ticovman

Members
  • Content Count

    224
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by ticovman

  1. Ljudi, Meyle HD viljuske i sileni namontirani 16.02.2011. U medjuvremenu 3-4 puta kontrolisana geometrija trapa, sve stoji u fabrickim parametrima, od tada mi nijedan sraf nisu dotezali prilikom optike tj. reglaze trapa (inace i zimu i leto vozim na 17-kama), pre 3 meseca sam poslednji put kontrolisao geometriju trapa. Inace kugle nisam menjao, a na Meyle HD se mogu menjati. Cak i lik koji mi radi optiku je prijatno iznenadjen da nema potrebe da se okrene nijedan sraf posle toliko vremena.

    Neko od clanova je bio na vezi sa Albinom iz Lamele, pa mu ovaj rece da sam mozda menjao kugle posle 7 meseci, ali nisam hteo napisati. Albin je moj dobar drugar, ali me malo zaje*ava :) On takav stav prema Meyle HD ima zato sto je Meyle konstantno bio los i normalno je i po mom misljenju cak pohvalno da trgovac auto delovima izbegava takve proizvodjace (i Nino je dosta skeptican prema kvalitetu Meyle HD, ne kazem to u losoj konotaciji, vec jednostavno lik nece da rizikuje, stiti svoje musterije), inace Albina sam jedva ubedio da mi nabavi Meyle HD, jer covek jednostavno drzi do npr. Lemfordera koji je sigurica kvalitet i sl.

    Da se razumemo, kada sam trazio nove viljuske, guglao sam kao nenormalan po stranim forumima i npr. Narocito Britanci su dosta hvalili Meyle HD, tako da nisam slucajno odabrao to. U svakom slucaju, sa Meyle HD je bolji odziv na volan, ali zato i vise prenosi reljef asfalta na volan i vrlo, vrlo malo je tvrdji, tako da ko ne voli te stvari, neka se opredeli za Lemforder, ali da se razumemo, ne moze mi niko reci da je Meyle HD los, licno sam se uverio da je ekstra, ali vodite racuna da ne bude obican Meyle, nego HD tj. Heavy Duty.

    Pozzz

  2. Moze li na felnu od 7.5j da stane guma 255-40-17?

    Jel pokusavao neko?

    Guma 255/40 R17 ide na felne širine od 8,5 do 10J. E sad možeš pokušati da je namontiraš na 7,5J, ali ja se ne bih igrao sa time. Nepravilno će guma stajati na felni, pa samim tim neće imati ni odgovarajući kontakt sa asfaltom. Možda će biti veće trenje nego što treba, pa može doći do zagrevanja gume, opterećenja trapa, opterećuje ležaj, motor i menjač ako je na pogonskoj osovini, pitanje kakva bi bila stabilnost, upravljivost, naročito kad padne kiša itd.

  3. Braćela, to što imaš ulja u crevu (pretpostavljam da je crevo koje ide iz intercooler-a u EGR), to je motorno ulje koje turbina povuče iz motora, inače turbina koristi ulje motora za podmazivanje i hlađenje, doduše nekad malo srče na osovini što nije ništa retko, onda to ulje tera dalje kroz intercooler zatim kroz cev od EGR-a pa u usisnu granu, pa na kraju u cilindre, ovo i ne treba preterano da te brine. BMW je to i predvideo, zato i insistira na LL04 ulju kod takvih agregata, LL04 ulje ima zanemarljivo nizak postotak pepela i male su šanse da će se sagorevanjem tog ulja zagušiti DPF (dakle sagorevanje ulja u cilindru pored radne smeše je očekivano i predviđeno još od strane inženjera koji su projektovali agregat). Majstora pogodi šelnom u glavu, pošto je napravio početničku grešku. A za lampicu nisam siguran, učvrsti ti to crevo kako Bog zapoveda, pa ako ti nakon par vožnji ne ugasi, onda na dijagnostiku jbg.

    Pozzz!

  4. Pored plave najlepša boja za e46. Podseća me na jedan koji sam skoro video u oglasima:

    beemer.jpg

    Hvala, zadovoljan sam bojom, ne viđa se često, a lepa je. Svetlo siva mi je pre bila ekstra, međutim postala je stereotipna, puno e46-ica je ima (bez uvrede vlasnicima svetlo sivih :pleasantry: )

    Pozzz

  5. Ljudi, napravio sam mali lapsus pre jedno tri meseca. Naime tek sad sam skontao da sam prekrstio majstor Bogdana u Bobana (i ja sam mislio da je pravo ime Boban dok se nisam danas čuo sa njim), pa me čovek zamolio, poto ga sad i ostali već tri meseca krste kao Boban, da promenim to (valjda se čovek stvarno smorio). :D

    Zamolio bih administratore da, ukoliko postoji mogućnost, promene naziv teme u "Majstor Bogdan - Novi Sad" umesto "Majstor Boban - Novi Sad". A takođe izgleda da postoji i neki mehaničar koji se zove ba Boban u blizini, a nisam nikad ni bio kod njega niti čuo neku preporuku, pa da ne ispadne da neko od članova zaluta kod pogrenog majstora.

    No u svakom slučaju:

    Bogdan: 063/891-79-49 (ima sada jo jedan br. 065/891-79-49)

    Svaka preporuka!

  6. kontam da je bolje nedelja uvece. subotom svi zuje negde, izlaze... oce neko danas?

    Da sam znao, dosao bih veceras. Meni je Subota vece je*en termin, mozda jednom u 5 meseci se desi da ostanem u gradu. Nedeljom mogu stici do 8 ili 8:20h. Stvarno bi bolje bilo da je Nedeljom.

  7. Po knjizi, trebalo bi stvarno da stane 5,5l kada se menja i ulje i filter.

    Ja sam imao situaciju da u moj auto jednom prilikom u servisu sipaju 5,0l i to sa novim filterom i bilo do maksimuma (to je ona varijanta kada ti majstor na brzinu ispusti ulje, skine filter, odmah vraća raf za ulje, novi filter i sipa novo ulje, onda moe bez problema da mu sa usutih 5l bude na maksimumu, a sa 5,5 prilično iznad maksimuma jer se ne ocedi svo ulje iz auta). Sa druge strane, drugi put kada su ga skroz lepo ocedili, stalo 5,5l.

    Po pravilu, ako bilo ta pored ulja i filtera ima da se servisira na autu (filter vazduha, klime, kajievi, paneri...), trebalo bi da ispuste ulje, ostave auto da se cedi dok ne odrade ostalo i tek na kraju sipaju novo ulje.

    Ulje meri 4-5 min nakon gaenja motora koji je bio na radnoj temperaturi (isto po knjizi, jer hladno ulje ima manju zapreminu od ugrejanog, tako da ti hladno ulje moe davati meru na maksimumu, a kada se ugreje iznad maksimuma), to kau gore strogo da auto bude na ravnom (da izbačen iz brzine i sa sputenom ručnom ne krene ni napred ni nazad) i najbolje je da ulje proverava uvek na istom mestu tj. u garai ili na svom parking mestu itd. (da ne bude kao kod mene kada sam se natripovao da mi raste nivo ulja, ustvari bio je blag nagib u stranu, auto nije iao nigde ali stvarno je ispadalo da je 1,5-2mm vii nivo ulja).

    Isputaj viak, u pravu su momci da će ti isterati na nekom semeringu, ako ne sad preko leta, onda sigurno kad dođe zima i kada mu bude trebalo vie vremena da "razbije" ulje, a dođe momenat da optereti motor (ne mora biti neko jako stiskanje gasa, desi se da vas bude vie u kolima, uzbrdo obilazi ili ubrzava iz nekog razloga itd...)

  8. Pretpostavljam da je mislio na nove delove, on nije u fazonu da ti nabavi polovno osim ako drugo rešenje ne postoji.

    Vozaj ga matori, uživaj u autu, ako treba sredi šiber, servisiraj i piči. Ostavi neki štek sa strane, obično nešto u prva 2-3 meseca dođe na red da se sređuje, to je ono kada kupuješ auto, sedneš u njega, ono kao da si seo u avion, sve ekstra. Posle nekog vremena vožnje počneš primećivati da neke stvari nisu skroz kako Bog zapoveda (često bude nešto oko trapa, gume, felne bi se mogle malo ispravljati i sl.), pa onda hoće da bude troškarenja.

  9. Mnogo para brate to za podizace, po meni je bolje pogledati Šabac varijantu, tj. polovni delovi, pa ako je neki podizač neispravan, a naročito ako mu je sajla neispravna (da ti daju za male pare ako su sajle s*ebane, to se zavrsava kod lika u NS-u veoma povoljno i to preko Bobana). Ne bih uzimao nove delove, mnogo para bre. Malo je nezgodno sto bi morao i tapacirung zadnjih vrata zajedno sa rukohvatom menjati (na rukohvatu je prekidac podizaca, a na tvom tapacirungu ce ostati rupa od kurble ako se ne varam), pa onda centralna konzola napred za podizace tj. za sva 4 prozora (ako je kod tebe paket samo sa prednjim podizacima). Ma druze ostavi tako, ja ne pamtim kada sam poslednji put spustio jedan od zadnjih prozora.

    Za siber OK, to je veoma odgovorna popravka, a ne bih davao svakom da mi cacka oko sibera, da ne bude zimi ili po kisi da drzis lonac u autu posto siber curi.

  10. Moj savet: kupi delove koje mozes. Ja npr, kad mi je Boban radio anlaser, on mi je nabavio novi automat, jer to svakako ne znam gde bih nasao i koji je dobar. Ali ulje, filteri, spaneri, delovi trapa, kocnice itd., ako znas sta zelis da sipas u auto i montiras na njega, bolje sve ponabavljaj, pa onda sa punim gepekom na servis. Ako nisi siguran sta je dobro i sta zelis, javi se majstoru na vreme, da ti proveri cene itd i onda mozes i preko njega, mislim da Boban ima dobavljace za delove.

    Kod mene je:

    Ulje - BMW LL04 5W30

    Filteri - KNECHT

    Spaneri - INA

    Kajisevi - Continental

    Viljuske i sileni - MEYLE HD (dobar i Lemforder)

    Nosaci motora - SWAG i LEMFORDER

    Kocnice - ATE Power Brake

    Opruge - SPIDAN

    Amorti - SACHS

    Grejaci - BOSCH (moze i BERU)

    Separator uljanih cestica - original kod Radulovica

  11. Druze, ja sam prezadovoljan. Meyle HD sljaka bez problema.

    Inace, posle jedne ipo zime vozene na 17 coli (leto isto 17 coli), nema greske. Skoro sam bio na optici, posto sam malo zakacio neki ivicnjak, nije pipnuo nijedan sraf, sve je po fabrickim parametrima.

    Gazela Komerc u BG-u je distributer za Meyle (bar je bio kada sam ja kupovao), ali mislim da su njihove maloprodajne cene visoke. Potrazi prodavnicu auto delova koja ne dere sa cenama, a radi sa Gazelom, neka ti provere cenu i ako odgovara poruce viljuske, posto mislim da ce dobiti dobar rabat i da ces kod njih uzeti jeftinije nego u Gazelinoj maloprodaji (tako sam bar ja uradio, uzeo sam u prodavnici NS Lamela u Novom Sadu)

    P.S. Znaci obavezno da bude Meyle HD, ne obican Meyle

  12. "Auto servis Dalmatinac-Vojvodić u ulici Donje Sajlovo (ona ulica što ide iz Veternika kao Kralja Petra I - u kojoj je Renault Sekulić, pa se nastavlja u Donje Sajlovo sve do Rumenačkog puta), majstor Miloš: 064/122-74-47 (8-17h).

    Čovek je doktor za 320d i sam vozi 320d, ja radim sve na autu kod njega. Neće te zajebati, neće te oderati. Samo što moraš po nedelju-dve da mu se najaviš pošto mu ljudi non-stop dolaze"

    Ticomane, jel to isti servis kao i gore u postu? Samo imaju 2 majstora(Boban i Milos), pa zato 2 razlicita broja mob? Ako sam dobro skontao?! :) Ako ne, ispravi me...trazim neki dobar servis u Ns. Treba da radim dijagnostiku, veliki i mali servis ovih dana, cim mi se ocarini auto.

    Nisu druze, obojica su u istoj ulici. Boban je tek od skora krenuo privatno, pre toga je godinama radio u Raduloviću. Obojica su dobri majstori, s' tim da je Boban prvenstveno za panorama krovove, šibere, podizače i tu neku nazovi galanteriju (mada radi i zna mehaniku i što prihvati, to će uraditi k'o zmaj).

    Miloš Dalmatinac (Auto servis Dalmatinac-Vojvodić) je više za mehaniku agregata, prenos, trapove itd. i je*e kevu kako dobro radi.

  13. Čika Boban je u Novom Sadu, jedna uličica na onom putu "Donje Sajlovo" što ide skroz do Veternika i prelazi u Kralja Petra I, mislim da je 15-ak godina radio u BMW Raduloviću i konačno je otvorio svoj servis.

    Čovek zna BMW i Mini u dušu, odrađuje neke stvari da vam uštedi dooobre pare, ali ništa kratkotrajni karabudž, sve odrađuje profi i korektno. Naročito dobro radi automatske menjače, panorama krovove, šibere i podizače.

    Boban: 063/891-79-49

    Svaka preporuka!

  14. Auto servis Dalmatinac-Vojvodić u ulici Donje Sajlovo (ona ulica što ide iz Veternika kao Kralja Petra I - u kojoj je Renault Sekulić, pa se nastavlja u Donje Sajlovo sve do Rumenačkog puta), majstor Miloš: 064/122-74-47 (8-17h).

    Čovek je doktor za 320d i sam vozi 320d, ja radim sve na autu kod njega. Neće te zajebati, neće te oderati. Samo što moraš po nedelju-dve da mu se najaviš pošto mu ljudi non-stop dolaze

  15. To to ti se bolje ponaa zbog balansa, je samo to se vibracija tj.treenja tiče, time nisi reio brujanje.

    Da li se brujanje skroz izgubi kada pusti gas ?

    Ako bruji, a totalno nestane nakon putanja gasa onda nisu gume u pitanju. One stvaraju buku i jače se čuju kada da gas (kod zadnje vuče), ali ako su već tako bučne i nakon putanja gasa će ih čuti u istom ili slabijem intenzitetu (u zavisnosti kakvu deformaciju imaju). Obično ljudi porede taj zvuk sa zvukom loeg leaja točka.

    Ako ti brujanje nestane nakon putanja gasa a nije izvor buke ispod haube, prvo kontrolii kardan i dif.

    A ako je od napred, onda su momci već dali par smerova gde traiti.

    U pravu čovek, moe da mirii i na neki leaj i sl. Zna ono na autima sa prednjom vučom kad ti lo leaj, pa ga čuje u krivini (čuje se kada je opterećen ili rasterećen, nisam siguran, npr roleri na panerima od kajia ako su loiji čuju se kad su rasterećeni tj. kad je skinut kaji), treba samo dedukcijom zaključiti gde nastaje opterećenje leaja pri toj brzini, u tom stepenu prenosa i u tim obrtajima (ili rasterećenje, kaem ti ja - ludilo). Ali opet, subjektivni doivljaj je čudo, vidi sa jo nekim da se provoza da čuje drugo miljenje da li je sitna vibracija (vibracija sa kratkom amplitudom oscilacije) ili je ba brujanje.

    Jednom sam ja sitno zahrkao na zadnjem seditu sa ortacima kad smo se vraćali iz Budimpete sa nekog moto show-a, a gari to je vozio se pola sata tripovao da mu se neto čuje u motoru, kad je skontao da se ja čujem, oterao me u qrac :lol: Subjektivni doivljaj jbg....