Serija 1


Recommended Posts

BMW Serija 1

uvod_napred.jpg

uvod_pozadi.jpg

UVOD

Zarazno uživanje.

Počinje od trenutka kada uđete u vozilo, poveća se kada ga startujete, dok vam srce otkucava sve brže svakim pređenim kilometrom: osećaj radosti u novoj BMW seriji 1. Sve to je prouzrokovano temperamentom automobila i BMW konceptom, koji vožnju čini agilnom, brzom i okretnom. Pojačan svojom atletskom pojavom, doneće osmeh svim prolaznicima. I pružiće vam neuporediv osećaj vožnje koji traje i traje: na dugim pravolinijskim putovanjima, na uskim krivinama. Jednom rečju – zabavna vožnja sedam dana u nedelji.

DIZAJN - Pregled

Povećani užitak.

Izdašna hauba, dugačak razmak osovina i i kratki ispusti su tipične pojave koje se vezuju za sportske automobile: te ososbine nam ovde ukazuju da je BMW serija 1 posvećena užitku u dobroj vožnji. Dva posebna dupla fara, skoro vertikalna BMW rešetka i uočljiva horizontalna bočna lininja naglašava ovu nepogrešivu sportsku pojavu. Dizajn koji budi žeđ za akcijom. Dizajn čiji čist oblik oslobađa osećaj radosti.

DIZAJN - Linije i konture

U pokretu.

Od uočljivog pređeg dela, preko dinamičnog profila, do moćnpg repa, 4227 milimetara čiste sportske pojave tu su da pokrenu posmatrače. Dinamičan kosi krov i uočljiva bočna linija naglašavaju karakter BMW serije 1 sve do zadnjih svetala – i stvaraju spontanu želju da se iskusi vožnja ovog automobila.

DIZAJN - Prednji deo

Novi pogledi.

Tipičan BMW, u potpuno novoj interpretaciji. Od pregrade za vazduh, preko skoro vertikalne rešetke, i celom dužinom moćnog krova, pa sve do produžene haube, svaki detalj potvrđuje celokupnu sliku: nova BMW serija 1 obećava neponovljivu dinamiku.

DIZAJN - Zadnji deo

Uzbudljive mogućnosti.

Poseban i izražajan: specijalno dizajniran zadnji deo predstavlja idealan završetak dinamičnih linija krova i bočnih strana BMW serije 1. Svojim visoko pozicioniranim zadnjim svetlima, rep automobila posmatračima najavljuje zadivljujuću prilagodljivost i plemenite dimenzije enterijera. Široka zadnja vrata sakrivaju pažljivo smeštene detalje kao što su mreže i pregrade za prtljag, tako da ćete vaše dnevne potrebe još lakše rešavati.

ERGONOMIJA - Pregled

Zašto vam se neće izlaziti iz automobila.

Koncentrišimo se na ono što je stvarno važno – jedan kratak pogled na kokpit je sve što je potrebno da BMW serija 1 ostavi nezaboravan utisak. Jasan i stilizovan dizajn, savršeno pozicionirani kružni instrumenti, jasan i koristan opseg važnih funkcija koje su optimalno raspoređene oko volana obezbeđuju zaista jedinstveno vozačko iskustvo. Volan sa tri prečke leži savršeno u rukama. Opcioni navigacioni sistem preko iDrive kontrolera i displeja sa informacijama je ukomponovan sa mnogim drugim ekstra funkcijama dizajniranim za laku vožnju sa potpunom kontrolom. Jedino što ovde nedostaje ste vi za volanom.

ERGONOMIJA - Navigacija i iDrive

Pokazuje put.

Opcioni navigacioni sistemi BMW serije 1 dolaze u paketu sa iDrive Kontrolerom za jednostavnu upotrebu. Kontroler je interfejs i za širok opseg drugih funkcija kao što su kontrola klime u kabini, audio sistem i komunikacija. Zajedno sa iDrive ekranom Kontroler omogućava biranje opcija i izlistavanje menija, a da vam pažnja ne bude odvučena sa puta.

ERGONOMIJA - Sportski kožni volan

Atletski.

Bilo da izaberete standardni upravljač sa tri prečke ili kožnu sportsku opciju, budite sigurni da će volan BMW serije 1 udobno ležati u vašim rukama. Savršenih proporcija, opcioni sportski upravljač presvučen kožom sadrži višenamenjske komande: one vam obezbeđuju direktnu kontrolu nad opcionim audio sistemom i telefonom u kolima, bez odvajanja ruku od volana. Dve preostale komande mogu se programirati po želji, što je još jedan detalj koji povećava dijapazon vaših izbora.

ERGONOMIJA - Bluetooth interface

Komunikativan.

Nova telefonska opcija BMW serije 1 omogućava vam da svoje vozačko iskustvo podelite s kim god želite i kad god poželite: izaberite između opcionog telefona u kolima, ležišta za mobilni telefon sa Bluetooth interfejsom i hands-free telefonskom funkciom. Bluetooth kompatibilni mobilni telefon može se priključiti korišćenjem odvojenog snap-in adaptera ili u sklopu navigacionog sistema preko iDrive.

MOTOR - Pregled

Izbor prioriteta.

Pritisnite startno dugme, ubacite u brzinu i osetite čistu snagu BMW motora. Dve dizel i jedna benzinska verijanta obezbeđuju visok kvalitet vožnje u novoj BMW seriji 1.

Zapanjujuće lake transmisije i jedinstveni pogon na zadnje točkove transformišu energiju pri kretanju unapred sa velikom efikasnošću. Bilo da se odlučite za visokoobrtni model 120i sa Valvetronic, za okretni 116i sa double-Vanos ili za BMW 120d ili 118d dizel sa common-rail tehnologijom, zanimaće vas samo jedna stvar: kada krećemo?

MOTOR - 4-cilindrični benzinski motor

Performanse koje pokreću.

Impresivan obrtni momenat i izvanredna lakoća – zaštitni su znak fantastičnog motora nove BMW serije 1. Četvorocilindrični benzinski motor sa visokim performansama koristi double-Vanos tehnologiju i Valvetronic, potpuno varijabilni ventilski regulacioni sistem, da bi dostigao snagu od 110 kW (150 bhp) i maksimalnu brzinu od 217 km/h. Double-Vanos takođe je ugrađen u 116i motor, snage od 85 kW (115 bps) i maksimalne brzine od 200 km/h.

MOTOR - 4-cilindrični dizel motor

Uživajte u obrtnom momentu.

Potrebno vam je samo 7.9 sekundi da se potpuno upoznate sa modelom BMW 120d – to je sve vreme koje je potrebno da klasični BMW motor dostigne brzinu od 100 km/h. 120 kW (163 bhp) snage i 350 Nm obrtnog momenta znače da ovaj model dostiže maksimalnu brzinu od 220 km/h bez ikakvog napora.

BMW 118d kombinuje energiju i efikasnost: impresivna snga od 90 kW (122 bhp) i maksimalna brzina od 201 km/h mogu se postići sa samo 5.6 litara (prosečna potrošnja goriva po ECE redosledu).

MOTOR - Šestostepeni menjač

Brza promena.

Lak šestostepeni ručni menjač u novoj BMW seriji 1 (petostepeni u modelu 116i) pretvara dinamično rukaovanje i spontano ubrzanje u nešto što se može osetiti. Kratke promene brzina, savršeno postavljeni stupnjevi omogućavaju maksimalno iskorišćavanje obrtnog momenta.

Opcioni šestostepeni automatski menjač omogućava udobnu vožnju dok automobil zadržava visoku pokretnost. Kombinovani su maksimalni obrtni momenat sa smanjenjem potrošnje pri većim brzinama. Za one koji vole sportsku vožnju omogućeno je ručno menjanje brzina zahvaljujući Steptronic sistemu.

MOTOR - Pogon na zadnje točkove

Iskusite dinamiku.

Pogon na zadnje točkove nove BMW serije 1 pruža dinamičnu energiju pri svakom manevru i igra značajnu ulogu u postizanju idealnog prenosa težine automobila. Takođe otklanja sve faktore koji utiču na upravljanje. Rezultat? Neuporediva pokretljivost, odlično rukovanje i precizno upravljanje. Ili drugim rečima, čisto uživanje u vožnji.

ŠASIJA - Pregled

Osvajanje novih puteva.

Kada ste za volanom nove BMW serije 1, svaka krivina na putu je potencijalno uzbuđenje. Savršeno skladna šasija i sistem Dinamičke Kontrole Stabilnosti (DSC) uklopljeni su kao garancija preciznog upravljanja u svakoj vozačkoj situaciji kombinujući dinamične karakteristike sa udobnošću. Pogon na zadnje točkove je ključni faktor u postizanju idealnog prenosa težine kroz celu šasiju (50/50). Snaga i pogon automobile su u potpunosti spojeni sa asfaltom. Jedina dilema je da li izaći iz automobila po završetku vožnje.

ŠASIJA - Aluminijumska prednja osovina

Rastući entuzijazam.

Osetite BMW seriju 1 i zagrlite asfalt dok savladavate krivine. I divite se njegovoj lakoći upravljanja dok ste na otvorenom putu. Kompleksna struktura, aluminijumska prednja osovina garantuje savršenu stabilnost, savršeno skretanje, i tako precizno upravljanje da ćete jedva čekati sledeću krivinu.

ŠASIJA - Multi-link zadnja osovina

Spontani rast adrenalina.

Za obezbeđivanje optimalnog pogona kada ubrzavate, BMW serija 1 opremljena je novom multi-link zadnjom suspenzijom. Značajno doprinoseći savršenoj ravnoteži automobila, zadnja osovina povećava agilnost i sportske karakteristike. Iako kompleksna u strukturi, efekat koji postiže je krajnje jednostavan: pozicija točkova je uvek savršena. Kalibracija šasije naglašava dinamičnu prirodu BMW serije 1 podrazumevajući maksimalni putnički komfor.

ŠASIJA - Dinamička Kontrola Stabilnosti (DSC)

Definisane granice.

Šasija BMW serije 1 reaguje na svaku upravljačku komandu sa apsolutnom preciznošću. BMW je razvio nekoliko pomoćnih sistema (standardni u svim modelima) koji omogućavaju potpuno vozačko uživanje. Jedan od njih je Dinamička Kontrola Stabilnosti (DSC): on prepoznaje prve znake nestabilnosti vozila i preduzima momentalne korake za rešavanje bilo kog problema, zadržavajući liniju puta i pogon – što je od velikog značaja pri vožnji u zimskim uslovima.

BEZBEDNOST - Pregled

Dobre ideje nisu dovoljne.

Dobro je znati da se možete osloniti na BMW bezbednosne standarde u svakom trenutku. Serija 1 stiže sa inteligentnim airbag sistemom, pažljivo odabranim sigurnosnim pojasevima, Brake Force Display sistemom, run-flat gumama i drugim inovacijama za poboljšavanje vaše bezbednosti.

BEZBEDNOST - Dvostruka stop svetla

Uspostavljanje standarda.

Budite jasno uočljivi. Maksimalna vidljivost je zagarantovana sistemom Prikaza Sile Kočenja (Brake Force Display), standardom u BMW seriji 1. Ovaj inovativni sistem dopušta vozačima iza vas da tačno znaju jačinu vašeg kočenja: što jače pritisnete pedalu kočnice, površina svetla sa repnih svetala će biti veća.

BEZBEDNOST - Xenon farovi

Ostati u polju vidljivosti.

Opciona ekstra ponuda za prednja svetla BMW serije 1, xenon tehnologija, umanjuje lošu vidljivost pri vožnji noću i lošem vremenu. Sa jakim i prodornim snopom svetlosti, xenon prednja svetla omogućavaju optimalnu osvetljenost puta ispred i pored vas omogućavajući bezbednu vožnju.

BEZBEDNOST - Vazdušni jastuci i sistem vezivanja

Ukažite poverenje.

Sigurnosna elektronika BMW serije 1 reaguje na ozbiljne situacije sa neverovatnom brzinom. Senzori za sudar momentalno reaguju, napumpavajući odgovarajući vazdušni jastuk, u pravom trenutku i do odgovarajuće granice.

Svi modeli serije 1 imaju zateznike sigurnosnih pojaseva i vazdušne jastuke - airbag sistem. Elektronski generator, akumulator i pumpa za gorivo momentalno se isključuju, centralna brava se otključava, a svetla za upozoravanje se uključuju.

Aktuelni katalog na engleskom jeziku. pdf 1601kb

Izvor: bmw.co.yu

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

BMW E87 Hatchback

Model: Engine: Power: Topspeed: Year:

116i 4 cylinder 115 HP 200 km/h 2004 - present

118i 4 cylinder 129 HP 209 km/h 2004 - present

120i 4 cylinder 150 HP 220 km/h 2004 - present

130i 6 cylinder 265 HP 250 km/h 2005 - present

118d 4 cylinder 122 HP 202 km/h 2004 - present

120d 4 cylinder 163 HP 222 km/h 2004 - present

Link to post
Share on other sites