priprema auta za zimu


Recommended Posts

Ako svog metalnog ljubimca volite i pazite kao Stevo Žigon u seriji “U šestoj brzini”, sledećih par saveta će Vam sigurno dobro doći. Naravno finansijske mogućnosti prosečnog vozača na našim prostorima su malo skromnije, tako da se izdvajanja za održavanje automobila najčešće svode na najmanju moguću meru. Bez obzira na sve to pokušaćemo da Vam prikažemo kako bi redovna priprema za zimu trebalo da izgleda.

1. Počnite sa spoljnjim pregledom automobila, nađite sva oštećenja na karoseriji i dobro pogledajte ispod automobila. Imajući u vidu starije godište naših automobila i činjenicu da je garancija na antikorozivnu zaštitu davno davno istekla, ne bi bilo loše sa sve oštećene ili blago korodirane delove zamenite. Naravno ako niste u mogućnosti da to trenutno uradite možete te iste delove ofarbati auto lakom u boji karoserije i zaštititi ih sa tečnošću za poliranje. Ovo je samo privremena mera i ona neće zaustaviti dalju koroziju, ali će je malo usporiti. Preporučujemo Vam da na proleće ipak posetite neki auto limarski servis i sanirate oštećene delove i naravno zaštitite donji deo vozila. Zbog stalnog “dosoljavanja” puteva predlažemo Vam i da češće perete svoj automobil, po mogućstvu sa toplom vodom.

2. Za bezbrižno putovanje u zimskim uslovima potrebne su Vam i zimske gume. Još jedna investicija koja se čini nepotrebnom ali, kada se nađete zaglavljeni u nekom snežnom nanosu ta zimska guma može da Vam pomogne više nego što ste mislili. Zbog konfiguracije ( gazeći sloj je sastavljen od više stotina lamela), zimske gume su sposobnije da “zagrabe” više snega i tako Vam pomognu u nezgodnoj situaciji. Sneg nije jedini uzrok nesreća, i mokar put koji ostaje kada se sneg otopi takođe ne pomaže letnjim gumama i razlika u kočenju na mokrom putu između zimskih i letnjih guma je ponekad više nego značajna, a kada je život u pitanju svaki metar je važan. Ako niste u mogućnosti da kupite punokrvne zimske gume, predlažemo Vam da kupite gume sa oznakom M + S. To su prevashodno gume koje se koriste cele godine, tako da za umerene uslove eksploatacije mogu da posluže.

3. Prelazimo na srce Vašeg metalnog ljubimca. Egzibicije u ovom delu nisu poželjne, tako da Vam preporučujemo da obavezno promenite ulje na početku zimske sezone. Zbog dugotrajne letnje eksploatacije osnovne karakteristike motornog ulja počinju da gube svoja svojstva. Zimski period označava otežane uslove rada i korišćenja tako da su prvih nekoliko minuta po startovanju motora najvažniji. Ovo isto važi i za ulje u menjaču, ali Vam preporučujemo da to radite na svake dve godine. Još jedan mali izdatak su i filteri koji se menjaju zajedno sa uljem. Uz filter za ulje bilo bi dobro da očistite i filtere za vazduh i gorivo.

4. Sistem za hlađenje motora je takođe izložen stresnim situacijama u zimskom periodu. Obično se menja na svake dve godine ali, Vi ipak proverite stanje pred svaki zimski period. Ukoliko ste koristili vodu u letnjem periodu, trebalo bi da sipate antifriz. Pored svog nesmrzavajućeg dejstva on ima ulogu da spreči koroziju i pomogne motoru da leti lakše ohladi motor. Uputstvo za upotrebu i korišćenje možete naći na svakom pakovanju antifriza. Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je tečnost za pranje vetrobrana i farova. Ako ste u mogućnosti kupite neku tečnost koja ima nisku tačku smrzavanja.

5. Što se tiče struje u vozilu obavezno proverite akumulator,očistite kleme, dospite destilovanu vodu i slobodno ga dopunite ako niste u mogućnosti da kupite ili Vam ne treba novi. Takođe proverite sve kablove koji povezuju električne komponente motora, a posebno obratite pažnju na kvalitet svećica i po potrebi ih zamenite.

6. Za zaštitu gumenih delova na vozilu upotrebite glicerin, on Vam može pomoći i kod brava tako da preventivno sipajte i koju kap u njih. Metlice brisača su u ovom periodu takođe izložene hladnoći tako da i njih prekontrolišite. Posebno obratite pažnju na unutrašnjost točkova i da li se vide neki tragovi curenja. Zbog hladnoće gumice na cilindrima kočnica se skupljaju i pucaju i usled toga može doći do značajnog gubitka tečnosti za kočenje.

Ako Vam je sve ovo već poznato i ne želite da gubite vreme i strpljenje možete jednostavno da odvezete automobil u ovlašćeni servis.

Od pribora za put u zimskim uslovima preporučujemo Vam da ponesete strugač za led, rukavice, ćebe, sveću ( ne brinite biće Vam sasvim dovoljna da Vas zagreje ako grejanje u kolima ne radi ), baterijska lampa.

Prilikom startovanja motora pridržavajte se osnovnih stvari : Prvo pritisnite pedalu kvačila pa tek onda okrenite ključ. Ako motor neće da upali i prvog pokušaja nemojte vrteti na prazno jako dugo. Bolje je da u više kratkih pokušaja probate da pokrenete automobil. I naravno savet za dizelaše, slobodno sipajte aditive za gorivo ili ako niste u mogućnosti da ih nabavite sipajte 2% benzina( u odnosu na pun rezorvoar).

Nadamo se da će Vam ovi mali saveti pomoći da lakše pregurate ovih par zimskih meseci i da ćete bezbrižnije dočekati toplije dane.

Link to post
Share on other sites
  • 10 years later...
  • 2 years later...