Recommended Posts

Pozdrav svima još jednom! Došlo je vreme da predstavim svog novog starog ljubimca! U pitanju je E39 iz 1998 godine, 2,0 motor sa 110kw i atestiranim plinom ;)

Kod mene je par dana, tako da ne mogu mnogo subjektivno govoriti o njemu, ali mi za sad deluje ok stanje. Uzeo sam ga znajući da ima ulaganja nekih, malo limarije, malo trap, možda kvačilo al otom potom...

Od opreme što sam video da ima: parking senzori (samo zadnji), ona zavesa za zadnje staklo na dugme koja radi :), kožna sedišta, dvozonska digitalna klima, sva 4 podizača, tonirana stakla (ne znam šta ću s time sad!), neki izdvojeni USB/CARD reader za muziku, MF volan i ostalo od pomoćne opreme tipa ABS, ASC, alu felne 16", servo i slično...

Od kupovine sam prešao možda 100km i odmah dao da se radi remont alternatora pošto nije punio kako treba, a samim tim mi je tabla sijala kao novogodišnja jelka i uzeo sam drugi akumulator pošto je od lošeg alternatora i on otišao... Sledeće što ću raditi je prednji trap (zadnji mi se čini sasvim ok ali ću ga proveriti još jednom detaljnije) i limariju - zadnja leva vrata i hauba, i neke plastike branika treba da stavim.

Evo par sličica za sad pa ću dopunjavati kako budem šta radio na njemu:

6tag_271015_000028.jpg

WP_20151026_004.jpg

WP_20151027_006.jpg

WP_20151027_007.jpg

WP_20151027_008.jpg

WP_20151027_010.jpg

Link to post
Share on other sites

Hvala Mladene :)

Krenuo sam polako sa sređivanjem, prvo mehanika i elektrika što ima ovog meseca, a sledećeg će valjda doći na red i limarijski deo :)

Za sad sam imao problem sa elektronikom što je uspešno rešeno, ali pomalo mučno.. Alternator je loše punio i izbacivao mi je grešku na tabli, pa je odrađen remont alternatora a u međuvremenu je i akumulator otkazao kompletno iz istog razloga :) Dakle, stavljen je nov akumulator i odrađen alternator međutim problem je ostao, a počeo je i ler da zeza što je rešeno zamenom osigurača od 7,5 i sređivanjem table osigurača jer je i ona bila malo loša.. Sad auto lepo radi, dobro puni, i nema zezanja sa strujom više.

Sledeći na redu je trap, delovi su poručeni, a takođe su poručeni i senzori ABS-a, senzori istrošenosti pakni, što se radi za vikend..

Jedino što mi se pojavilo kao nuspojava rešenog alternatora i novog akumulatora je to što ne mogu da isključim ventilator na klimi kad auto radi.. Na dugme - se isključi ali ne prođe ni sekunda, na displeju izbacuje da klima opet radi, tj duvanje samo.. Postavio sam na još jednom delu foruma pitanje, ali ako neko vidi ovde pre toga, i zna o čemu je reč nek piše ;) Da napomenem, ventilator se isključi kad je auto isključen pošto sam video dosta pisanja o takvom problemu i ovde i na stranim forumima..

Toliko za sad :)

Link to post
Share on other sites

Ajde malo da update-ujem temu, možda se neko uključi još :)

Kao što sam najavio u prethodnom postu, trap je odrađen, senzori ubačeni koji su falili, sijalice takođe.. Na trapu je mnogo bolji, dosta je tiši auto pošto sam ispravljao i prednje felne kod drugara (da, i to je trebalo da se radi :( )

Na instrument tabli se ugasilo upozorenje za istrošene pakne (oba nova senzora sam stavio), a senzor ABS-a sam stavio koji sam video da fali.. Prvih par metara kad sam probao auto je bilo sve ok, međutim kako sam pritisnuo kočnicu, ABS kao da se sam uključio i od tad mi i dalje sija lampica.. U vožnji je auto normalan, ne blokira ništa, ne pali se ABS prilikom kočenja (nisam još probao naglo da kočim), ali me svakako nervira što stoji tu.. Takođe, modul klime se i dalje ne može ugasiti, al mi to ne pravi neki problem još uvek :)

Naravno, sad mi svaki detalj smeta što nije kako treba da bude, a čini mi se da se javljaju možda neki prikriveni problemi sa autom.. Naime, danas se auto ugasio 3x tokom vožnje, svaki put prilikom kočenja - kad stisnem kvačilo... Ima auto i plina i benzina dovoljno, tako da to nije problem sigurno, e sad ne znam šta sve može biti.. Takođe, auto kad je hladan maaaaaaaalko teže pali, treba mu 3-4 sekunde da vergla pre nego što se upali..

Sve što mogu, radije bih sam da rešim pošto nemam poverenja u majstore baš mnogo, a ono što stvarno ne mogu, to bih jedino dao majstoru da sređuje..

Ako neko zna išta o ovome, please pišite :)

Link to post
Share on other sites

Vidi na ABS centrali zadnja tri broja, moguce da imas 001 centralu koja je podlozna crkavanju. Doduse 000 bi trebalo da je kod tebe mada ko zna. A sto se tice klime, drugar ima slicne magije zato sto je ubacio automatsku umesto manuelne, pa ukucaj na bmwvin.com broj sasije pa baci pogled u kojoj je opremi stigao auto i da li je imao automatsku klimu. P.S. ne uzimaj moje odgovore zdravo za gotovo, ja sam rekreativac ovde, ima ljudi ovde koji znaju problematiku mnogo bolje.

Link to post
Share on other sites

Pogledao sam ovo po VIN broju, sve paše kako je izbacio sajt :) Ako ništa drugo, znam da nije sklapan od nekoliko automobila (bar se nadam) :) Ako budem uhvatio malo vremena, pogledaću da očistim sve džekove i spojeve instalacije, da ne bude do toga pošto sam na nekim stranim forumima našao da loš kontakt može uticati na sve to..

Neeeeego, kako da proverim koji je razlog što mi podizanje farova ne radi? Naknadno su ugrađeni xenoni i angel eyes (prethodni vlasnik je to radio), pa sad ne znam da li ima to bilo kakve veze sa nivelacijom farova? Ni mehanički ni iz kabine ne mogu podesiti farove, a loši su da bacaju bukvalno 1,5 metara ispred auta i to je to..

Link to post
Share on other sites

Ne reaguje ni na koji način.. Probao i levi i desni far da namestim žižu, ali nema reakcije kad se okreću oni točkići ispod haube za nameštanje žiže... okretao sam i okretao al bez reakcije..

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

Uh, dugo nisam ništa pisao, ali evo malo da osvežim temu...
Bilo je dosta posla na autu, uglavnom mehanike i sređivanja da auto bude mehanički u tip top stanju...
Držači sočiva su zamenjeni - poručeni sa KP i malo majstorisanja pa sam ih sam odradio.. Hvala Bogu pa na starom tipu staklo silazi vrlo lako pa je i sređeno to...

Osim toga, trap je imao još lufta, napred i nazad, pa je komplet sve odrađeno osim ramena koja su u dobrom stanju... Mali servis odrađen, zamenjeni kajševi i roleri, filteri svi, plin reatestiran...

Što se estetike tiče, uzeo sam druga vrata sa leve strane pošto su bila udarena i veoma nestručno "ispravljana" čekićem i dletom od strane prethodnog vlasnika... Nisam uspeo naći u istoj nijansi sive ali nema veze, makar nisu isčukana... Naravno, farbanje celog auta je u planu pa za sad ništa ne diram... Osim farbanja, mora se i limarija raditi na par mesta jer mi curi voda od zadnje desne štopaljke skroz do kabine... Kiše me uništile..

neke slike naknadno dolaze :)

Link to post
Share on other sites