Recommended Posts

Tezina: 1385 kg

- Zapremina: 3246 ccm

- 6-stepeni sekvencijalni menjac

- Snaga: 360 KS / 269 KW na 7900 rpm

- Obrtni moment: 370 Nm na 4900 rpm

- Snaga po litru: 111 KS

- Odnos snage i tezine: 0.26 KS/kg

- Maksimalna brzina limitirana na 250 Kmh

- Ubrzanje do 100 Km/h: 4.8s

Slike:

0c8cm.jpg

091fl.jpg

061wm.jpg

026px.jpg

Odgovor može biti sama tvrdnja kompanije da sa ovim automobilom žele da predstave i istraže mogućnosti i krajnje granice, popularnog M3 kao i da provere koliko su, zaista, rigidni zakoni fizike koji važe za ovaj model.

Iako u potpunosti savremen, ovaj automobil, nosi jednu klasičnu BMW oznaku, koja datira još iz tridesetih godina prošlog veka. Slova CSL (Coupe, Sport, Lightweight ili Licht - nemački) uvek su označavala automobile koji su bili surove sportske mašine ”napakovane” vrhunskom tehnologijom tog vremena. Iz ove slavne loze ističe se serija kupea iz sedamdesetih godina koji su dominirali stazama širom sveta i u svesti poznavaoca postavili ime na posebno mesto.

Imajući u vidu priču i ideju koja prati ovaj model, BMW se pri razvoju skoncentrisao na smanjenje težine, povećanje snage motora i dalje poboljšanje voznih svojstava M3. Da bi kilogrami nestali, poseglo se za inteligentnom ”Lightweight” tehnologijom, što znači da su novi materijali korišćeni samo na pravim mestima gde će ova promena najviše doći do izražaja. Na primer, paneli od karbonskih vlakana sa ojačanjima su korišćeni na mestima gde će pored smanjena težine povećati krutost vozila, a sa tim i performanse (konkretno, pri bočnom ubrzanju) vozila. Pored toga, kompletan krov vozila je napravljen od istog materijala, a pored uštede od 6 kg, osetno pomera centar gravitacije vozila, što izuzetno utiče na stabilnost. Dokaz da se išlo do ekstremnog ”mršavljenja” je minimalna upotreba čelika, pa i redukovana upotreba aluminijuma i interesantno zadnje staklo napravljeno od ekstratankog stakla. I u unutrašnjosti je primenjen isti princip sa smanjenim luksuzom, novim materijalima i alkantarom i lakim sportskim sedištima.

Drugi bitan element je motor. Za osnovu je uzet poznati redni ”šestak” od 3,2 litre koji u standardnom M3 ima izuzetne 343 KS. I to je promenljiva činjenica, pa posle prerade koja podrazumeva nov usis i izduv kao i modifikacije na motorskoj glavi, ovaj agregat isporučuje čak 360 KS. Obrtni moment je 370 Nm i dostupan je na 4900 obrtaja. Čak i pri ovom procesu, smanjenje težine je ostalo imperativ tako da je usisnik od karbonskih vlakana, a cevi izduvnog sistema karakterišu izuzetno tanki zidovi u cilju uštede par grama.

Na ulici se sva poboljšanja vide kroz 4,9 sekundi do 100 km/h, a 16,8 do 200 km/h. Nažalost, i kod ovako rasne mašine maksimalna brzina je elektronski ograničena na ”dosadnih” 250 km/h.

Treći, veoma važan deo ove priče je poznati menjač BMW-a nazvan SMG (Sequential Manual Gearbox) koji je za primenu u ovom modelu dodatno modifikovan. Sada u imenu ima sufiks Drivelogic, što označava da vozač prilikom vožnje u automatskom modu ima na raspolaganju čak 11 menjačkih opcija koje su formirane da najbolje odgovore nameni. Brzina menjanja stepena prenosa je 0,08 sekundi što obezbeđuje praktično konstantno prisustvo snage. Interesantan detalj je i mod pomoću kojeg je moguće perfektno i maksimalno brzo lansirati automobil iz mirovanja, dok se automatika brine da se to izvede na sigurnom maksimumu kapaciteta.

Silom prilika, doduše, ovakav automobil bi bilo neozbiljno pustiti na ulicu bez ikakvih elektronskih pomagala koja su, ipak, potrebna, iako imidžu ovog modela ne pristaju u potpunosti. Zbog toga na scenu stupa poznati i svemoćni sistem DSC (Dynamic Stability Control) koji je u duhu celog automobila, malo poboljšan. Naravno, može se isključiti, a poseduje funkciju nazvanu M Track Mode. To znači da vozač kada uključi DSC i izabere ovu opciju može da najagresivnije vozi automobil, a elektronika se neće uključivati sve do apsolutnog limita mogućnosti. Veoma korisno za one koji žele da voze ovaj automobil kao da su ga ukrali, ali ne žele da se liše određene sigurnosti.

Na kraju treba samo reći da je BMW M3 CSL ekstremna mašina za ekstremne vozače koji pored novca imaju veliko znanje i iskustvo u vožnji performantnih mašina. Iako je dizajniran da bude upotrebljiv koliko i brz, on nije za svakoga, pogotovo ne za neiskusne mlade vozače koji od bogatih roditelja traže automobil za rođendan. U duhu predaka, ovaj model može da ima impresivnu trkačku i tržišnu karijeru.

Svakako, predstavljena je najdivljija evolucija modela M3 do sada i bila bi prava šteta da ne zaživi na stazi i na ulici i postane skriveno remek-delo modernog automobilizma...

Thank's to Shone ;)

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

BMW M3 E46 ima vreme na nirburgringu oko 8:20(osam minuta i 20 sekundi) a CSL pravi fantasticnih 7:50 kao i lambo Murcelago.Najnovijeg RS4 trese bez problema.

Link to post
Share on other sites

vidi se da je mile veliki znalac , u svim serijama ga ima , samo tako nastavi svaka cast .....

Link to post
Share on other sites

To sto su englezi testirali to je M3cs sa paketom opreme(doplata 4000 evra) od CSL-a ima kocnice,lezanje,olaksane felne,volan i M track dugme od CSL-a i ima 343 konja kao i obicni M3 e46.

Tu ko da su hteli da pobedi RS4 iako se lepo vidi da RS4 sa 420 konja uopste nije brzi od M-a po stazi

samo je dobijo prednost na startu po mokrom putu.

Link to post
Share on other sites

http://rapidshare.com/files/36371241/M3_CS...290KM.mpeg.html

Ovo je snimak kad M3 CSL ubrzava od 0-290 (snima se tahometar i obrtomer) taj snimak je izasao negde kad se i CSL poceo prodavati.

Vecina je ovo gledala a oni koji nisu gledali obavezno da pogledaju kako zivotinja ubrzava :pleasantry: ,snimak je malog

kapaciteta 3.35MB.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...