Recommended Posts

Taj auto treba da se odslepuje u BMW-ov servis i jedino oni mogu da programiraju ECU.

Sad njemu javlja dvije greske, jedna je da treba da se programuje motor a druga da treba da se programuje i mjenjac.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

moze da se programira samo eprom u slucaju cipovanja a reprogramiranje tipa abdejtovanja softvera na samoj ECU pomocu diag.uredjaja tipa"gt1 ili modica" nije moguce

tj 750-ica nosi stari tip ECU i radi po principu analognog impulsa

Dali misliš na OBD 1 to vazi za primerke pre 96 godine.

Link to post
Share on other sites

E mogao bi i slike auta da postavis, pa bi bilo jos lakse, a ionako da vidimo kako izgleda auto...

Link to post
Share on other sites
Dali misliš na OBD 1 to vazi za primerke pre 96 godine.

uredjaj za diagnostiku se zove GT1 i radi na oba prikljucka

i ima opciju za diagnostiku i opciju programiranja konrolnih jedinica na

kolima

Link to post
Share on other sites

evo raspitao sam se sta je bilo sa autom , momku od kog si kupio auto t.j. Basalu pravio je iste probleme , 100 majstora nije znalo sta mu je , na kraju se ispostavilo da zajebava kod kljuc i isti je narucen od Ristica u zemunu po ceni od 50 e . verovatno je opet ista stvar , kontaktiraj Basala on ima broj od Ristica i resices problem .

p.s. mali ovaj svet zar ne

Link to post
Share on other sites

E SAD OVAKO JEL IMA NEKI MAJSTOR KOJI SE RAZUME U TO I KOJI IMA SVE TE UREDJAJE ZA PROGRAMIRANJE I RESETOVANJE I ZNA DA CE 100%OTKLONITI KVAR NA AUTU I DA MU SE DA DOCI U BBANJALUKU I OTKLONITI KVAR,I NEKA KAZE CIJENU KOLIKA JE I JA CU RECI DA LI MOZE ILI NE.

Link to post
Share on other sites

EWS ili Electronic Watchdog System je sistem koji mijenja kombinaciju kodova na kljuc koji komunicira sa imobilajzerom.

EWS I:

EWS I je predstavljen pocetkom 1994-e kao zamjena za DAPS. EWS I je bio komplet SIR-a, DLC and S, GM, BC, TRS, DME ESS koji se pojavio nesto kasnije i DWA.

SIR ili Starter Immobilization Relay su imali E36, E31 i E34. SIR dobije signal (input) od brave paljenja, od TRS-a, od GM-a, od DME i od BC-a a utput ide direktno na alanser i ECU.

DLC - Door Lock Cylinder moze da salje visok ili nizak signal na GM - General Module i tako on zna kad su vrata zakljucana i kad su otkljucana. Kad su vrata dostruko zakljucana signal je visok.

GM - General Module sa brave dobije visok ili nizak signal a te iste signale salje na DIR.

BC - Board computer salje visok ili nizak signal na DIR. Visok signal znaci funkcija kodova je aktivna.

TRC ili Transmission Range Switch imaju automobili sa automatskim mjenjacem. TRC na DIR salje visok ili nizak signal. Visok signal salje kad rucica je na P ili N a nizak kad je na R, D, 3, 2....

ESS ili Engine Speed Signal je dodan na izlazu SIR-a. Ovaj sistem cuva alanser od vrtenja posle startovanja motora, to znaci da ovaj rilej iskljucuje alanser cim dobije signal obrtaja od 60 hz, za 4-cilindrase na 1800 rpm, za 6 i 12-cilindrase na 1200 a za 8-cilindrase na 900 rpm. Kad signal koji ide na DME je visok, DME iskljcuju alanser ili dizne.

DWA ima veze sa alarmom. Kad je alarm aktiviran relay salje visok signal i DIR ne salje struju na alanser.

Znaci, kad auto nece da vrgla/upali:

1. Kad GM dobije visok signal od brave

2. BC funkcija koda je rijesena

3. DWA dobije visok signal

4. Nizak signal sa TRS

5. ESS signal od DME prelazi 60 hz.

U ovom slucaju, paljenje i injektori su iskljuceni.

EWS II:

Pojavljuje se pocetkom 1995-e. Zbog EIC-a bilo je potrebno da EWS I ostane bolji i sigurniji. Najveca novost je bezicna komunikacija EEPROM cipa u kljuc i EWS II CM. EWS II je mogao da se startuje jedino uz pomoc kodiranog kljuca. EWS II i DME sad su sinkronizovani uz pomoc ISN - Individual Serial Number. ISN koji je sacuvan u DME mora da bude isti svaki put kad se da kontakt. EWS II je instaliran na e34, e36, e38 i e39. Glavni djelovi EWS II su: kljuc sa imobilajzerom, prsten antena oko brave, modul koji salje i modul koji dobije signale, EWS CM i DME CM.

EWS II je takodje povezan sa BC, sa TRS....

EWS III (3.2), dodano je samo komunikacija sa prekidacem na pedalu kvacila, ulaz is K Bus a sad nema vise modula koji salje i prima signale.

EWS III CM ima konektor sa 13 pinova. Umjesto TC modula sad imammo imobilizajzer kljuca i EWS III CM koji su direktno konektovani sto znaci da ima manje zica ali tu je K bus koji sluzi za slanje podataka izmedju GM-a, modula na vratima i novog EWS III CM. Sad kroz jednu jedicu zicu prolazi broj obrtaja motora, L/U, CF i RSP (Range Selector Position). Kad se stavi kljuc u bravi i kad se da kontakt, EWS III dobije struju od KL R i salje 125 khz AM signal na antenu oko brave kljuca. AM signal regulise voltazu i budi imobilajzera. Ako dolazi do neslaganja kodova, ECU iskljucuje dizne i alanser.

Uh.....o EWS 3+....3.3 sjutra...

P.S. mozda nije bas u detalje ali....moze to jos bolje...za diplomski.... :dirol:

Link to post
Share on other sites