Bmw M6 Cabrio


Recommended Posts

SVJETSKA PREMIJERA BMW-A M6 CABRIO

JEDINSTVEN I NEUSPOREDIV

bmwm6cabrio2adt4.jpg

Neusporedivo dinamièan, neusporedivo otvoren, neusporedivo privlaèan: BMW M6 Cabrio je vozilo iz snova za sve entuzijaste automobilizma koji žele spojiti izuzetni stilski oblik s impresivnom snagom. U tu svrhu stvorio je BMW M GmbH jedinstveno vozilo. Deset cilindara i obujam od 5 litara, 373 kW / 507 KS i najveæi okretni moment od 520 Nm – to su okvirne vrijednosti BMW-ovog motora u M6 kabrioletu, koji omoguæuje brojeve okretaja motora iznad granice od 8000. Zajedno s izvanrednim i s najveæom moguæom usmjerenošæu prema dinamiènosti podešenim podvozjem i sekvencijalnim M mjenjaèem (SMG) s Drivelogicom, motor èini iz velikog kabrioleta kuæe M otvoreni sportski automobil koji ubrzava od 0 do 100 km/h u samo 4,8 sekundi. BMW M6 Cabrio kombinira svoj impresivni dinamièni potencijal u vožnji s najveæom ekskluzivnošæu i dinamiènom elegancijom obilježenom estetikom. S prostorom i udobnošæu vozila s 2+2 sjedala kao i luksuznom opremom vozila gornje klase, otvorena vožnja s BMW-om M6 Cabrio je jedinstveni doživljaj.

BMW M6 Cabrio je jedinstven jer kombinira razlièite kvalitete na potpuno novi naèin. Kabriolet je otvorena varijanta prvorazrednog sportskog automobila BMW M6, te istovremeno kabriolet BMW-ove serije 6 u svojoj najveæoj sportskoj izvedbi. Ali ponajprije je BMW M6 Cabrio jedan od najfascinantnijih i najeksluzivnijih automobila koji je ikada proizveden. Dinamièke kvalitete vožnje su, kao i kod svih M modela, optimirane na trkaæoj stazi. Sa svojom visokom udobnosti u vožnji, svojom sveobuhvatnom opremom i svojom privlaènošæu je taj kabriolet na svakoj podlozi ovog svijeta doma. Visokovrijedan pomièni krov omoguæuje užitak u vožnji u svim godišnjim dobima. Takoðer se BMW M6 Cabrio iskazuje u svojoj pojavi i za M modele tipiènom samozatajnošæu.

bmwm6cabrio2bws2.jpg

Jedinstven na prvi pogled

BMW M6 Cabrio je u svim svojim osobinama bez konkurencije. Kako je BMW M6 Cabrio spojio gene trkaæeg sporta s elegancijom i izraženom udobnošæu BMW-a 650i Cabrio, on je u svakom sluèaju jedna klasa za sebe: u svakom pogledu oduševljavajuæi kabriolet s visokim performansama. I nema dvojbe: usporeðujuæi s drugim snažnim otvorenim vozilima s èetiri sjedala BMW M6 Cabrio je najbliži savršenoj slici automobila te vrste.

Novi kabriolet visokih performansi je s 4871 milimetara za dobrih pet centimetara duži od kabrioleta BMW-ove serije 6 i to zahvaljujuæi ponajprije aerodinamièno optimiranom stražnjem braniku. Njegova silueta dijeluje tako još više izdužena. Jako izraženi pragovi daju vozilu sportski niski dojam. Pogled privlaèi stražnji kraj sa za M modele tipiène èetiri ispušne cijevi, koje su istaknute iz snažno oblikovanog branika. Sveukupno je BMW M6 Cabrio dobio na jedinstvenoj dinamici kao i ekskluzivnošæu obilježenoj estetici koja fascinira s otvorenim kao i sa zatvorenim krovom.

'Finnen' optika sa zatvorenim i otvorenim pomiènim krovom

Pomièni krov BMW-ovog M6 kabrija je izveden u tri sloja. Sloj za zvuènu i toplinsku izolaciju izraðen od poliuretanske pjene (PUR) smješten je izmeðu gumirane vanjske i unutarnje obloge. Zahvaljujuæi njegovoj jedinstvenoj 'Finnen' optici mekani krov ima dinamiène konture koje su karakteristiène i za Coupe. Na njegovom širokom c stupu vidljiv je za sve BMW-e tipièan dizajnerski element poznat pod nazivom Hofmeisterov prijelaz. Unatoè tome da pomièni krov pokriva iznimno veliki putnièki prostor u sklopljenom stanju je izuzetno kompaktan. Uspravno stojeæe stražnje staklo zahtjeva mali spremišni prostor i da se neovisno od pomiènog krova elektrièno pomicati prema gore i dolje. Tako se omoguæuje ulazak svježeg zraka u unutrašnjosti bez propuha. Elektrièno otvaranje i zatvaranje pomiènog krova je moguæe pomoæu daljinskog upravljaæa ili upotrebe tipke koja se nalazi na ploèi s instrumentima. Oba naèina traju manje od 25 sekundi.

Unutrašnjost: osobine sportskog vozila s otvoreno pokazanom plemenitošæu

BMW M6 Cabrio nudi i u unutrašnjosti mnogobrojne optièke podražaje. Otvoreno pokazuje plemenitost koja se oèekuje od ljubitelja ekskluzivnih kabrioleta. To se postiže velikom ponudom prostora i mjesta za sjedenje i vrlo atraktivnom opremom. Izuzetno ekskluzivni materijali su ukusno kombinirani i daju unutrašnjosti sportsko elegantni stil.

bmwm6cabrio2ccl5.jpg

U kokpitu koji je prema vozaèu usmjeren nalaze se esencijalne funkcije savršeno ergonomski smještene na ili oko upravljaèa.

Svi elementi upravljanja i takoðer za suvozaèa bitne funkcije su obuhvaæene u središnjoj konzoli. Tamo se nalazi i iDrive Controller koji pomoæu Control Displaya aktivira i upravlja svim funkcijama udobnosti. Razlika od Controllera u BMW 650i Cabrio je vidljiva u njegovom puristièkom obliku. Control Display dolazi s unaprijeðenim voðenjem kroz izbornike koji sada ukljuèuju i Mdrive menadžment. Brzinomjer i pokazivaè brojeva okretaja imaju kromirane okvire. Brojèanik je crni, brojevi bijeli, a kazaljka je u tradicionalnoj M crvenoj boji.

Opcijski Head-up-Display (HUD) prikazuje vozaèu bitne informacije za vožnju direktno u ravnini oèiju. Pritiskom na tipku prikazuje se standardni ili posebni M podaci.

Savršena sjedala za sportsku vožnju

Prednja sjedala su optimizirana posebno za BMW M6 Cabrio i nude prije svega vrhunsku dinamiènost vožnje i izvanredno držanje tijela. Putnici na stražnjoj klupi, s obzirom da je rijeè o kabrioletu, imaju puno prostora i sjede izuzetno udobno.

Kao u svim M vozilima akumulator i komplet za popravak gume su smješteni u prtljažniku koji nudi neuobièajenih 300 do 350 litara obujma. To je dovoljno za smještaj jednog velikog i jednog malog kofera ili jednog srednje velikog kofera i dvije 46' torbe za golf.

V-10 kabriolet

Sa svojih 373 KW / 507 KS V-10 motor ugraðen u BMW M6 Cabrio doslovno predstavlja sinonim za snagu i performanse. Meðutim nije sve u samoj snazi motora. Oèaravajuæe iskustvo vožnje ovog automobila proizlazi iz njegovih izvanrednih ubrzanja i razvijanja snage pri svim brojevima okretaja i brzinama vožnje. U BMW-u M6 Cabrio savršena kombinacija momenta i sveukupni prijenosni omjeri transmisije prenose njegovu impresivnu snagu na pogonske kotaèe u svim situacijama i uvjetima.

Vrhunske performanse visokoturažnog V-10 motora u BMW-u M6 Cabrio se savršeno nadopunjavaju s optimalnim prijenosnim omjerima mjenjaèa i diferencijala i na taj naèin osiguravaju savršeno doziranje snage motora na pogonske kotaèe.

bmwm6cabrio2dun4.jpg

Èitavi koncept snage i performansi je izveden izravno iz motorsporta. U procesu razvijanja svoje najveæe snage V-10 motor se vrti sve do 8250 o/min, brojevi okretaja koji se postižu samo u èistokrvnim sportskim automobilima. U pogledu specifiène snage više od 100 KS po litri obujma je zaista izvanredno za jedan atmosferski motor. Varijabilno upravljanje bregastim vratilima pomoæu dvostrukog VANOS-a osigurava u svakom trenutku optimalni rad motora. Na kraju, ali ne manje važno, prigušna zaklopka za svaki pojedini cilindar uz potpunu elektronièku kontrolu daju ovom V-10 motoru obilježja tipièna za motorsport.

Visokoturažni motor i sedam brzinski SMG

Visokoturažnom motoru niti u jednoj situaciji ne dostaje snage. Kako vrlo snažna ubrzavanja zahtjevaju brzo i precizno mijenjanje brzina BMW M6 Cabrio je opremljen sa sekvencijalnim M mjenjaèem (SMG) s Drivelogicom. SMG mjenjaè sa sedam brzina na savršen naèin prenosi snagu motora na stražnje kotaèe. Mjenjaè nudi moguænost ruènog prebacivanja s po želji posebno kratkim vremenom promjene brzina. Automatska funkcija omoguæuje udobnu brzu vožnju. SMG se upotrebljava pomoæu ruèice mjenjaèa ili pomoæu tipki smještenih na upravljaèu. Bilo u ruènom ili automatskom modu prekid prijenosa snage kod promjene stupnjeva prijenosa je sveden na minimum.

Vozaèu kod Drivelogica SMG mjenjaèa stoji na raspolaganju jedanaest programa za vožnju pomoæu kojih vozaè može karakteristiku promjena brzina individualno prilagoditi željenom naèinu vožnje. Šest od jedanaest programa se mogu birati unutar ruène funkcije za mijenjanje (S-Modus). Jedina iznimka je funkcija Launch Control koja omoguæuje najveæe ubrzanje kod kretanja iz mjesta. Kod ove funkcije mjenjaè sam radi uz idealnu toèku mjenjanja i s optimalnim proklizavanjem. Dodatno u D modu na raspolaganju vozaèu stoji pet programa za automatsku vožnju.

'M' kao najveæe zadovoljstvo u vožnji

Zajednièka igra V-10 motora i SMG-a sa sedam stupnjeva prijenosa pružaju najveæe zadovoljstvo u vožnji: ubrzanje od 0 do 100 km/h u samo 4,8 sekundi, a nakon 22,9 sekundi je BMW M6 Cabrio veæ jedan kilometar udaljen od mjesta starta. Pri 250 km/h elektronsko ogranièenje obuzdava nevjerojatnu snagu.

bmwm6cabrio2ehf0.jpg

Krugovi na Nordschleife na Nuerburgringu pokazuju koliko je kabriolet sportski i blizu performansama BMW-ovog M6 kupea. Inženjeri BMW-ovog M odjela su uspjeli dati M6 kabrioletu dodatnu profinjenost koju cijene vozaèi i putnici izvan trkaæih staza gdje BMW M6 Cabrio upija neravnine s neusporedivom uèinkovitošæu.

Varijabilna M blokada diferencijala i DSC s M Dynamic Mode

Varijabilna M blokada diferencijala daje M6 kabrioletu vrhunsku stabilnost i optimalnu pogonsku silu naroèito kod ubrzavanja nakon izlaska iz zavoja. Èak i u najzahtjevnijim situacijama diferencijal pruža presudnu prednost u prijenosu snage na podlogu kao npr. kada se pogonski kotaèi nalaze na površinama s razlièitim koeficijentima prianjanja. U takvim sluèajevima M blokada diferencijala trenutno reagira na poveæanje razlike u broju okretaja pogonskih kotaèa i osigurava adekvatnu pogonsku silu u svakom trenutku.

BMW M6 Cabrio s ponosom predstavlja novu generaciju BMW-ove dinamièke kontrole stabilnosti (DSC). Dok je prvi stupanj DSC-a predviðen za najveæu sigurnost vožnje, M Dynamic Mode je nešto što æe prije svega cijeniti sportski vozaèi. Naravno, samo po sebi razumljivo, vozaè ima moguænost u potpunosti iskljuèiti DSC.

Elektronièka kontrola amortizera (EDC) takoðer pruža moguænost izbora èak tri programa koji omoguæuju vozaèu podešavanje ovjesa u rasponu od sportskog i èvrstog do relativno udobnog.

Naravno vozaè ne treba u svakom trenutku svu snagu V-10 motora. U gradskom prometu ili laganoj vožnji izvan grada udobni program P400 je savršen izbor.

P400 se automatski ukljuèuje kod svakog pokretanja motora i kao što mu ime govori osigurava 400 KS. Sve što vozaè mora uèiniti da bi dobio punu snagu i dinamiènost V-10 motora je pritisnuti Power tipku.

Visokouèinkovite koènice kao u motorsportu

Odražavajuæi izuzetne performanse automobila BMW M6 Cabrio je opremljen visokouèinkovitim koènim sustavom. Na cesti ovo znaèi zaustavni put ispod 36 metara pri 100 km/h i ispod 140 metara pri 200 km/h.

Dvostupanjska stražnja koèna svjetla pružaju dodatnu sigurnost i pomažu u sprijeèavanju nezgoda. Pri snažnijem koèenju svjetleæa površina je veæa nego pri normalnom koèenju. Na taj naèin vozaèi koji voze iza su upozoreni i u moguænosti odgovarajuæe reagirati. Daljnji doprinos sigurnosti su svjetleæe diode u koènim svjetlima koje ne zahtjevaju nikakvo održavanje.

preuzeto sa: www.autogodine.hr

Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...