aktivirao se sistem protiv proklizavanja E39


Recommended Posts

Poštovani, zamenio sam ležaj zadnjeg točka na E39 525tds iz 2000 godine i odmah se upalila lampica abs i lampica sistema protiv proklizavanja. Pre zamene to se nije dešavalo. Šta nisam dobro uradio?

Link to post
Share on other sites

Prvo otkaci kleme od akumulatora, i sacekaj minut dva, moguce i tako da se ponisti greska, a ako ne, idi kod nekoga na dijagnostiku da ti ponisti greske. Nije skupo, resetovanje u Nisu je par stotina dinara.

Link to post
Share on other sites

Treba da probas ono sto ti je Leon rekao, da se ponisti greska na dijagnostici. Ako ni to ne pomogne moze biti da su prilikom zamene zeznuli nesto sa senzorom. To se cesto desava i u principu nije problem da se resi...

Link to post
Share on other sites

Naravno da ce se palit. Stavio si neoriginalan lezaj.

Pazi ovako, ne pomaze nikakva dijagnostika, tu pomaze samo ovo:

skini novi lezaj, od njega izvadi semering i umjesto njega stavi semering od starog lezaja.

Prije toga, pogledaj tacno koliko je semering gurnut oko onog sarafa, znaci dalina izmedju senzora i semeringa mora da bude ista, 0,6 do 1.3 mm.

Sve to vrati na mjesto, upalis auto. Ako ti se gase lampice onda sve je OK, ako ti se ne gase onda probaj da vozis auto ili samo daj gas neka slajfuje ili ufati zalet pa koci do daske. Ako ti lampice i dalje ostaju upaljene onda razmak izmedju senzora i semeringa nije OK.

Drugo ne moze biti.

To crveno je semering:

lezzazz.jpg

Semering vrsi dvije funkcije. Jedna je cuvanje lezaja od prljavstine i da mast ostaje unutra a druga je to da on u sebi ima crte koje sluze za citanje impulsa, a to vrsi senzor ABS-a.

P.S. postoji premala vjerovatnoca da je majstor sjebao senzor ali to je PREMALA VJEROVATNOCA.

Nadam se da ces rijesit problem.

Link to post
Share on other sites

Skinut neoriginalan ležaj, vraćen, kupljen novi kod Radulovića, ugrađen, greške ostale, ali nakon vožnje, poništile su se sve greške. Puno hvala svima na savetima.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Skinut, očišćen, međutim, senzor nakon toga morao na zamenu, sada je sve o.k.

Hvala svima.

Nije mi jasno zasto je morao na zamjenu ali dobro, problem je rijesen. :crazy:

Link to post
Share on other sites