Sale318is

Members
  • Content Count

    37
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Sale318is

  1. Zdravo svima

    Imam problem kod instalacije kod opcije kod OBCa za e30

    Ovaj bord sa svim ovim dijelovima imam: http://www.ebay.com/itm/161979516912?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

    Pratio sam uputstva sa interneta kako da postavim i instaliram sve i uspio sam sve provuci kablove i instalirati osim jednog konektora.

    Probao sam CODE opciju i motor upali svaki put, i čuje se pumpa kada dam kontakt. Ovaj konektor bi trebao biti povezan negdje na relej pumpe (ili kod ECU) i pratio sam diagram ali nemam gdje da ukljucim: http://2.bp.blogspot.com/_lqwcRSgj8LY/SiRejxsQwwI/AAAAAAAAD1c/XLKULQJJT84/s1600/E30%2BOBC%2BScematic.JPG
    Na diagramu stoji da bi trebao biti ukljucen u glavni relej.

    WP_20160327_18_38_03_Pro.jpg

    Nasao sam na netu da imaju dvije vrste kablova za e30 OBC, ne znam po čemu se razlikuju ali ovaj koji ja imam (61121373727) nije koristen u 318is, onaj koji se po katalogu koristi je 61121385794.

    Pitanje: Da li ja ikako mogu povezati ovo da mi ukine taj dovod goriva ili moram nabaviti ove druge kablove. Čak I da kupim nove kablove, gdje onda uključujem ovu stvar? Jedni kazu da to treba biti povezano negdje kod ECU ali meni je ECU sa desne strane kod suvozaca I nema sanse da ovaj kabl dodje do tamo, (otvorio sam prostor oko ECU I nasao ova dva konektora (I jedan ispod ECU), pa ako neko zna za sta ovi sluze?):

    WP_20160327_18_27_14_Pro.jpg

    Nisam vadio ECU skroz van, samo sam nasao ove konektore da vise tu.

    Takodjer, iznad vozacevih nogu ima jos jedan slobodan konektor sa smedjom i plavo/crvenom zicom, plavo/crvena ide u pin 4 na c103 konektoru. Probao sam povezati ovaj konektro sa ovim konektorom sa zelenim zicama i nista se ne desava. Kada sam probao CODE opciju auto se opet upali. Evo slike tog konektora koji se nalazi blizu rucice za otvaranje haube:

    WP_20160327_18_38_23_Pro.jpg

    WP_20160327_18_38_30_Pro.jpg

    Imam pitanje i u vezi obc gonga, kod mog obca sa 6 tipki dosao je ovaj gong sa lijeve strane na slici,a za ovaj 13 tipki je ovaj desni, koji nije radio kada sam povezao sistem, ali kada sam vratio svoj stari gong on je proradio sa sistemom obc13, kako su ovi drugaciji? Ovaj za 13 tipki ima 2 konektora a moj za 6 tipki samo 1?

    WP_20160327_18_40_07_Pro.jpg

    Hvala za bilo kakvu pomoć

    Nadam se da ću naći neko rješenje.

    Pozdrav

    Sale

  2. Lijep pozdrav iz Sarajeva,

    Nedavno mi je stigao naruceni LSD unit 168mm.

    Naime objasnio sam covjeku da imam 318is sa malim kucistem i obicnim diferencijalom koji zuji vec 8 godina.

    Rekao sam mu da mi posalje sve sto je potrebno da u kuciste obicnog diffa napakujem Sper 4.10.

    On mi je poslao ovaj LSD unit i prstenove i rekao da cu moci napakovat u malo kuciste sve to.

    Zvao sam svog mehanicara i on mi je predlozio nekog covjeka sto radi samo diferencijale ali sam skeptican da ostavljam nekome ovakve dijelove jer sumnjam sta ce sa njima uraditi.. a skoro sam siguran da vise necu davati ovolike pare za jedan dio za auto.

    Pitanje za majstore glasi: Koliko je komplikovano da upakujem ovo sto je na slikama u svoje kuciste obicnog diferencijala (4.10), i da li imaju neki koraci kojih se moram pridrzavat ili bi to islo kao: skinem diff - otvorim svoje kuciste, izbacim stari dio - ubacim novi dio, zatvorim kuciste?

    Hvala lijepo!

    2hwi5mv.jpg

    10hqdr7.jpg

  3. Danas sam se napokon malo naljutio i mislim da sam napokon nasao taj senzor kod lijevog tocka (bar se nadam inace ce bit belaja) pa cekam da mi neko potvrdi da li sam u pravu i da li su ova 2 mala konektora od tog senzora, zice su smedje i plave boje, i ispratio sam ih kroz instalaciju do obc-a, i to mi je sve ok ali ocito tog senzora nema. Bilo bi super kad bi mi neko pokazao sta trebam utaknuti u ova 2 konektora.

    Image033.jpgImage032.jpg

    (inace ove ostale zice su od maglenjaka, a ova 2 konektora su onako samo zavucena sa gornje strane usisnika i tako stoje, a i rupica u koju se pretpostavljam stavlja ovaj senzor se vidi sa unutrasnje gornje strane usisnika.

    Dalje slikao sam unutrasnju stranu lijevog svjetla ali lose ispalo i mislim da ima taj motorcic za podesavanje snopa, tu takodje vode 2 cjevcice (valjda), od prekidaca do motora, ima li neko iskustvo kako ovo funkcionise jer mi ni to ne radi?

    Takodje sam ukljucio onu DING! zujalicu, navodno od vrata (ima u prethodnoj mojoj temi) i uopce ne reaguje na otvaranje i zatvaranje vrata nego samo kad dadnem kontakt jednom se zacuje DING i to je to... jbg neka stoji sad tako, probao sam dati kontakt i sa otvorenim i zatvorenim vratima ali nije to to. (inace obc je sa 6 tipki i ne radi mi ovaj senzor temp pa pretpostavljam da je to to.)

    Image028.jpg

  4. Image028.jpg

    Danas skinem plasticni poklopac ispod volana da zamijenim malu sijalicu koja osvjetljava prekidac za svjetla, i vidim ovu kutijcu i ovaj dzek sto stoji iskljucen pored. Utaknem to i zacuje se neki zvuk kao alert DING!!! ajde dam kontakt - opet DING, normalno upalim sve super ali sam iskljucio dok se raspitam ovdje cemu sluzi.

    2 stvar, ovaj prekidac za podesavanje snopa svjetala ili ne radi ili ne postoji motor uopce za to podesavanje, kako to mogu provjeriti?

    Neko je izolirom pricvrstio ove male sijalice sto osvjetljavaju prekidac za snop svjetala jer su plastikice popucale (da ne bude zabune sto ove ostale zice tu zjape :dance3:)

  5. Vozio sam ovu svoju kocku (318is 90') na celicnim felgama sa gumama dimenzije 185/65/14 (ispravite me ako grijesim ali fabricka dimenzija za 318is je 195/65/14), prosle subote kupim alu felge OZ 15" stariji model polovne sa gumama champiro gt radial 205/55/15 i hajd sve bilo ok dok nisam krenuo na termin fudbala i strpam neku raju u auto, ukupno nas 5, prazan gepek i na najmanjim udubljenjima na cesti gume struzu o rubove... i to se vidi tacno tamo sa strane gdje pise champiro, znaci negdje 0,5cm. zar bi smjelo to da se desava sa ovakvom dimenzijom, mislim logicno mi dodje ovakav update i guma i felgi ali eto nemam pojma do cega je, vulkanizer kaze da je ET kod ovih felgi odgovarajuci, tj isti kao i fabricki tako da ne vidim u cemu bi mogao biti prob... ima li neko logicno rjesenje ili pak korisno misljenje? vec sam se odlucio na kupovinu 195/50/15 guma ali eto zanima me zer je moguce da neki ljjudi bez problema stavljaju i 16/17 felge sa nekom sirinom gume 225 i to sve nekako fercera a ja nemogu ni 205??? :S:S

  6. Pa dobro... onda realno gledajuci ja mislim da nema kraci diff za kocku od 4.10 (fabricki kraci), tako da svakako ako stavim taj necu izgubiti na max speed buduci da fabricki nije ni bila veca, a i ubrzanje ostaje isto.

    Tako da ako bih stavio duzi diff dobio bih na max speed (koju svakako ne mogu iskoristiti u 99% slucajeva u bih) sto mi uopce nije potrebno...

    Gledat cu da to bude 4.10, jos samo da skontam je li pametnije prvo probati zamijeniti tu osovinu pa vidjeti kako stoje stvari...?

  7. Izgleda da je nekada udaren bio u zadnji desni kraj, i majstor kaze da bi trebalo mijenjati diff zajedno sa desnom poluosovinom (ispravite me ako grijesim)...

    Eh sad me zanima je li moguce da se to sve s.ebalo od sudara (znam da pitam gluposti al haj), i sad ono najvaznije, je li moguce recimo da je diff ostao ok, ali da je ta poluosovina jedino sta ja znam, mozda se iskrivila loma pa sad pocne da zuji na 50kmh?

    Kako cu znat koji je odnos diffa (kako da provjerim) da me sta ne zezne i ne ubaci mi neki drugi... isao bih naravno na taj fabricki 4.10. Po cemu se zna taj odnos diffa?

    Nesto sam proucavao da sto je kraci odnos, manje vremena treba za ubrzanje ali je max brzina manja...

    Je li sad to dodje ovako:

    Diff 4.10 - 0-100kmh - 9.40sec - max speed 202km/h (recimo evo fabricki)

    Diff 3.91 - 0-100kmh - preko 10 sec - max speed preko 202 (evo ovaj je kao fabricki dif od 318 obicnog)

    Cuo sam da ima veze i sa potrosnjom, ali ne znam kako se manifestuje....

    Da mi je samo znat kako da prepoznam koji je odnos ili cu morati vjerovati mehanicaru pa kako god??

  8. Bio kod jos jednog majstora, reko da je najbolje da se promijeni diferencijal skroz...

    Zna li neko koji tacno diff da trazim (jer i majstor isto trazi tj, kad bude nabavljao vise robe trazit ce), ali volio bih da znam tacno koji odnos i je li kod njih fabricki dolazio sper ili kako? I ako neko zna serijski broj da znam tacno sta da trazim...

    Je li moguce da sam sa 12l benzina presao 175km vangradske voznje? :S Nesto mi to malo trosi :vampire: