Ekonomska kriza u auto industriji


Recommended Posts

Gubici velikih proizvođača...pad prodaje..... višesedmična zatvaranja fabrika....otpuštanje radnika...smanjenje plata

General Motors...gubitak od 15,5 mlrd Usd..7500 radnika napusta pogone uz otpremnine

Opel...“odmor“ za 7000 radnika

Volvo ....otpusteno 6000 radnika

Toyota – pad proizvodnje za 20%...pad plata za 10%

...

Kombinacija neposredne pomoći proizvođačiima automobila (50 mlrd USD) i drugih načina podsticanja tražnje na tržištu (tako je uvođenje bonusa od 2.500 evra za svaki vraćeni korišćeni automobil pri kupovini novog tokom februara 2009 u Nemačkoj povećalo kupovinu automobila za 22 %) kljucna za podsticaj u autoindustriji, ističe se u jednoj analizi

BMW...u 2009. ocekuje se pad prodaje od 10-20% ...u 2008. pad neto profita za 89% (3,134 mlrd eur u 2007..330 mil eur u 2008), prodaje za 4%...proizvodne linije zatvorene na nedelju dana...odustajanje od planova za lansiranje modela X7,...smanjenje plata za bord direktore za 40%, izvrsnim direktorima za 30%, radnicima za 10%....smanjeno radno vreme u pojedinim pogonima u Nemackoj uslovice manju proizvodnju za oko 40.000 vozila

Saradnja BMW i Mercedesa u zajednickoj kupovini delova i komponenti (gume i elektro komponente)

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,41086...en-all-1573-rdf

Link to post
Share on other sites

sistemom spojenih sudova kriza je stigla i do nas , privatnik sam i verujte mi da se osteca nedostatak para, sad mi tri firme prave promet ko prosle godine jedna,tako da biti ce rutavo .......

Link to post
Share on other sites

Autoindustrija se veoma osilila u poslednje dve decenije, nerealnim dizanjem cena i srozavanjem kvaliteta izrade, i to vazi za sve proizvodjace. Kriza autoindustrije je delom i posledica njene halavosti, cim direktno je otvoreno trziste za duplo jeftinije automobile kineskih proizvodjaca. Kvalitet ovih automobila za sada nije na nivou evropskih, ali, po nekim predvidjanjima, izjednacavanje po kvalitetu se ocekuje za nekih 5-10 godina.

Link to post
Share on other sites

Dalje...

JAPANCI....pad prodaje za 4 meseca 15%...ocekuje se 20%...

Sajam automobila u Tokiju...zbog kresanja troskova marketinga i ostalih neproizvodnih troskova...organizatori dobijaju odbijenice za ucesce..(241 izlagaca u 2007...i 122 izlagaca u 2009)

MERCEDES....

Nemacki "DAJMLER" prodao 9% akcija Arapima koji postaju najveci pojedinacni akcionar. Arapima prodate akcije po nizoj ceni od trzisne u cilju dugorocnijeg ulaganja para u proizvodnju...

Link to post
Share on other sites

Famozna kriza pogadja auto industriju kroz manju prodaju. Medjutim, umesto da spuste cene i time postanu konkurentniji, proizvodjacima je lakse da otpustaju radnu snagu i traze pomoc od drzave. Za auto industriju kriza je samo jedan blagi pad profita koji su inace enormni. Rasplakacu se...

Link to post
Share on other sites
Rasplakacu se...

;)

Dalje...

Broj milijardera u svetu po magazinu "Forbes" pao je prema najnovijoj racunici 30 odsto, a profit kompanije BMW zbog pada potraznje za luksuznim vozilima smanjen je prosle godine 89 odsto. Pojedini kupci otkazali su isporuke, a neki su odustali i od porudzbina...

Britanski "Rols-Rojs (koji posluje u okviru nemackog BMW-a), namerava ove godine da ukine 50 radnih dana zbog pada potraznje za skupim vozilima.

Link to post
Share on other sites

Replying to "Ekonomska kriza u auto industriji" - ....

""Kineski predstavnik SUV klase, koji u nasoj zemlji nije zabranjen za prodaju iako je kopija BMW X5, u auto kući Progres - generalnom zastupniku kosta oko 23500 eur (izlozen i na ovogodisnjem sajmu).."

ceo4.jpg

Link to post
Share on other sites

bmwz49999999.jpg

Nemački BMW očekuje da će, zbog ekonomske krize, obim njegove prodaje automobila pasti za oko 20 procenata u 2009. godini.

Kompanija je saopstila da u ovom trenutku ne moze da izađe sa pouzdanom prognozom poslovanja, ali da sve procene govore da će broj prodatih vozila ove godine pasti "između 10 i 20 procenata".

BMW je takođe objavio da će siriti saradnju sa rivalskim Dajmlerom na pojedinim programima, zbog toga sto recesija prisiljava kompanije da smanjuju troskove. Sistem zajedničke kupovine sa Dajmlerovom filijalom Mercedes-Benc doneće ustede BMW-u od oko 15 procenata, procenio je sef prodaje Herbert Dis.

BMW je takođe preduzeo mere smanjivanja proizvodnje za oko 40 hiljada vozila u naredna dva meseca, a ukupno će ove godine biti montirano 78 hiljada automobila manje.

Prosle godine BMW je objavio da je gubitak kompanije u četvrtom tromesečju dostigao 962 miliona evra, u poređenju sa profitom od 173 miliona u godini pre. Prodaja je pala 18 odsto, na 13 milijardi evra, sa 16 milijardi evra u prethodnom periodu.

Grupa u okviru koje posluju robne marke BMW, "Mini" i "Rols-Rojs", očekuje da će prodaja njenih automobila početi da se oporavlja u 2010. godini, delom i zbog planiranog lansiranja visoko-profitabilnih modela.

Autor : Tanjug.rs..20.3.2009

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Mart 2009 – mart 2008...

Samo jedan proizvodjac - Italijanski Fiat – uknjižio je rast prodaje u martu u odnosu na isti period prosle godine i to od 14,3%

Svi drugi beleže pad: General Motors 20,1%, Toyota 11,9%, Renault 10,9%, Peugeot, Citroen 9,1% i Ford 7,7%.

Evropski proizvođač broj jedan, Volkswagen pao je za skromnih 0,3 %.

Prodaja BMW-a niža je za 20,8%, dok je Daimler, koji pravi skuplje modele Mercedesa, u padu od 14,6%.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

07.04.2009

BMW Group with 126,375 deliveries in March

Sales decrease of 17.2% smaller than in previous months.

New MINI Convertible off to an excellent start

Munich. In March the BMW Group’s sales performance was again impacted by the global economic and financial crisis.

In the month under review the BMW Group delivered 126,375 (prev.yr.: 152,586 / -17.2%) vehicles worldwide.

Ian Robertson, Member of the Board of Management of BMW AG, responsible for Sales and Marketing: “The 17.2% decrease in March was smaller than in previous months. We have seen some encouraging signs in key markets like the United States and Germany. However, it is still too early to talk about a global turnaround.”

http://www.bmwgroup.com/bmwgroup_prod/e/na..._relations.html

Link to post
Share on other sites