Iskustva i pitanja o E46 - VRIJEDI PROCITATI


Recommended Posts

Novi sam član i odnedavno vlasnik E46 318i touring N42 motor, 2002 godište. BMW kockice vozim već 12 godina ali je ovo prva "ozbiljnija" mašina.

Svoja negativna iskustva bih želio da podijelim sa vama ali najviše sa onima koji planiraju da kupe BMW. Pošten kupac je najomiljeniji prodavaču/šverceru/dileru... Ne treba vjerovati nikome a ponekada je i samog sebe potrebno preispitati.

Kod bmw-a (ali i kod većine drugih automobila novije generacije) treba dobro pregledati i ispitati sve a posebno razmišljati o razlozima prodaje! Kupio sam auto sa ugrađenim sekvent plinom i bocom u rezervnom točku. Spoljašnost i unutrašnjost je bila vrlo dobra za auto staro 10 godina. Ono što sam vidio na prvi pogled je da su diskovi veoma loši. Dogovorio sam pregled auta kod svog mehaničara radi procjene ispravnosti. Neophodna zamjena je bila za sve diskove, samim time i disk pločice, stabilizatore i selene a letva volana je imala maleni luft. Čudan zvuk/brum/brondanje se čulo iz instrument table od 1500 od 2000 obrtaja (danas me majstor ubjeđuje da se auspuh čuje). Predpostavio sam neka plastika. Naravno ulje je pomalo curilo. Moj "mehaničar" iako je imao nije skopčao dijagnostiku na auto. Meni se prodavac učino poštenim jer je relativno mlad momak a i iz moga grada je. Na satu je bilo 242 000 km. Vožen je na našim cestama 4 godine sa ugrađenim plinom i prešao je oko 100 000km za to vrijeme. Ti kilometri se mogu provjeriti na on board kompu sekventnog plina.

Odlučio sam da ga kupim ali da skinem cijenu jer je realno mnogo toga bilo za promijeniti a i stekao sam utisak da ga prodaje jer ne želi da ulaže u auto. Bio sam svjestan da ga nije održavao kako takav automobil zaslužuje ali i spreman da ga ja utegnem. Gume su bile prilično loše, zimske, Tigar. Isticala je i registracija. Platio sam ga 5200 evra. Od opreme nema ništa posebno. ASC, 4 el. podizača, 6 air bag-ova i automatska klima. Obični volan bez komandi, nema tempomat, nema senzor vanjske temperature, nema parking senzore, nema CD, nema on board komp.

Kupio sam 4 nove good year optigrip 205 r16 ljetne gume, zamijenio sve diskove i dločice, stabilizatore, selene, ispucalu plastiku ispod brisača i poklopac rezervoara koji malo landara jer se istegla opruga/žica koja ga vraća. Majstor je još pronašao loše odbojnike amortizera, zakretače i pločice ručne kočnice. Zamijenio sam i filter klime. Ali mi majstor nije riješio problem curenja ulja (navodno zaboravio). Žurio sam na more tako da sam to ostavio za kasnije da rješavam. Dijelovi i "ruke" su me koštali 375evra + 300 evra gume i 250 registracija, prepis i nove tablice. na putu za more zapištao mi je plinski uređaj, vrijeme za servis plina. Sa mora odem u servis plina kod prijatelja koji mi je prikopčao dijagnostiku i ustanovio niz grešaka. Senzor bregaste osovine, komandu upravljačkog alternatora i lamda sondu poslije katalizatora. Lamda sonda je bila upaljena od samog početka zbog plina jer vrijednosti ne mogu biti dobro očitane. Majstor je podesio koliko je mogao plin i predložio da se riješi problem bregaste odnosno da auto radi savršeno na plinu. Dok sam tražio pravog mehaničara i auto je počeo da radi nemirno, da slabo vuče i da se gasi. Na sve to riknuo mi je i katalizator koji sam skinuo i zavario cijev za 15 evra (katalizator ću da prodam i kasnije da kupim zamjenski). Išao sam kod nekoliko mehaničara da vidim radi li iko bmw. Ovlašteni servis sam izbjegavao jer auto svejedno nije imao nikakvu servisnu knjižicu a ti ovlašćeni servisi su kao i svuda, za bogate i pametne. Na kraju se auto ugasio potpuno i nije se mogao upaliti. Promijenio sam senzor bregaste ali ništa. Svi su sumnjali na lanac. Od prošlog vlasnika izvukao informaciju da je on mijenjao lanac i hidro španere 50 000 km prije nego ga je meni prodao (naravno nije mi to prijavio kada je prodavao auto)! Odšlepao sam auto (15 evra) kod mehaničara (5. po redu) Ustanovljena je razdešena faza bregaste osovine, niko ne zna razlog. Dva puta je bregasta fazirana ali bezuspješno! Na ovom forumu brat je pronašao da bi razlog mogao biti vanos/varijator faze. Najskuplja varijanta u tom setu. Dva nova varijatora su oko 400 evra ali kupio sam polovne za 100 evra (u drugom gradu udaljenom 100km gdje sam dao još 20 evra za gorivo), zapušio ulje koje je puštalo na nekoliko strana. Boljka tog modela je da zna da pušta ulje na deklu, kućištu filtera ulja, senzoru (nisam siguran čega). A to ulje je padalo na usijanu izduvnu granu i taj smrad se uvlačio u kabinu. Zamijenio sam ulje (Likvi moly 5w 40) i filter i ponovo dotegao ručnu (koja još uvijek hvata samo kad je potegnem "do kraja"). Zamjena vanosa i ulja i dotezanje ručne izašlo me 110 evra. Danas sam odradio fino štelovanje plina (10 evra) ali kad sam došao kući šok!!! Primjetim da mi je pod nogama vlažan pod. Znači golgota, čir na želudcu.

Znači pamet u glavu kad se kupuje auto bolje baciti neku desetinu evrića nego neku hiljadicu (u BL 30 evra kompletan pregled auta i kopčanje dijagnostike u ovlaštenom BMW servisu)! A ja razmišljam (da bi ostao pametan/normalan i da se ne bih sam sebe ispljeskao) da guram do kraja. Sad ću sve da utegnem kao pišta da bude. Ostalo mi je: Katalizator, letva volana, plastika ispod brisača, dotezanje ručne po 4. put, da zapušim vodu koja mi se slijeva pod noge i riješim brondanje auspuha koje mi živce čupa.

Ako neko ima kakav prijedlog, savjet, rješenje za ove stvari koje imam da odradim biću neizmjerno zahvalan. Iako znam da prilikom kupovine ovog auta nisam ispao nimalo pametan, problem je što sam previše vjerovao ljudima i sve mi se to obilo o leđa. Pare ne žalim koliko žalim živce i zavrnut želudac. Sva ova drama koju sam proživio/proživljavam ne može da mi zgadi BMW E46. Živio ispravan i održavan BMW, bez obzira na starost, model i boju. Uzdravlje.

Link to post
Share on other sites

Tebi bi bilo isplatljivije da se dogovoriš sa bmw Batom iz Beograda da mu doteraš auto da ti kompletno sredi nego da isprobavaš sreću sa raznim nazovi majstorima. Nažalost, govorim iz sličnog i ličnog iskustva.

Link to post
Share on other sites

Brate vidim da si ti toliko naj.bo sa tim autom kao ja sa ranijim renom i tako sam stekao slicno iskustvo da je najbolje platiti u startu vise jer kao sto kazu ,,ko ne plati na mostu plati na cupriji,, i u potpunosti te razumem da nije stvar toliko u novcu koliko u zivciranju sa raznim majstorima i sa raznim delovima .Moj ti je savet da posredis auto i da ga prodas jer ko zna koliko je on stvarno presao mozda je na redu motor,menjac diferencijal ko zna sta jos ....

Link to post
Share on other sites

Tebi bi bilo isplatljivije da se dogovoriš sa bmw Batom iz Beograda da mu doteraš auto da ti kompletno sredi nego da isprobavaš sreću sa raznim nazovi majstorima. Nažalost, govorim iz sličnog i ličnog iskustva.

Potpuno se slazem! :good:

Link to post
Share on other sites

alal vera za zivce i volju da isteras do kraja. Mogu da zamislim onaj trenutak kad nije hteo da upali, i stresove na moru.

Nazalost i ja imam losa iskustva sa mojim "italijanom" i jos gora iskustva sa majstorom. Morao sam da odradim veliki servis, i jos uvek imam neku sitnicu oko elektronike. E46 ne oktriva puno na dijagnostici, i prilikom kupovine razni problemi mogu da se provuku neotkriveni. (konkretno moj problem nije mogao da se vidi bez otvaranja motora).

Koliki god da si baksuz bio prilikom kupovine, kad imas dobrog majstora sve moze da se sredi. Tek kad oteras auto kod loseg majstora videces sta je pakao i agonija.

Link to post
Share on other sites

Skupo sam platio školu kupovine ovakvog auta, ali šta se može? Sad nema nazad!

Najveća nedoumica mi je koja je solucija bolja za katalizator i letvu volana. Nov bmw kat. ne dolazi u obzir jer je užasno skup a nije mi potreban zbog plina. Da li uzeti nov zamjenski ili original polovan? Što se letve tiče ista stvar. Nova bmw 0 bodova. Piksovati letvu ili uzeti polovnu. Voda mi je takođe problem jer ide jesen i sezone kiša a onda i zima. Već sada ta vlaga utiče na magljenje šajbe a zimi će to da ledi. Znači potražio sam na netu i pronašao nekoliko scenarija šta se dešava. Definitivno ona ispucala plastika ispod brisača (u tekstu sam greškom naveo da sam je zamijenio, greška u kontekstu rečenice) ima udio u prolazu vode do unutrašnjosti. Ali ako neko ima iskustva neka napiše koju riječ.

Ubrzo ću da postavim i fotografije i snimke da bi nekome koristile.

Hvala svima na odgovorima i sugestijama. Uveliko razmišljam da ga prodam ali ako ga sredim onda "možda" neću ni imati potrebe za tim.

Poz.

Link to post
Share on other sites

Ako vozis na gas KAT ti ne treba.Ako si iz BGD, odes kod pirketa da skine kat, stavi cevku i adapter da ti druga sonda ne pali check. Letvu remontuj nemoj kupujes polovnu jer moze da bude gora od tvoje. A ovo sto voda ulazi u kabinu je verovatno zato sto su odvodi ispod te plastike zapuseni djubretom. Skini tu plastiku i lepo ocisti sve ispod od blata i trulog lisca.

Link to post
Share on other sites

I kod mene isspucal ta plastika ispod brisaca ali ne tece voda nigde ne verujem da je do toga proveri da ne tece iz grejanja negde ,onako usput koliko kosta ta plastika promenio bih je iz estetskih razloga

Link to post
Share on other sites

@DACA 357

Ni kod mene voda "ne teče" nego je mokar pod i to tek nakon jakih kiša ili dužeg pranja auta. Ovih dana kada su temperature manje počinje da se magli šajba.

Nisam siguran da li voda ulazi zbog plastike ali definitivno voda ide ispod umjesto preko gume koja se oslanja na šajbu a dalje je povezana na plastiku. Na BMWPARTS našao sam da je cijena originalne plastike oko 32 evra a na to dodazi i PDV i poštarina (ako ideš preko ebay-a ili nekog drugog internet shopa). Forumaši su mi predložili kupovinu u "Delti" kao najbolji izbor ali ja sam u RS tako da ako neko može neka pogleda cijene. Realna cijena ne bi tebala da pređe 40-45evra.

U mom slučaju planiram da zamijenim tu plastiku preventivno ali i estetski. Ako ona bude krivac za vlagu u kabini ubio sam dve muhe odjednom. A ako ne onda tržim dalje.

Pozdrav svima.

ovo nije moj auto ali odprilike isti je problem. Raspadnuta plastika i gumeni dio koji prijanja za šajbu http://img63.imageshack.us/img63/4595/rubbertrimfrontwindsheild3hw.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Ja sam takodje imao problema sa vodom iza suvozacevog sedista na mom autu a tom sam primetio tek posle ovih zadnjih kisa. Citao sam po internetu da jos dosta ljudi ima slican ili isti problem i da su ga resavali na nekoliko nacina. Necu ih sada nabrajati jer cu otvoriti temu "voda u E46" kada budem imao vise vremena i sve cu u njoj da napisem.

Elem, ja sam moj problem, na moju srecu, lagano resio. Voda je ulazila kroz vrata i slivala se iz tapacirunga direktno u auto jer se sundjerasta zvucna izolacija, koja se nalazi ispod tapacirunga na vratima, odlepila u donjem delu i tuda nalazila put do unutrasnjosti. Ako je to i kod tebe slucaj, onda se to resava zamenom sundjeraste membrane, ili jos jeftinije, bas kao sto sam i ja uradio, lepljenjem iste kvalitetnim silikonom (onim crnim). ;)

Aj pa javi sta si uradio... :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Kudra druze nerviranjem ga neces popraviti...

A sad se ode ja nervirati pod haubu svog, posto iz cista mira danas nece da upali-tj. upali pa se poslije par sekundi ugasi. :2u4pvecna8:

Link to post
Share on other sites