka + isti profil. A ako su gume stepenasto pojedene prodjes rukom po gazecem sloju i osete se stepeni.


Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Gume ti prave zvukove znam imao sam isti problem bile su dobre sarom kad sam uzeo auto cuo se zvuk kao da me lezaj tocka pogotovo kad skreces,posle rotiranja guma prednje nazad zadnje naprijed zvuk se malo smanjio ali i dalje se culo,posle zamjene sa novim gumama koje nisu run flat auto se preporodio,tih udoban...


Sent from my iPad using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Sasa0906

Prvi majstor mi je dao ponudu za zadnje diskove i disk plocice od oem BMW i od ATE. Oem ponuda je 30%skuplja ali nije mi mogao zagarantirati da ce mi to rijesiti prva dva problema.

Indorile

Bio sam i kod treceg majstora. Ta ekipa nije pronasla nista sta bi se trebalo zamijeniti vec su kazali da je ta problematika br. 1 normalna i da nista ne bi mijenjali.

Problematiku broj 3 bi  rijesio tako sto bi uzeo nove gume.

 

BMW-E36

1. majstor mi je savjetovao da sacekam jos malo sa izmjenom guma jer svakako ce jos malo period kada ce se montirati zimske gume. 

Ako vidim da nema tog pomenutog zvuka tad ce biti jasno da je taj zvuk dolazio od guma. Inace za zimu imam 18"

Definitivno cu na sljedece ljeto promjeniti ljetne gume i nece biti Runflatt

Link to post
Share on other sites

https://www.youcanic.com/guide/bmw-noises-problems

https://www.youtube.com/watch?v=Lw0E15nYxpA

Proveri tečnost za servo pod uslovom da je hidraulični. Kažu da se čuje tako neki zvuk kad je nizak nivo.

Da ti jebeni majstori imaju 2 grama mozga umeli bi Gugl da koriste.

Možda su u pravu i možda ja grešim, nisam ja neki ekspert samo im ne verujem.

 

Meni rekoše skoro letva volana (imao sam vibracije pri vožnji), a ono bile krive felne i jedna falična guma. Sva sreća pa ih ne slušam nego istražim problem i uglavnom im ja kažem šta da urade. Kad si programer valjda naučiš da nađeš stvari po Guglu, takav mi pos'o...

Trudi se da istražiš sam po internetu, pogotovo kad je auto star par godina. Koji god problem da imaš neko je već imao.

 

EDIT: Srećno! 🙂

Edited by miloss
Link to post
Share on other sites

Pozzz svima

Prije same ugradnje kocnica majstor je, pri mom dolasku, primjetio i ustanovio da zvuk skripanja dolazi iz prednje lijeve gume.
Porucene zadnje diskove je vratio a na prednjom lijevom tocku primjetio je gdje limic sa disk plocice struze po kocionim klijestima tako da je taj lim oslajfao. To je uradio na obje strana mada na desnoj strani nije bilo nikakvih tragova zapinjanja.

Sad cemo u narednim danima vidjeti kako ce se auto ponasati. 

Link to post
Share on other sites

Pozz svima

Jedan kratki izvjestaj.

Naime nakon zadnje posjete kod mehanicara i nakon slajfanja limica na disk plocica nestala je problematika br. 1 tj.  
"klik" kod prvog kocenja nakon promjene smjera.

Sto se tice problematike 2 tj skripanja kod parkiranja..... taj problem se i dalje pojavljuje samo sto je manjeg intenziteta.

Inace naprijed su namontirane ATE diskovi i disk plocice

Link to post
Share on other sites