dexximan

Members
  • Content Count

    8
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by dexximan

  1. Imao sam pre koju godinu 540i 2001 godiste , slicno se ponasao , samo sto je vise stucao ko nizih obrtaja. Bio kod majstora on kaze lambda sonda posle katalizatora.Kupim ja sonde i zamenim kad ono isto. Citam greske nema nista. Ja poludim , izadjem na autoput, i na 80 km/h ubacim u 6-u brzinu i gas do daske. Poceo da trese i posle par sekundi zuta lampica za greske se upali. Izadjem sa autoputa , procitam gresku nesto oko prvog cilindra, ne secam se tacno koja greska.Zamenim bombinu izmedju prvog i drugog cilindra i opet na autoput , ponovim isto,cim upali gresku ja opet u garazu,procitam gresku kad ista greska ali na drugom cilindru.Zakljucak bombina. Stavim novu i slatko se navozio.

    Da li si citao greske ?

  2. Gledao sam vise nacina na Youtube kako treba,svi su razliciti.Ja sam napravio kombinaciju i ozracio na svoj nacin, nemora da znaci da je pravilan ali meni je pomogao.

    Ako zelis samo da ozracis sistem ,auto mora da bude na radnoj temperaturi,pogledaj na hladnjaku i na crevu koje ide na gornjoj strani desno na hladnjak, treba da ima plasticni sraf sa krstom i na crevu sto ide na termostat postoji isti kakav staf sa krsticem.To su odprilike najvise tacke u sistemu.NE OTVARAJ CEP NA EKS.BOCI ! Odvijes ih malo ali naizmenicno ne sve odjednom.Ako ima vazduha izlazice mehurici,ispustaj sve dok ih ima. Posle toga ostavi da se auto POTPUNO OHLADI najbolje tek sledeceg dana otvori poklopac na boci pored hladnjaka i dolij antifriz (ili vodu) do nivoa.Ja sam ovo radio na M54.

    Ako menjas antifriz tj ako nemas antifriza u sistem onda skines sve one srafove sa krsticima i poklopac na eksp.bocu, das kontakt podesis grejanje na maksimum (obe strane) i ventilator samo jednu crtu.Dolivas antifriz dok ne pocne da preliva iz onih rupica gde su bili srafovi, onda startuj motor i prati situaciju i dolivaj antifriz. Nebi trebalo da ti antifriz izlazi previse ili kao da kljuca, pre toga bi trebao sve srafove vratis nazad i zatvoris cep, jer tada najverovatnije otvara termostat. Provozaj malo i ponovi postupak ozracenja kao sto sam opisao.

    U slucaju da sistem nema stafove na crevima nego samo na hladnjaku (kao M62) postupak je slican stim sto kad dolijes antifriz , zatvoris cep na hladnjak ( eks.bocu), provozas i ostavis ga da se ohladi do sutra. Sutradan pre startovanja proveris nivo antifriza i po poterbi dolijes. Ovo moras da ponavljas vise dana dok ne bude izasao sav vazduh. Ako ujutru otvoris cep i ne osetis vise "sssss" onda je vazduh izasao.

    Nadam se da ce ti ovo pomoci.

  3. Sva creva sam vise puta proveravao , naravno , ono sto je dostupno.

    Kada startujem hladan i ne cekam nego odmah krenem ne pali gresku, pali samo na ler kad je hladan.

    Jos nesto sam probao,uzeo sam rezervnu svecicu,skinuo bombinu sa prvog cilindra i privezao je sa strane.Dok je hladan na svecici varnica na trenutak preskoci tj. ne pali pa opet pali pa preskoci ali sve sto se motor vise greje interval preskakanja (ne paljenja) sve je duzi tako kad se zagreje na radnu temperaturu nema preskakanja.

  4. jel si proveravao vakume na usisu? To je standardan problem na tom motoru da gasi cilindar i mene je mucila ista stvar na par m54 motora a i sad imam jedan koji me isto tako zeza...

    Proveravao vise puta, skidao,prskao onim za ciscenje kocnica i nista, ali nisam mogao da proveravam ona creva sto idu ispod usisne grane. Promenio sam gumene kapice sto idu na usisnu granu sa strane tj prema kabini,tamo gde bi trebalo da idu creva za sekundatni vazduh.

  5. Vec duze vreme nemogu da se izborim sa problemom kod 530i M54. Prilikom hladnog starta prvih par sekundi motor radi ok , a onda pocinje da trese polako opada broj obrtaja sto je po meni previse brzo. Onda u 90% slucajeva pali lampicu za gresku a motor nastavlja da radi na 5 cilindra. Javlja P1343 gresku - nema paljenja na prvom cilindru sa iskljucivanjem goriva(bukvalni prevod). Promenio sam diznu na prvom cilindru,bombinu i svecicu, ali problem ostao isti. Posle starta kako se zagreva motor je sve mirniji,na radnoj temperaturi radi normalno,ima snagu...Vec godinu dana pokusavam da provalim sta je problem,skraticu pricu i napisati sta sam sve pokusavao. Menjao sam membranu za luftiranje motora (mislim da se tako zove),pumpu za gorivo,filter za gorivo zajedno sa leguratorom pritiska,oba senzora na bregastoj,senzor na radilici,regulator ler gasa,senzor temperature vazduha u usisnoj grani,senzor temperature vode na hladnjaku,obe lambda sonde pre katalizatora,visko (mada nema veze sa tim),cak i kompletan kompjuter (MS43)zajedno sa EWS i bravama (samo sto tada javlja gresku P1341 mislim koja je skoro ista samo bez iskljucivanja goriva).Ostale stvari sam proveravao,prskao sprej za kocnice nebi li nasao da li vuce negde vazduh,proveravao creva i nista.Merio kompresiju i svi cilindri su uglavnom isti od 11.4-11.8,merio pritisak goriva ispred dizne (oko 3bara).Motor ne gubi antifriz,nema ulja u antifriz.Ulje "trosi" normalno (5000km - 0.6L).Vise puta citao greske obicnim uredjajem ali drugih gresaka nema,probao i sa BMW INPA ali nije bas puno pomoglo.Primetio sam da kada prlikom starta ako drzim pedalu gasa da obrtaji budu oko 1000-1100 onda ne javlja gresku.

    Da li ima neko jos neku ideju,ja sam moje sve potrosio.

  6. Odradio sam update softwera na v32, skinio ove mape "BMW Navigation DVD Road Map Europe HIGH 2014"

    ali nece gps dvd modul da ih prepozna.

    Rezao sam na najmanjim brzinima, menjao dvd-r, dvd+r, single,dual, izbacivao jezik da smanjim prostor

    i nisam uspeo da uradim.

    Jel moze neka pomoc ili ako ima neko iz Ns-a sa e39/e46 da probam ove dvd-ije (dobice na poklon 1kom)

    mozda mi neradi dvd modul tj cita original fabricki cd a nece ove dvd-ije.

    Hvala unapred.

    Svi CD/DVD moraju da se rezu na manje brzine i najvaznije prilikom rezanja mora da se odabere "mode 1" inace nece da ga cita.

    Moras manuelno da nastelujes program korak po korak ne automatski a za to ti treba "Alkohol 120%" ili slicni software.

    Meni je uspelo samo jednom kada sam pravio update CD za MK3.

    Najbolje ako mozes da nadjes "image" fajl koji je vec napravljen u "mode 1" tako da mozes i automatski da ga rezes.

    Proguglaj po BMW sajtovima mozda nadjes.

    Pozdrav