Kupovina e39 520i


Recommended Posts

Pozdrav ekipo :) Dugo sam trazio i citao slicne teme, ali vidim da su misljenja podijeljena. Interesuje me ovaj motor do 2000 godine, racunajte '98. Citam da imaju M52 ima dosta problema sa nikasilom, i prvo sto cu da uradim je da izmjerim kompresiju kad se bude trgovao. Interesuju me iskustva, ljudi koji voze ovaj auto ili eventualno 523i ili 525i? Djelovi trapa to mi je dosta bitno, cijene i sl?

Link to post
Share on other sites

Pozdrav, evo iskustava, i saveta.

1998-ma godina je granicna, tada se poceo ugradjivati m52tu motor.

Razlikuje se od m52 po tome sto izgleda identicno kao m54 (znaci poznaje se po duplom Vanosu i ravnijim usisom, dok je na m52 bio zakrivljen usis(to ti je ona plastika)).Mnoge su razlike u ta dva motora, s'tim da m52tu i bolje vuce vec od 3500obrtaja, dok m52 moras malo vise da zavrtis da dobijes obrtnog momenta.

Motor od 2000kubika je apsolutno donja granica za peticu, nije toliko ni slab, ali trazi obrtaje, a tada nema meru u potrosnji, mada obrtaji trebaju u preticanjima.

523,528 (m52(tu)) ili 525,530(m54) su najbolji izbor od benzinaca, ukoliko registracija nije problem.

Ovi motori lepo vuku i u manjim obrtajima i to su bas zivahne makine, a ne ubijaju potrosnju kao 520-ka jer ne moras da ih zavrtis toliko da bi povukli, mada i njih kad zavrtis na 4500-5000 ide potrosnja u nebesa, ali kod njih bar nema potrebe za tim.

Sto se tice trapova, kao i svaki drugi BMW, skup jeste, ali ja sam mnoooooooogo vise problema imao sa Passatom B5, i kada se uporede intervencije na passatu i BMW-u, nije ni za poredjenje(za godinu dana na Passatu 2 intervencije samo na prednjem trapu, na BMW-u do sada ni jedna jos uvek, a intervencije pod haubom ne treba ni pominjati)

Kod benzinca u e39, mnooogo su manje sanse da se zahebes kod motora, nego kod recimo e46-ce, gde ima svega i svacega.

Jos jednom napominjem, nemoj se zahebavati sa svojim novcanikom i zivcima i uzimati m52 do 1998-me godine, jer u 99% slucajeva ti polovnjaci su presli 300,400,500+ hiljada kilometara, i to ti je onda lutrija.

Link to post
Share on other sites

Hvala Tomash. Interesovalo me je upravo kod trapa to sto si naveo,a to je kvalitet djelova. e39 ne uzimam za trkanje nego za merak, tako da ne bjezim od 2.0, ali ne bi bilo problem odvojit te 100e vise za regu i uzet 2.5.

Link to post
Share on other sites

Ove godine sam imao iste dileme. Odluka da kupim E 39 je bila neopoziva i tražio sam ga. Htio sam da bude od prvog vlasnika(jako teško), da ima max. 200 000 km, da bude očuvan. Našao sam ga i kako sam na BMW forumima već prije naučio, odveo ga dobrom BMW majstoru i tražio da mi ga pregleda i obnovi u potrebnoj mjeri. Auto me je košta preko 5 K eura, obnova još 3 K eura. Vozim se malo, isključivo za gušt, odnosno uživanje u kvalitetno i raskošno skrojenom vozilu sa neponovljivim zvukom uravnoteženog motora. Sve ostalo je nebitno, kao i realna vrijednost na tržištu. Dakle, gušti odnosno meraci se plaćaju! Samo treba biti jako oprezan, jer je bitno isključivo u kakvim je rukama bio i kakva mu je povijest. Sve ostalo ne. Sretno u potrazi za 520i iz 98'! :wink2:

Link to post
Share on other sites