Koji bi bio best buy iz serije 1 - Kupuje se poklon za gospodju


Recommended Posts

Do pre dva dana nisam nista znao o BMW Series 1, a sad vec brzim pogledom rezlikujem dal je m47 ili n47, jel full paket itd... toliko sam oglasa pregledao :) .

Kao sto naslov kaze, ovo bi bio suprugin prvi auto, pa smo se odlucili na polovno auto, a opet upravljiv i pouzdan.

116i je bio prvi izbor, benzinac 1.6 racunam jednostavan motor nema zamajca, dizni itd. ali opet slabiji od 118 ili 120 dizela. Posto ja vozim dizela opet nekako navlacimo na taj neki jaci dizel motor (a i manje trosi). Zbog cenovnog ranga gledamo da to bude vozilo od 2005 - 2010. 

I kao i obicno za 2005-2006 moze se naci full paket, parking senzori, siber, aut. klima, led svetla, navigacija... sve. cena ide od 3700 - 4500e

Za 2010 nema nista sem automatske klime (nisam siguran za svetla), cena je oko 5.5K , pa ti sad budi pametan.

 

Zanimaju me ukratko vase gledanje na sledece nedoumice, pomozite ako mozete:

1. Prvo i za suprugu najvaznije pitanje, da li ona navigacija u najjacem paketu radi posao? Ne mogu naci YT review da je neko zaista i koristi, ekran mi deluje mali, lose rezolucije.

Ako se ne mogu ubaciti nase mape, ako je patnja sa tim ekranom, onda mogu zaboraviti na njega i izbor vozila postaje mnogo veci (za manje para)

2. Benzin 1.6 85kW ili Dizel 2.0 90-130kW? (ima raznih ponuda). Njoj ne treba zver ubica da ubrzava za 7sec, ali ne zeli ni trom trom auto. Ustvari ne znam koliko je zivahan benzinac atmosferac.

3. U slucaju dizela m47 ili n47? (odmah da kazem da nemam problem sa redovnim odrzavanjem i zamenom svega na vreme)

4. Ukoliko nemam evidenciju da je lanac skoro menjan jel predlazete preventivno zamenu ili da servis ocenjuje dal ga treba menjati ili ne?

5. Razmisljam da mi je sigurnije uzeti auto sa placa (Svajcarac, Nemac) ukoliko preko VIN-a mogu pokupiti njegovu istoriju servisa. Time bih potvrdio neko realno stanje kao i kilometrazu. Da li gresim? Jel neko vec placao te online servise za car history i da li vredi?

6. Cujem da ovlasceni servisi hoce da pogledaju auto i objektivno ocene stanje za adekvatnu naknadu, jel ima neko iskustva sa tim, vredi li?

7. Da li je šiber slaba tacka? Deluje mi kao lep dodatak, ali nije neophodan. Medjutim, ako pravi probleme, lako procuri i sl. radije ga necu imati.

 

Izvinjavam se na poduzem postu, ovo mi je prvi.

Svako dobro.

Link to post
Share on other sites

Prvo, po meni, kupiti 14-18 god dizel iz uvoza je u najmanju ruku macka u dzaku.
Koristiti fabricku navigaciju na 16 god starom modelu je patnja, to zaboravi, imas telefon i google maps i radi top.
Racunaj da je na n47 zamena lanca 800e, mali servis 150e, dok zamenis pk kais, roler spaner zatezac, zamenis nesto posto uvek ima nesto i registrujes - eto te na nekih 2k evra.
Racunaj i da se taj auto odrzavao mozda 4,5, 7 god u ovlascenom, posle jako tesko, pa je upitno koliko ti te aplikacije mogu pomoci za kola tih godina...

Link to post
Share on other sites

Da @somi92, to si u pravu sto si rekao.

Sta kazete za lep i ocuvan bmw sa n47 motorom na kome je nedavno zamenjen set lanca, auto je presao 200K i bilo mu je i vreme za zamenu lanca svakako?

Racunam da ja ne bi trebao da brinem u narednih 100.000 km sto se lanca tice, ali svakako ga planiram terati u ovlasceni na pregled.

Link to post
Share on other sites

Ukoliko je menjan lanac, uz odredjene dokaze o zameni, najbolje fotografije, onda si miran.
Što se navigacije tiče, po meni bespotrebna, zbog toga što je matora dosta i skoro i da nema svrhu.
Taj 116i bih ti predložio da zaobidješ. Dosta trom, spor, a pritom troši 10-11l. Ja vozim 118d m47 iz 2005 evo tri godina i nikakav problem za sada nisam imao (što se motora tiče). Uporedjivao sam sa drugarovim 116i, nebo i zemlja.
Održavanje je donekle podnošljivo, mali servis za dizele je oko 100-150e, zavisi koje ulje sipaš i od majstora. Kočnice komplet 300-350, opet zavisi od proizvodjača. Veliki servis oko 500.
Iako sam ne volim dizela, a vozim ga, moja preporuka ide za njih.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

@Miki_BMWhvala puno na savetu. Ja sam isto pre za dizela, nasao sam par lepih primeraka sa m47 motorom iz 2005 i 2006 godine koji su vec registrovani kod nas.

Presli su oko 230-260K sto moze da bude realna kilometraza, a opet ne mora da znaci. Ako se odlucim za njih svakako idemo u ovlasceni na proveru pa cemo videti sta kazu.

Jedna stvar koja me veoma muci i cenio bi ako bi mi znalci pomogli.

Kad znate da je vreme za zamenu lanca?

Nakon koliko kilometara menjati lanac i da li se isto odnosi na m47 i n47? 

Da li je cena zamene ista za m47 i n47?

Npr. bio sam nasao lep BMW (2010) n47 sa predjenih 160K. Ako pretpostavimo da su kilometri pravi, da li biste svejedno odmah menjali lanac znajuci da je to problematicni n47 ili bi samo proverili u servisu i ako je Ok cekati da mu prodje interval (pretpostavljam oko 200K)?

Drugi scenario, prelep BMW (2006) m47 presao 260K, menjano svasta nesto, ali koliko vidim ne i lanac. Da li racunati da se menja odmah po kupovini ili ne mora posto je to ipak m47?

 

 

Link to post
Share on other sites

Benzince zaobići u širokom luku, troši ulje svaki,slini gde god može, skoro nerešiv problem, čak i uz gomilu para teško se napravi da bude kako bog zapoveda. Plus problemi sa famoznim valvetronikom itd.

99% tih sa n47 motorom su ti 300k+ kilometara prešli, lanac za zamenu pod obavezno stim da taj motor ima gomilu problema nevezanih za lanac.

Ostaje m47 koji je po meni najbolja opcija za taj auto. Jesu i oni prešli mnogo ali to su rage koje su izdržljive. Lanac im je napred za razliku od n47 i malo je lakše za zameniti ga uz to i jeftinije. Ne moraš ga menjati pri kupovini ako se ne čuje, to bi majstor trebao da ti kaže ako sam nemaš "uho" za to. Ako je iole održavan auto retko se desi da puca. Iz iskustva, većina koja kupi n47 odmah menja lanac, većina onih koji kupe m47 ne menjaju lanac.

P. S

MOLIM ADMINE DA SE PROBUDE. UBIŠE OVI ARAPI SA SPAMOVANJEM.

 

Poslato sa NAM-LX9 pomoću Tapatoka

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Sasvim druga tehnologija je korisćena u M i N47 što se tiče lanca. Na M47 je, kao što je frank napisao, lanac napred, ali se pokazalo da nije neophodna zamena ukoliko se ne čuje, tako da većina, pa ni ja, nismo menjali lanac na m47. Ukoliko i dodje do zamene, to bi koštalo oko 300e.
Na n47 je gotovo neminovno da se menja lanac u nekom intervalu od 200.000 do 250.000km, jer će kad-tad stradati. Preventive radi, najbolje je odmah pri kupovini da se zameni.
I on je dobar motor, s tim što ima tu skuplju manu. Dosta je tiši i ugladjeniji u radu od m47.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Da, od svih sam cuo da benzince treba zaobici u sirokom krugu. Ogranicavajuci faktor je sto je to auto za suprugu sto znaci da je boja bitna, da ne kazem krucijalna.

Ako ikako moze auto mora biti bele boje, a bas u inat vecina belih BMW-a je 116i :)

Ne znam dal se smeju ovde ostavljati likovi, ali evo ja cu pokusati, a admin nek brise 

Sta mislite o ovom dizelu BMW 116d, vlasnik tvrdi da je lanac promenjen pre 3 godine i od tada je presao 30k. 

Treba menjati zadnje amortizere i gumice dizni, nemam pojma koliki je to trosak

Link to post
Share on other sites

Slobodno postavljaj linkove, bez brige.

Ima li taj vlasnik neki dokaz da je zamenjen lanac?

Što se amortizera tiče, zadnji Bilstein su oko 7-7500rsd po komadu, prednji oko 10-11000rsd. Gumice ne bi trebalo da budu neki veliki trošak ja mislim.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Nakon dugo premisljanja, merkanja, obilazenja placeva, supruga se na kraju odlucila za Peugeot 308 (2009 god) .

Auto jeste nesto veci i komotniji, udoban je i sve to, ali mi ipak zao sto se nije odlucila za BMW. 

To su dve razlicite klase automobila i ne mogu se meriti po kvalitetu, al dobro sta sad, ona ce ga svakako voziti.

Hvala vam za sve savete, @Miki_BMW kasno videh ovu poruku o cenama amortizera, da sam znao da nije skupo mozda bi je nagovorio na jedan lep beli BMW (2010) iz Beograda, link

Pratim vas i dalje na forumu jer ce moj sledeci auto sigurno biti BMW.

Svako dobro, cuvajte se

Link to post
Share on other sites