I Bmw Preti Tužbom Kineskom Shuanghuanu


Recommended Posts

Posle prošlonedeljne vesti da Mercedes planira tužbu protiv kineskog Shuanghuana da bi spreèio prodaju njihovog modela Noble (kopija Smarta ForTwo) u Evropi, sada i bavarski BMW preti pravnim merama protiv istog proizvoðaèa. Razlog je model Shuanghuan CEO (na slici), koji veoma lièi na BMW X5 prethodne generacije (kinesku verziju pokreæe 2,4 litarski benzinac sa 92kW/125KS i 190Nm). BMW-ov predstavnik za štampu je za Automobilwoche izjavio da su u nemaèkoj kompaniji “veæ preduzeli mere da bi spreèili distribuciju modela CEO u Evropi.” BMW je veæ poslao zvanièno upozorenje italijanskom uvozniku Shuanghuana CEO, a kao što je napomenuto na poèetku teksta, u planu su i konkretnije pravne mere da bi se spreèila dalja distribucija modela CEO u Evropi, kao i njegovo pojavljivanje na salonu automobila u Frankfurtu narednog meseca. Naime, osim pomenutih modela Noble i CEO, China Automobile Deutschland (nemaèki uvoznik Shuanghuana) namerava da na salonu u Frankfurtu izložiti i SUV model UFO, koji je takoðe kopija jednog veæ postojeæeg modela, a radi se o staroj Toyoti RAV4. Da li æe i Japanci krenuti stopama nemaèkih kompanija i tužiti kinesku fabriku, za sada nije poznato. Inaèe, China Automobile Deutschland namerava da poène sa prodajom ovih kineskih automobila u oktobru ove godine.

shuanghuansceo111wk6.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 3 years later...

Nije baš friška tema, ali evo raspleta:

A regional court in Munich has ruled that the Shuanghuan CEO SUV, a vehicle that shares a striking resemblance to BMW’s X5, is no longer allowed to be sold in Germany.

http://www.motorauthority.com/news/1023710_update-shuanghuan-ceo-suv-banned-from-germany

Link to post
Share on other sites

To je sve pitanje kulture. Naime, u nasoj kuluturi, evropskoj, ponizno je nekoga kopirati, dok u aziji vazi suprotno, tamo se smatra "udelom komplimenta" toj osobi, firmi, itd. ako ih oni kopiraju.

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

ma to moze da prodaju samo u kini kod nas to nema prolaz ,u pocetku su spominjali te kineske marke kao da ce biti mnogo jeftine a sad vec kad pogledam oni su sa cenama kao i mnogo poznatije i dosta kvalitetnije evropske marke. kod nas se vec tradicionalno onako sa generacije na generaciju prenose pozitivna iskustva da su nemacka vozila najbolja sto po meni i jesu ,cisto sumnjam da ce se kod nas kinezi prodavati jer svi imamo neka losa iskustva sa kineskom robom koja ne vredi ni tu bagatelu za koju je prodaju.

Link to post
Share on other sites