MilanAT

Members
  • Content Count

    36
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by MilanAT

  1. Pozdrav drustvo

    Ne javljam se bas cesto ali vas nisam jos zaboravio (cim mi nesto zatreba ja se sjetim vas :)). Danas sam isao raditi tehnicki na autu, mijenjao gume itd (na tehnickom nisam prosao zbog lijeve rucne kocnice :)). Kada sam dosao kuci, uzeo sam malo da provjerim greske (ako ih ima) i onda mi je pokazalo sledece:

    Ja cu ovdje napisati onako kako je na njemackom i pokusacu prevesti na nas a vi izvinite ako to ne bude sasvim tacan prevod :).

    Khmmmmm

    Mjerio sam "ANALOGWERTE 3" (valjda se prevodi kao Analogne vrijednosti 3) i dobio sam sledece:

    I-Anteil des PI-Leerlaufreglers mm^3 - 3,60

    P-Anteil des bla bla bla - ovdje vrijednost u leru iznosi oko nule a kada dodajem gas sve vise ide u negativno, recimo stoji "!-55"

    Znaci, program je mjerio vrijednosti nekakvog "PI" regulatora za ler.

    Ovo mozda nebi bilo nista cudno da u njemackom forumu negdje ne procitah za isti slucaj a doticni je na kraju rekao da ovaj auto (e46 330d) uopste i nema taj regulator lera. Sada se pitam, sta je ovaj program uopste mjerio, a nesto jeste jer su se vrijednosti mijenjale prilikom dodavanja gasa (ova prva sasvim malo a ova druga se povecavala kako sam dodavao gas).

    Moje pitanje glasi, da li ovaj auto ima taj regulator, ako ima gdje se nalazi i kako se prepoznaje da on nije u redu?

    pozdrav

  2. Napomenuo sam u jednoj drugoj temi da sam bio u rodnom kraju (BiH RS) i da sam tamo posjetio mehanicara i mijenjao neke stvari na autu. Kada sam krenuo kuci, zaustavio me je gazda od servisa i pitao me, da li u motoru tj usisnoj grani (ili gdje se vec nalaze) jos uvijek nalaze "Dral klape" ili kako se vec zovu ti dijelovi? Rekao sam da ja nista nisam vadio na sta mi je savjetovao da kod sledece posjete to on uradi, kako bih bio miran. Koliko se sjecam, kada sam kupio ovaj auto, bivsi vlasnik mi je rekao da je u auto stavljen "novi" motor a da je stari nastradao jer du nekakve klape (klapne) pukle i tako unistile motor.

    Mene sada interesuje, sta se desava ako se te klapne izvade, cemu one uopste sluze ako se moze i bez njih, koliko to utice na rad motora itd itd. Ovaj majstor mi ukratko rece da je razlika u onom momentu kada se turbo ukljucuje ili tako nesto, sve ostalo je isto. Ko bi mogao o ovome nesto vise reci, bio bih mu zahvalan. Jednostavno ne zelim da i ovaj motor, koji se trenutno nalazi u autu, nastrada zbog tamo neke "nepotrebne" klapne ili cega vec.

  3. Izvinjavam se na zakasnjelom (ili se pise zakasnjenom:)?) javljanju. U oktobru sam bio malo u rodnom kraju i usput sam otisao i kod majstora da zamijenim ulje u automatskom mjenjacu. Napomenuo sam mu da mi se auto malo vise trese tj vibrira i pitao jeli to normalno. Odmah je posumnjao na nosace motora na sta sam mu ja rekao da mi je moj majstor u austriji odgovorio da su u redu. Otvorio je haubu i odmah konstatovao da je desni kompletno otisao. Kada je podigao motor odmah je i ulje iscurjelo iz istoga (zanimljivo je da je prije podizanja motora bio potupno suv). Stavio je novi i od tada mi auto manje vibrira a usput sam primjetio da je mirniji kada gasim motor. Mada je tada rekao da je lijevi ok, vjerovatno cu i njega uskoro promijeniti posto mislim da se to vibriranje moze jos umanjiti.

    Izvinite sto sam nakon nekoliko mjeseci opet ozivio ovu temu :)

  4. Dugo je vremena proslo od mog zadnjeg javljanja, ali kada sam zapoceo ovu temu, zelim i da je dovrsim i kazem sta se desilo. Sve do prekljuce, kada sam skretao sa autom volan se nije vracao do kraja i ja sam uvijek morao da ga ispravljam a kada sam to i uradio, ponovo ga pustio, vukao je na jednu stranu. Odvezao sam auto na tehnicki prije dva dana i posto znam da mi je mehanicar u firmi dobio Car Soft-ov uredjaj za dijagnostiku, pitao sam ga da li moze da mi kalibrira senzor za polozaj volana (ili kako da ga vec nazovem na naesm jeziku?). Rekao je da ce pokusati, jer ni on jos nije izverziran sa tom novom dijagnostikom. trazeci u meniju sta se sve moze uraditi na autu, pronasli smo i mogucnost kalibriranja toga senzora, uradili kalibriranje i sada je sve ok. Hvala svima koji su pomogli oko rjesavanja ovog "slucaja" i nadam se da cu ovim prilogom pomoci jos nekome.

  5. Dijelovi su svi ok, nije problem, ali kako rekoh, neke radne kolege su mi rekle da se ipak mora pomocu kompjutera nesto nulirati. Kako su oni meni objasnili, prikaci se komp, upravljac se jednom okrene pun u jednu stranu i onda pun u drugu stranu i to bi bilo to, auto zapamti gdje je tacno sredina i onda se upravljac vraca kao i prije. Navodno, kod ovoga auta postoji i elektronska kontrola upravljaca (sam upravljac je hidraulicni) koja se mora dovesti na nulu tj sredinu :).

  6. Pozdrav svima

    Prije nekoliko dana sam promijenio stabilizatore i Querlenker (ne znam kako se zovu na nasem jeziku :)). Posto je majstro prilikom promjene primjetio da mi prednji desni amortizer pusta ulje, promijenio sam i oba prednja amortizera kompletno sa lezajevima. Problem koji se pojavio nakon toga je da mi se upravljac ne vraca kompletno nazad kada skrecem ulijevo ili udesno, tako da uvijek moram manuelno da ga vratim. Znaci, ako skrenem ulijevo na raskrsnici i kada pustim upravljac da se sam vrati nazad, on se ne vrati do kraja vec ostane recimo na polozaju od 10 ili 11 sati. U slucaju da ga ne vratim manuelno, auto bi otislo na stranu (nebitno na koju stranu skrecem na raskrsnici). Kada se auto ispravi, onda normalno vozi ravno. Kolege sa posla, koji se navodno razumiju u te stvari, rekle su mi da se nakon promjene amortizera mora izvrsiti nekakvo nuliranje upravljackog sistema pomocu kompjutera (zaboravio sam reci da sam takodje uradio i stelovanje trapa...spure ili kako se vec naziva). Da li bi neko znao reci nesto o ovome i da li se to moze uraditi bez BMW servisa i ako moze, kako?

    Pozdrav svima iz Austrije

  7. Kao sto obecah, da se javim i kazem da je termostat juce promijenjen. Ne mogu da vjerujem kako se sada brzo penje radna temperatura a koliko sam primjetio, kada sam sinoc isao na posao, na dijelu autoputa, gdje je ogranicenje 80kmh, potrosnja mu je sa prijasnjih 8 i nesto pala na cijelih 5,7 litara, tako da mi sada srednja potrosnja nakon nekih 80km, od cega je gradske voznje vise od pola, iznosi 7,1 litar (da li je to sada tacno, ne znam :))

  8. M54, nisi me bas razumio, ne lupa on pri kretanju, vec to je majstor rekao da je znak ako su otisli nosaci motora :). Auspuh sam samo pregledao na brzaka dok je auto bilo na dizalici pri promjeni ulja i nisam primjetio da je negdje "labav". Na zalost, posao mi ne dozvoljava vise vremena kako bih uradio kompletan test, ali cu to ipak morati uraditi sto prije.

  9. Covjek na tehnickom pregledu mi je rekao da to nisu nosaci motora jer se to manifestuje na sasvim drugi nacin (lupanje pri kretanju i sl), sto ne znaci da je odmah u pravu. Cim stignem moracu ga dati na kompletan pregled. Nadam se da mi se nece osvetiti to sto nisam uradio test prije kupovine iako mi je prodavac to predlagao :prankster2:

  10. Pozdrav svima

    Moj radni kolega je primjetio da kompletna karoserija previse vibrira, dok se auto nalazi u leru (ustvari to su mi rekla njih dvojica, a oba se bave automobilima). Ja na zalost nisam imao jos priliku da to provjerim na nekom drugom autu. Radi se o e-46 330d,2002, touring, automatik. Jedan je rekao da je moguce da su nekakve pakne na motoru (da li je ovdje mislio na nekakve lezajeve, to ne znam). Da li je ovo normalno kod ovih modela? Napomenucu da je kod auta izvrsena promjena motora i da sadasnji motor ima oko 125.000km. Pri tehnickom pregledu, majstor mi je napomenuo da postoji mogucnost da je promjena motora kriva za te vibracije tj da nesto nije kako treba nastelano. Sta vi mislite sta je u pitanju?

  11. Pozdrav svima

    Vec sam u forumu za predstavljanje rekao da od prije 1 mjesec posjedujem e-46 330d touring, facelift,automatik,godina 2002.

    Interesuje me da li je kod njega normalno da tesko postize radnu temperaturu tj treba mu prilican broj km kako bi kazaljka stigla na sredinu. Putujem na posao nekih 35km i kada je jutarnja temperatura dosta ispod nule, umalo da stignem na posao a da kazaljka ne dodje na sredinu. Ujedno i grijanje nije za pohvalu sve dok se auto ne ugrije kako treba (motor). Da napomenem, nisam jos isao na nekakvu kontrolu, nisam mijenjao termostat ali sam na jednom njemackom forumu procitao nesto o nekakvom "dodatnom" ili "predgrijacu", koji bi takodje mogao biti odgovoran za ovo. Da li je neko od vas imao ovakvih iskustava i u cemu je bio problem?

  12. Naisao sam na vas forum slucajnom pretragom po internetu (nesto u vezi dijagnostike) i odlucio sam se registrirati (ipak mi je lakse pisati na nasem jeziku nego na nekom drugom :). Zivim u Austriji, inace sam rodom iz okoline B.Luke i od prije mjesec dana sam vlasnik jednog e-46 330d Touring (automatik).

    Zelim vam ujedno sve naj za novu 2011 godinu (naravno i za one poslije te :)).