Nova petica


Recommended Posts

Voleo bih da se projekat realizuje u planiranom roku, ali procene strucnjaka, zbog ekonomske krize ( koja se itekako oseca u auto industriji), da ce mnogi novi modeli bar za sada ostati na prototipovima. Ali meni se svidja mnogo je namrshtena...

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Nije lose .... ali k'o sto svi kazu... a i ja se slazem.... pljunuta 7-ca.... ! 'Bem ti zivot....bre!! Jeste namrstena... ali za mene je ipak predhodni "orlic" ;-) u m-optik fazonu ipak lepsi....... !

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Trenutna petica je bila kontroverzna kad se pojavila ali je danas ipak u vrhu. Mislim da bi serije trebalo da se razlikuju...

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Da vidim nekada su se E32 i E34 bas mnogo razlikovali jedna od druge,ako ovu peticu izbace skoci cu sa tornja sa avale (jer je ne mogu imati a ne sto lici na sedmicu)

Link to post
Share on other sites

kakva je nova E klasa,jos kupe... iz BMW-a ce se morati dobro pomuciti da konkuriraju... a BMW nas nije dosad nijednom razocaro, nece valjda ni sada...

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ne znam sta drugi misle ali za mene je pravi BMW uvek bila petica. Spoj sportskog luksuza sa dovoljno prostora u kabini i snazan motor...

Ovo sto moze da se vidi na novim fotografijama - mnogo svidjam !!!

Link to post
Share on other sites

Predstavljena nova "petica"

BMW je u ponedeljak i zvanično predstavio šestu generaciju serije 5 koja je od "rođenja" 1972. godine prodata u oko 5,5 miliona primeraka. Očekivano, proizvođač iz Minhena je odustao od radikalnog dizajna čime je stavio do znanja da je kontroverzni Kris Bengl i definitivno postao deo prošlosti.

Novi BMW serije 5 dugačak 4,9 metara, što je za 4,6 cm više od još aktuelnog modela, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 8,1 centimetar (2,97 metara). "Petica" nudi i veći prostor u kabini, a putnici na zadnjoj klupi su dobili dodatnih 1,3 centimetra za kolena.

Na prvi pogled, jasno je da su dizajneri "pokupili" sve najbolje sa modela serije 3 i 7. Prednji deo je urađen elegantno i jednostavno, a ne preterano dinamično i "hvalisavo" kao model pete generacije. Zadnji deo je još mirniji i kao da su u BMW-u hteli ako ne da sakriju, onda bar prikriju sportsku crtu.

Komfor i bezbednost su na najvišem nivou, što i priliči automobili sa početnom cenom 41.900 evra u Nemačkoj. Za početak, nudiće se četiri benzinska (od 204 do 407 konja) i dva dizel (204 i 245 konja) agregata. Prodaja startuje 20. marta, a prvi model sa "start-stop" sistemom, koji će biti ugrađen u BMW 520d sa 184 KS pojaviće se u oktobru. Kasnije tokom 2010. pojaviće se i najslabiji benzinac sa oznakom 520i, za 2011. je zakazana premijera "ActiveHybrid" verzije, dok 2012. stiže poslastica - M5 sa V8 turboagregatom i 555 konja.

izvor: blic.rs

Link to post
Share on other sites