belgrade12121

Members
  • Content Count

    25
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by belgrade12121

  1. moram i ja da pitam nesto, koja je razlika izmedju malog ekrana i velikog osim toga da veliki ima profi navigaciju a ovaj ne? jel veliki ima vise funkcija, bolju muziku? i dali moze da se uzme npr polovan veci ekran i ugradi gde je bio manji , kolika je to zajebancija?

    hvala

    i mene zanima pogotovu ovaj drugi deo da li je na primer veci ekran moze ugraditi gde je bio manji i kolika je to zajebancija :)

    nadam se da ce neko odgovoriti :)

  2. E39 525i, dakle M54 konstrukcija motora kao tvoja, troši pri normalnoj vožnji u gradu oko 13-14L (automatik). Uz malo povremene zabave, odmah prosečna ode na 15-16L.

    pa da, ali je 2500 kubika :) jaca masina kod mene je 2200..

    ali i dalje nisam dobio odgovor da li je moguce da pri normalnoj voznji moj auto trosi 16,7 litara koliko prikazuje board..?

  3. LJudi,mislim da bi bilo ok otvoriti jednu temu oko potrosnje ali ne ono sto pise nego vasa iskustva jer priznacete nije isto voziti u BG gde su guzve nesnosne i nekom manjem gradicu gde nisu tolike guzve.

    Na ovo me je podstaklo danasnje razmisljanje o potrosnji.

    Kupio sam e60 520i i po netu sam trazio da vidim kolika je potrosnja po gradu.

    Negde pise 12, negde 13 to je najvise sto je pisalo. Covek od koga sam kupio mi je rekao isto do 13 litara, e sada ja ga vozim oko 70km do sada :)

    i ponistio sam board, i do sada mi prijavljuje 16,8l doduse bilo je i 17,5. (vozim inace sasvim normalno, ne turiram ga, ne jurcam i ostale gfluposti)

    I da ne budem lenj, pozovem danas dva oglasa koji prodaju e60 520i i pitam ih oko potrosnje. Jedan mi kaze 10 litara po gradu (Nova Varos) a drugi da je 15l po gradu (Cacak).

    I sada mi nista nije jasno, koliko uopste trosi taj auto.

    Znam da mi je BMW 520i e39 trosio po gradu oko 16-17l plina mada je bio slabiji motor to je motor od 1991 kubika i 150 ks a ovo je 2171 i 170ks.

    Mislim da bi i mnogim ljudima pomoglo da to napisemo u jednoj temi.

    recimo ovako nesto

    BMW 520i e39 (1991 kubika,150ks) PO gradu (Beograd) 16l na otvorenom do 8,5 Autoput. i tako za sve modele :)

  4. Ljudi, recite mi samo ali da se ne smejete :)

    da li postoji mogucnost da se na e60 dodaju neke opcije koje nemaju i jer to neki komplikovan proces ili je jednostavan.

    Iskreno do skoro nisam ni znao da onaj displey na sredini nema kod svih iste funkcije :) vec sam mislio da je kod svih identicno i onda danas vidim da na primer ima opcija za telefon ali da nije dotupna na ovom vozilu, onda nema navigaciju i sada ne znam gde mogu videti sta jos ima taj srednji displey?

    jel se to samo prikaci na displey ili sta god ili jednostavno bi moralo sve da se menja? jos nisam kupio taj auto pa da znam sta da ocekujem.

    Hvala unapred na odgovoru ako neko zna?

  5. jel si ga vozio? imas iskustva?

    ja sam se odlucio za ovaj prvenstvno jer mi je naisla povoljna cena a pre ovog sam vozio 520i e39, sa 1997 kubika pa isao je sasvim dobro. E sada verovatno zavisi od stila i nacina voznje. Ja vozim penzionerski, ne jurcam, ne divljam.. pa mi je valjda zato taj motor bio vise nego dovoljan.

  6. Motor kao motor je dobar, kao i svi M54 blokovi, znači konstrukcijski i funkcionalno nisu imali prevelikih propusta ali da ne bude sve tako lepo "pobrinuo" se BMW tako što je prilično traljavo odradio i konstrukciju a i snabdevače (iako je na njima "udaran" BMW-ov logo to su zapravo proizvodi raznih proizvodjača koji sa BMW-om nemaju ništa) za elemente rashladnog sistema za iste, pa su neretki bili slučajevi brzih kuvanja i krivljenja glave a obzirom da je u pitanju aluminijumska legura bloka i glave ne treba puno vremena da stvari odu nizbrdo... SVETO SLOVO za ove motore treba da bude redovna i ažurna kontrola celog rashladnog sistema, i po prvim znacima sumnje (konstrukcijskog slabljenja, naprslina i sl.) delove menjati bez razmišljalja isplati li se jer evo odgovora - ispalti itekako. Ekspanziona posuda, hladnjak, kućište termostata, pumpa, čak i creva koja vremenom potpuno izgube na elastičnosti i postanu sklona pucanju, sve su to stvari koje mogu za vrlo kratko vreme da propuste dovoljnu količinu rashladne tečnosti da motor ode u "večna lovišta". A da se to desi je trebalo vrlo malo, bukvalno par minuta ako se ne odreaguje na vreme. Dakle, PREVENTIVNO ODRŽAVANJE RASHLADNOG SISTEMA i sa ovim motorima osim redovnih servisa propisanim potrošnim materijalom ne bi trebalo da bude problema barem nekih 300 k km, iako ima primera u praksi i nekih koji su prešli duplo toliko bez otvaranja.

    Ako se plin ugradi kod proverenog majstora i u proverenom servisu, i ako se naravno radi o kvalitetnom plinskom uredjaju a ne nekim "divljacima", uz redovno održavanje istog (plinske instalacije) ovaj motor nema problema sa radom na plin. Naravno samo sekvent dolazi u obzir i ponavljam, samo u proverenom servisu, inače u suprotnom jedan prijateljski savet - ne bacajte pare samo na plinsku instalaciju nego ne bacajte pare na kupovinu BMW-a uopšte.

    Potrošnja na otvorenom može da ide do 6 litara ali za takvu vožnju treba imati nerava... Uglavnom je na otvorenom to oko 7do 7,5 litara, dok u gradu troši oko 12 litara mada to je za gradsku vožnju u gradu gde ja živim, dok u Beogradu u "kreni-stani" špicu to može da bude i više... U proseku, moja vožnja je 30% gradska, 70% otvoren put, potrošnja je malo ispod 9 litara (dakle kombinovano). Pričam o trojci, dok za peticu treba dodati recimo još litar na ove podatke jer se ipak radi o 200 i kusur kilograma težem automobilu.

    Hvala na ovim informacijama, puno mi znace. Auto koji nameravam da uzmem bukvalno deluje kao nov, servisna knjiga od pocetka. Predjenih pravih 144 000 radi jako lepo, probao sam mu otvoriti cep dok radi i promenio je zvuk i rad. To su mi rekli da je ok i da ne bi valjalo da je konstantan rad i kad se otvori cep,a da je neko pitao zasto to radim ne bi imao pojma :)

    sutra bih trebao otici da zavrsim sve pa me zanima na koji jos nacin mogu proveriti da li je ok motor, na sta obratiti paznju jos?

    na kompu onom njegovom u sredini prijavljuje da su svi servisi odradjeni i da je sve ok, osim za neku sijalicu. Mada ne znam koliko je taj komp pouzdan, (onaj u sredini gde pise za koliko koji servis treba uraditi).

    Sto se tice odrzavanja, pozvao sam par servisa koji imaju i auto delove. Rekli su mi da je to identican motor kao i kod moje bivse e39-ke i da je odrzavanje identicno sto se tice motora, ista cena filtera ulja i slicno..

    E sada ne znam sto se tice trapa koliko je skuplje odrzavanje u odnosu na e39. mada su mi i za to rekli da se vrlo retko kvare na trapu da su dosta izdrazljivi..

    sto me je i navelo da odlucim skoro sigurno za kupovinu ovog modela.

    e da, i za ovaj savet imas makar pice od mene :)

    jer mi to kao laiku puno znaci

  7. Hvala svima na odgovoru,

    bio je na dijagnostici i prijavljuje senzore, medjutim stavim ispravan senzor koji prijavljuje on onda prijavi neki drugi..

    doduse stavljao sam polovne senzore koji su mi majsori rekli da su ispravni..

    ljudi kod kojih sam nosio abs komp rekli su mi da komp radi.. i da oni ne mogu nista da urade..

    mada zadnji put kad su ga stavili na komp prijavio je

    speed wheel sensor..

    tako nesto cini mi se..

    na pocetku kada mi komp nije radio i kad je popravljan.. nije mi radio ni kilometar sat ni nista sto je po majstorima bio siguran pokazatelj da je u pitanju komp

    komp je popravljen i sada mi se desava ovo sto sam naveo..

    sa tim sto mi se recimo dok se ne uplali lampica abs pali na suvom pri svakom dodiru na kocnicu..

    i onda se upali lampica za abs/asc

    ako ima neko jos neko resenje ili preporuku kod koga da odem?

  8. ABS/ASC izgleda da ne radi comp.. nosio sam ga na popravku i navodno je popravljen

    medjutim meni se desava da mi ukljuci lampice odmah .. i vozim ga malo.... ugasim motor.. izvadim kljuc sacekam 1 min

    uplalim motor lampice se ugace i ABS/ASC radi

    i tako jedno 2 sata.. dok ponovo ne stanem duze..

    kad stanem duze ponavalja se ista procedura..

    inace u pitanju je BMW 520i e39, 1998 godina prozivodnje..

    da li neko ima resenje?