Dusan1982

Members
  • Content Count

    30
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Dusan1982

  1. Što se tiče otpada našao sam ovaj. http://bmwm5.webs.com/

    Otpad je u Vitezu, tj. pored Viteza, Danko se lik zove i drži samo BMW. Dijelovi su relativno skupi ali su ipak dosta jeftiniji od novih, a i kad je nešto teško naći onda šta da se radi.

    A servis ima u Gradačcu, čovjek se zove Nedžad, nadimak Zrno. Lik je dobar majstor i ima par radnika ali je u gužvi, neviđenoj, juče imao dogovoren termin,i ostao čitav dan čekao ga, i opet nisam riješio problem, javiće mi kad nabavi neki dio, nabavio ga je ali ga je izgubio. Radi većinom njemačke automobile i to Audi, Mercedes i BMW, a najviše BMW.

    Juče sam vidio, između ostalog, skida na dvije nove 5 f10 automatske mjenjače i sređuje ih, a na trojci novoj skinuo i motor i mjenjač, ne znam šta je njoj problem.

  2. Sve je bilo izgleda do EGR ventila-termostata, koji nije davao tačnu temperaturu, zbog njega se nije palila regeneracija DPF-a, koji je začepio. A onda su pritisci i temperatura zajebale turbinu i usisnu granu. Ako sam u pravu? A sa Deltom se nisam usrećio, kada nisu uspjeli da poprave lik mi rekao da prodam auto.

  3. Bio je termostat od EGR-a, zamjenio sam ga.

    E sada, moja teorija, taj termostat pošto je pokazivao kompjuteru manju temperaturu (a bila je vjerovatno normalna 88-97 stepeni C, ovih 97-98 samo kad se upali DPF regeneracija), nije dozvoljavao da se uradi regeneracija DPF-a, jer za regeneraciju pored rezervoara goriva bar preko pola i konstatntne vožnje preko 50km/h, potrebna je i temperatura rashladne tečnosti preko 80 stepeni C.

    Pošto mi je DPF začepio, auto je naravno počeo slabije da vuče i da gubi snagu (i naravno da izbacuje grešku motora), e sada tu su se dizali pritisci u izduvnoj grani, i zbog tog povrata pritiska mi je prozviždala turbina i procurelo ulje na usisnu granu. Nije puno turbina stradala samo je ponekad tiho zviždala a i na usisnoj grani je jako malo curelo ulje, za godinu dana možda pola dcl ili jedan decilitar, toliko malo da ulje nije trebalo dodavati od servisa do servisa koji su 30000km.

    E sad moje pitanje, da li sam ja u pravu?

    Ja sam prvo radio reparaciju turbine, ništa, zamjenim novu turbinu i usisnu granu 2500evra, ništa. Još neke sitnice zamjenim, ništa. Na dijagnostike 4 puta, ništa. Čitavo vrijeme se pominje ta niska temperatura koju isčitaju iz ključa a serviseri ništa. Ja pitam hoće te li mijenjati EGR ventil, a oni ma nema potrebe, možemo ali neće to riješiti problem itd. Ja napadnem posle godinu dana, posle reparacije turbine, mijenjanja turbine i usisne, daj hoće li neko predložiti da se zamjeni ventil EGR ventil-termostat, i oni kažu opet ma možemo mi to zamjeniti ali neće riješiti problem. I tako je muka trajala, dok ja nisam odlučio da sa to zamjeni. i posle zamjene, odem ja u Grčku i auto je naravno dizao temperature i 98 stepeni C, i kad sam se vracao a i u toku odlaska auto je počeo da vuče sve bolje i bolje i da više nema tog gubitka snage, kada sam se vratio odem na dijagnostiku i kažu da DPF ne prikazuje više grešku. A meni auto vuče skoro kao prvog dana, sad čekam da vidim potrošnju.

    Dug je post ali šta da se radi. Nadam se da će nekome pomoći, Poz.

  4. Eeeee, hoću i ja nove mape E60 CCC navigacija profesional, u BG-u sam u ponedeljak u Delta Motors radim dijagnostiku zbog problema, turbina, DPF, EGR termostat, radio, usisna grana... (raspad sistema!?!?!!)?!?!

    Ima li da skine sa torenta, prošle sam tako skinuo?

    Temperatura rashladne tečnosti (KTMP MOM) se gleda u skrivenom meniju, evo link, ja to stalno koristim i ostale opcije tako sam utvrdio neke probleme.

    Ako treba mogu i dodatno pojasniti, slično se tako mogu resetovati i servisni intervali za ulje, kočnice, pregled vozila, inspekciju filtera itd.

  5. Ja sa sličnim problemom se mučim već godinu i po dana sa svojim E60 525d 2006g. Isto mi izbaci čim krenem da vozim grešku Engine Fault power reduced. Nekoliko puta se greška pali i gasi i posle 5 do 10min vožnje prestane a onda počne slasbije da vuče kao da turbina ne radi uopšte. Kod mene se ne gasi ali posle 1800 obrtaja je kao mrtav konj ništa. E kada prokine malo preko 2500 onda kao nešto i povlači ali samo koliko motor može bez turba.

    Radio sam turbinu, mijenjao crijeva, grijače, relej paljenja itd. Ništa.

    Sada idem na dijagnostiku u ovlaštene servise, bio u Osijeku i Slavonskom brodu a u ponedeljak idem u BG u Delta Motors. Svi kažu drugačije.

    Sada sam počeo da sumljam na termostat tečnosti za hlađenje (u skrivenom meniju temperatura (KTMP MOM) mi ne ide preko 68 stepeni u vožnji gradskoj) autoput do 65stepeni C max. Na leru kada stoji hoće i preko 90 stepeni da digne ali u vožnji nikako. Pa mislim da mi je začepljen DPF jer mu ne radi regeneraciju zbog male temperature (regeneraciju DPF-a hoće da počne tek preko 75 stepeni i pri brzini od preko 60km/h).

    Javi ako si ti šta riješio a i ja ću posle dijagnostike.

  6. E da napišem i dodatak na ovaj moj post od prije par mjeseci. Da se neko na bi zeznuo kao ja. Iako sve gore stoji što sam napisao ipak ne preporučujem da se ide u gore navedeni servis u Odžaku i Prudu. Na kraju su nisu baš proslavili sa mojim vozilom ali za jednostavnije probleme i redovan servis su ok (ulje, filteri itd.). Dijagnostika velika nula, brzina servisa nula (nedeljama mi auto ostaje kod njih), nemaš garanciju, mijenjaju dijelove pa ako pogode problem pogode, jako skupi za servis koji nije ovlašten. Meni su sa pogrešnim dijelovima i servisom i instalacijom novog softvera bez mog odobrenja zeznuli radio i turbinu. Problem je i što ti na računu ne napišu uvjek tačno šta su radili a radni nalog teško dobiti, takođe neke stvari mi nisu upisali u servisnu knjigu.

    Neke druge stvari su uradili ok, ali sada ih već ne mogu nikom preporučiti.

    Što se tiče Brčkog, ja tu živim i tu je generalno problem za servis kod svih auta ne samo za BMW, BMW servis nema uopšte, mislim da VW/Audi grupa najbolje prolazi i njihovih servisa stvarno ima i to relativno dobrih. Za BN mislim da je ista situacija.

  7. Evo da nastavim sa temom, ove poplave su sve malo poremetile, auto mi je još u servisu i "spašen" je od vode, bio je na dizalici, a voda je samo malo ušla u halu servisa. Lik iz BL još nije došao, sada ima dosta posla u BL (dovoze mu BMW-ove iz svih krajeva BiH kojima je crkla elektronika od vode) pa ne može da stigne a ne bi da dangubi čitav dan zbog dva auta, moj i još jedan ga čekaju u servisu u Odžaku. Navodno kako lik kaže neće vraćati staru verziju Idrive-a nego se samo moraju pažljivo podesiti parametri, ima ih dosta.

  8. Hvala na odgovorima, reset iDrive-a sam vec radio i nije pomoglo.

    Sto se tice softvera na iDrive-u ja sam nesto naslutio da bi moglo biti do toga, jer nemoguce da se ta elektronika tako lako zezne. Plus, nevjerujem da bi oni tek tako meni ubacili novi softver jer kada su mi radili kompjuter svjetla dosao je lik iz Zagreba iz zvanicnog BMW servisa i odradio updejt i to sve nastimao. Gledao sa malo kako se to radi ali sam otisao, jako komplikovan softver i procedura, traje nekoliko sati, zajebancija, ako me ne lažu.

    Moguce da je kompjuter svjetla iz novijeg BMW jer su uzeli polovan pa on nece da radi sa starim softverom a i on kontrolise pola stvari u autu, ne samo svjetla, pa su morali ubaciti novi.

    Kada bi mogao naci nekoga ili njih natjerati da vrate staru verziju softvera. CCC modul od gazde servisa sto su mi ubacili je imao stari softver (ako su mi uopste ubacili taj modul, mozda su samo vratili stari softver kao da mi pokazu da radi).

    Zna li neko neki dobar servis ili nekoga ko se bavi time da mi to pogleda, sto kazu od BG-a do Banja Luke, ili da li mogu da postujem na forumu koje greske izbacuje kada ga spoje na komp.

  9. Napravio sam novi Topic da je lakse za pretrazivanje, pomagajte svi.

    Prije dvije godine mi je riknula sijalica stop svjetala (oni halo krugovi - angel eyes), majstori u msiluku su cackali i izgleda zeznuli kompjuter svjetla. Prije dvije godine zamjenim ja kompjuter svjetla u ovlastenom servisu (platim oko 400 evra mislim da je polovan, imam garanciju pa mi bilo svejedno) i sve je radilo ok ali kada sam preuzeo auto vidio sam da su zamjenili i softver u Idrive-u, prije su opcije na Idrive bile malo braonkaste boje a sada je vise sivo i malo su ispremetane opcije i vise ih ima. Vidio sam na netu da se radi o novijoj verziji softvera.

    Nisam tada uopste vidio da mi ne radi radio, cackao sam ja po opcijama da vidim sta sve ima i da li je sve ispravno sto ima ugradjeno u auto od hill assist-a do cd changer-a ali nisam uopste isao na radio jer ga i ne koristim. Primjetim tek posle nekoliko dana. I posto mi je servis dalje nazovem ja njih i sve ok , kazu dodji. Posle nekog vremena posto sam u guzvi odem i oni sa gazdinog zamjene CCC modul i radio proradi, znaci do njega je, novi je oko 1000 do 1500evra a polovni tesko za naci.

    E sada sto se to desilo, da li je stvarno samo radio ulaz izgorio a ostalo sve ispravno na CCC modulu jer on kontrolise bruku nekih stvari, ili je zamjena softvera zeznula stvar (mozda novi kompjuter svjetla nece da radi sa starom verzijom softvera), ili su oni to zeznuli-spalili u servisu, ili su mali dlakavi gremlini ko zna...

    Mozda ima neke veze sa mojim prethodnim Topicom-pitanjem. Ne znam sta da radim i to je veliko pitanje????? Nesto mislim nije ta elektronika toliko osjetljiva da tako lako crkava ili jeste???

    Auto bez radija vozim vec skoro godinu dana i malo mi je smor, iako ne slusam puno radio nekada smore i cd-ovi.

    Unaprijed hvala na pomoci. Pozdrav.

  10. Kod moga drugara se znalo desavati nesto slicno, da izgubi podesavanje km/mile, ili datum i vreme, ili postavke bassa trebla, ili slicno. Zna biti da je baterija oslabila ili se negdje desava kratak spoj, provjeri u gepeku gdje stoji akumulator da slucajno nesto nije vraceno na svoje mjesto kako treba (malo izolir trake nije na odmet), takodje provjeri i stegni kleme na plusu i minusu na bateriji (poznata greska zbog koga je BMW povukao na servis 1,3 miliona vozila), i ispod haube gdje su glavni osiguraci ili sta se vec tamo nalazi da nije vlaga moj drug je sve izolirao trakom i impregnirao izolatorom i problem je skoro pa nestao. Mada moguce i da je baterija oslabila ali nije jos za mijenjati.

  11. Imas Auto Centar Zeko u Odzaku i Prudu, proguglaj to ti je sve kod Samca blizu, ja sam iz Brckog i tamo idem.

    Evo fejsbuk link: https://www.facebook.com/pages/Auto-Centar-Zeko/238381952966907

    Od skora su zastupnici Dacie i Renoa tako da Vas ne zbunjuje, prije su radili samo BMW, bili su i ovlasteni ali sada nisu, valjda skupa licenca da se placa. Oni rade preko ovlastenih BMW autokuca i servisera iz Zagreba i Slovenije, i narucuju dijelove direktno iz BMW-a. Imaju i varijantu za polovne dijelove ali i te nabavljaju i ugradjuju samo originale. Od dijelova mogu da nabave 100% sve. Jako su strucni i znaju mnogo o BMW-u, ja sam u principu zadovoljan. Vlasnik se zove Marko (+387 63 893 430) a jedan od servisera za BMW je Matijas i on je momak jako pedantan i pazljiv dok radi. I vlasnik je isto OK iako ja imam problem sa svojim vozilom (E60 525d 2006g.) koji bas nisu mogli rijesiti mada mozda je i do mene, za sve normalne probleme su OK.

    Mozete vidjeti na fejsu, kakav im je servis u Odzaku, imaju sve dijagnostike i za stare BMW-ove i za najnovije F10 itd. Vlasnik takodje voli BMW-ove i ima dva: E60 plavi i E93 cabrio sivi ali sa bijelim folijama).

    Ima jos jedna garaza od Loncara prema Orasju isto radi BMW ali najcesce one starije, nevjerujem da ima dijagnostiku za novije modele. Moj tetak radi tu svoj BMW E39 i zadovoljan je, to je u principu samo jedna malo veca garaza gdje radi par ljudi moguce samo vlasnik i jos jedan. Kaze da stare BMW-ove zna u dusu ali ja tamo ne idem. Bio jednom, covjek me poslao na drugo mjesto, i to je to. Slabije radi novija vozila. Ako kome treba broj od ovog servisa mogu ga nabaviti.

    Toliko, pozdrav.

  12. Evo da odgovoim na par postavljenih pitanja oko citanja MP3 muzike na DVD-u. Ja sam kod sebe shvatio u cemu je problem. Izgleda da nema veze kako sam narezao, folderi, koji medijum da li je cd, dvd, dvd double layer, DVD DL+ ili DVD DL- svejedno je sve cita. Problem je u tome sta se reze tj. oko mp3 enkodiranja, kompresije itd. Odnosno kodeka koji koristimo kada pravimo MP3 i sa cega skidamo pjesme, torent, youtube, direct download itd. U principu da skratim, obican cd audio format tkz. ".cda" cita sve.CD DVD DL svejedno, tako isto i WMV format. Problem je samo sa MP3 formatom sa kojim bas nije 100% kompatibilan.

    Ja recimo kada skinem pjesmu sa youtuba sa Jdownloader-om u MP3 format cesto nece da radi, mora se enkodirati MP3 u MP3 sa recimo FreeStudio-m ili nekim drugim programom, a nekada nece ni posle toga. Ja nisam nasao kombinaciju koja radi svaki put 100%. Jedino ostaje rezati CD, DVD ili DVD-DL pun pjesama u audio formatu (.cda) ili rezati WMV koji me smara, kada mi je na kompu sve na MP3.

    Sto se tice videa i spotova da li je neko nesto radio, ja nisam iako sam planirao, pa da bar malo podjeli iskustva. I nekoliko pitanja za ovu kombinaciju Video encoder-Iphone interfejs gdje ja to sve da ubacim, ispod maske auta ili? I kako ja to palim tj. kako pustam video, vjerovatno uz taj videoencoder ili iphone interfejs ide neki daljinac a neko od njih ima neki softver sa menijem koji se moze prikazati na IDrive ekranu, razumio sam da CD/DVD sa videom ubacim u DVD citac u autu??? i hoce li mi raditi navigacija kada ubacim NAV DVD ili neki drugi dvd sa muzikom?

  13. Evo bar koju sliku da postavim kada nisam toliko dugo. Nesto mi smor nabrajati sta sve pojedinacno ima od opreme, uglavnom ima svasta, skoro sve sto se fabricki ugradjuje. Imam negdje kompletan spisak ali evo ovako ukratko.

    Uglavnom, redni sestak dizel 2,5l, manuelni mjenjac, 170KS, ksenoni koji prate volan, boja BMW crna perla, profesional navigacija (veliki ekran sa CD i DVD citacem), 6 cd changer u kaseti (fabricki), 12 zvucnika, tempomat, aktivno upravljanje i vjesanje, stotinu nekih zezalica i elektronike. Kupljen u BMW salonu u Manhajmu polovan 2,5g star, njihov premium selection bez packe na sebi. Na njemu je sve fabricki, nista nije dogradjivano i cackano. Evo i nesto slika.

    bmw1.jpg

    Slika od prosle godine sa Ljetnim felgama.

    bmw2.jpg

    bmw3.jpg

    Slike od prije par godina sa zimskim felgama.

    bmw4.jpg

    Slika unutrasnjosti kada sam ga kupio, prije pet godina, i sada je ista bez packe iako se na slici bas i ne vidi, bili slabi telefoni :-) Inace unutrasnjost je sivo crna iako je na slici nesto crvenkasta.

    bmw5.jpg

    Sad su malo prirodnije boje. Planiram baciti jos slika kada ga malo kozmeticki sredim.

    Poz.

  14. I ja mislim da je do starog softvera jer meni čita sve moguće i nemoguće kombinacije i DVD-ova i rasporeda foldera. Nisam našao neki poseban tip i marku DVD da bolje čita od drugih. Imam narezan i Princo i Verbatim i Traxdata DL 8gb i sve čita bez mane, ja mislim da je to do korištenosti dvd čitača i/ili do zaprljanosti glave i/ili kvaliteta DVD-a. (kod mene ni navigacija nije ubacivana u DVD samo je korišten CD i CD šaržer).

    Kad smo već kod toga koji tip CD/DVD-a najbolje čita, mene interesuje koji tip CD-a najbolje čita, malo imam sa tim problema. Većinu CD-ova hoće da čita pa čak i ako nisu "zatvoreni" ili je rađen multisession, ali često neke pjesme sa cd-a neće, a rezao sam ih 100 puta, tj. preciznije nekad neće pojedine pjesme pa kad opet narežem nekada opet neće te pjesme, a kad izbrljam redosled ili ubacim neke nove onda te najčešće hoće a neke nove neće, uglavnom skroz random. Tako da mislim da je do medija, mada sam probao razne, maxtor, traxdata, verbatim ali uvjek isto. I je li ko radio čišćenje glave čitača, kako i gdje, i je li neko imao problem sa cd šaržerom u ladici (on čita samo audio cd-ove), i on mi neće baš svaki cd da čita, čak nekada neće ni originale.

    Ako ćeš raditi servis ne znam gdje ćeš ali možda da ih pitaš i za video a i za ovaj moj problem sa čitanjem cd-ova, ja sam neke servisere, zvao ali su nešto neozbiljni, kao može a i ne može.

  15. Pozdrav, Jeli neko nešto uradio za video na e60, imam i ja profesional navigaciju bez TV-tjunera i jedno šta sam na netu našao je ovaj sajt koji nudi nešto konkretno. http://www.navvideo.com/navvideo-models-nv_bmw356.asp

    U DVD drajv se može ubaciti samo BMW-DVD navigacija ili CD,DVD,dobleDVD8gb sa muzikom bilo mp3, wmv, ili wav (sirovi audio format) i to lijepo čita. I ja sam viđao na netu da se može puštati video ali su to sve američki sajtovi a kod njih čak ima i fabričkih verzija bez TV-a ali sa otključanim ACM modulom da čak puštaju video i dok voze. A ovih aftermarket prepravki i rješenja imaju gomilu ali ja ne bi to naručivao preko neta i nešto ne bi to htio sastavljati sam, jest da znam da nije problem, svašta sam radio na autu ali ipak, otkud da znam da li to radi uopšte. Najbolje bi bilo kada bi to neko radio ovdje u Srbiji ili Bosni ako uopšte postoji.

    Pozdrav