M50 2.5 ili M52 2.8


Recommended Posts

m52 ima lau blok,na njemu se ovalisu cilindri i gubi kompresiju,i to ce se prije dogoditi nego dođe kraj m50ici....

e sad.m52 je elasticniji i cesto manje trosi od m50...m52 ima vanose koji kostaju kao zlato i koje moras mjenjati zbog jedne gumice...m50 tonema,ali m50TU ima....po meni bi bio najbolji bas taj m50TU.....on ima dobre osobine obadva motora....

Link to post
Share on other sites

Oba motora su izdrzljivi,mogu licno da ti potvrdim za m50..sto se m52 tice samo dobro odrzavanje vanos sistema i bice bez problema,pre jedno 5-6 dana radili motor iz 528i tacnije m52 obrnuo ceo milion pa mu je sledilo osvezenje motora.Mnogo je bitno odrzavanje jer sta da kazem kad dodje takav isti motor na popravku i trosi 3 L na 1000 km...ulje ko zna kad menjano,za ostalo da i ne pricam u kakvom stanju je bilo!

Link to post
Share on other sites

ogradjujem se od tehnickih termina,dacu ti moje misljenje kao vozaca,trenutno imam 528 a prosle godine sam imao oba jedno vreme..

sto se tice pouzdanosti mislim da m50,520 ima ne unistiv motor i uz redovno servisiranje moze potrajati bas dugo,ima 42 konja manje a to se oseti bas retko u nekim situacijama kad ti treba pun gas...

m52 je laksi nekih 40-50 kg i ima vise konja ali je realno taj blok problem jer ne trpi mnogo forsiranja. 528 bas lepo vuce i tek posle 4000 obrtaja pokaze svoju pravu snagu...

uz to ti ide i racun za registaciju koji je dosta skuplji...potrosnja je slicna ako ne i indeticna..tako da bi moj izbor bio m50

Link to post
Share on other sites

evo poslao mu email samo da se uspijemo dogovoriti

dali bi bilo nekih problema da se motor sa e34 prebaci na e39 dali odgovara vješanje od e34 za e39

Link to post
Share on other sites

nece tu biti problema,ali kad vec u e39 ubacujes motor onda bi ja isao barem na 3,5 v8 ako ne i 4.4....jer ipak je to tesko kljuse...naravno da ce i potrosnja biti veca,m50tu nije neki potrosac ako je sve uredu.

Link to post
Share on other sites

2.0 ce vise trositi od 2.5 ako se vozi po tezem terenu....ipak ti uzmi taj m50Tu...neces ni tu pogriojesiti.

Vozio sam 523i sa 2.5 dual vanosom auto je dosta ziv zbog vanosa,vuce sa 1500rpm....ali u visokim malo gubi dah...dok m5otu vise voli visoke.

Link to post
Share on other sites

pa kad ode alu blok onda se stavlja gusani,ili se mpoze staviti odma na 523i gusani od m50 prije ugradnje,ali tzada mora da se radi honovanej stublina kao i nove karike jer svako ko izvadi klip i samo vrati nazad u stublinu je ili budala ili sreckovic....

Link to post
Share on other sites

meni je m52 2.0 izgubio kompresiju sad da uzmem 2.5 m52 opet bi morao za dogledno vrijeme zavisi od stanja motora tražiti gusani 2.5 blok

neznam koliko mi se to isplati

Link to post
Share on other sites

Ako ti treba dobar m50tu b20 ima kod mene ceo motor

Link to post
Share on other sites

Evo mi auto leži kod majstora 15 dana kod nas u Crnoj Gori su rijetke 5-tice e34 ono što valja vozi se a drugo nije nizašto što se tiče mehanike

što se tiče motora M52 2.0 za e 39 odmah se mogu naći e sad ili ću još malo pričekati ili da se ugradi drugi 2.0 m52 što mi nije po volji bez auta više ne mogu !

Da sam u Bg već bi odavno bilo završeno u to ne sumnjam

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Da ne otvaram novi topic dali mi može neko reći za motor

M52 TU 2.8i dupli vanos koja je razlika između 2.8 i M52 singl vanos

Link to post
Share on other sites

Osnovna konstruktivna razlika je upravo u dodatom Vanos sistemu i na izduvnoj bregastoj, tako da je vreme otvaranja ventila sada kontinualno varijabilno i na usisnoj i na izduvnoj bregi.

Posledice toga su elastičniji motor, ispeglana kriva obrtnog momenta, ranije isporučivanje istog i nešto kasnije isporučivanje maksimalne snage. Konkretno, motor sa duplim Vanosom isporučuje maksimalni obrtni moment na 3500 obrtaja u minuti i maksimalnu snagu na 5500 obrtaja u minuti, dok motor sa jednim Vanosom isporučuje maksimalni obrtni moment na 3900 rpm, odnosno maksimalnu snagu na 5300 rpm. Ovo ukazuje na činjenicu da je motor sa duplim Vanosom upotrebljiviji u širem radnom opsegu motora, ranije se "budi" i kasnije nego njegov prethodnik dostiže maksimum tj. nešto kasnije ostaje "bez daha", odnosno ima bolju i tečniju isporuku snage.

U praksi se ova "proširena i ispeglana" kriva itekako oseća, i mada velikih razlika u performansama nema, motor dobija dosta na elastičnosti onda kad je to najpotrebnije za svakodnevnu vožnju - u nekim srednjim obrtajima, tako da su preticanja olakšana i tamo gde single Vanos mora da pretiče trećom, dual Vanos uglavnom može da pretiče četvrtom. Sem toga, motor sa duplim Vanosom može bukvalno da bez problema i "trzavica" povuče petom brzinom na 40-50 km/h sa nekih 1500 obrtaja u minuti pa na otvorenom putu praktično nema potrebe "silaziti" iz pete brzine, osim kod naglijih preticanja. Posledično, zbog svega ovoga smanjena je i prosečna potrošnja goriva ali naravno to je relativna kategorija jer opet sve zavisi od vozača i njegovih navika.

Sve u svemu u pitanju je svakako tehnološki napredak i inovacija koja dosta donosi prosečnom vozaču u svakodnevnim uslovima. Problem je već poznata slabost tih ranijih Vanos sistema, naročito na M52 blokovima koji su imali problema i sa nikasilom, tako da je sve to bacilo u drugi plan pozitivne aspekte i dobrobiti koje je dupli Vanos donosio u praksi.

Link to post
Share on other sites

2.8i TU M52 su počeli da se proizvode krajem 1998g , tada su već prešli na alusil koji je riješio problem sa blokovima od nikasila. naravno ispravite me ako griješim u tome

a za duple vanose sam saznao da su im problem gumice na istim što se veoma teško nalaze , dali ima rješenja za ovaj problem bez kupovine novih i preskupih vanosa ?

zahvaljujem M54 na opširnom postu ! :)

Link to post
Share on other sites

U pravu si za alusil, ja sam napisao generalno da su kombinacija nikasila na M52 bloku i problematičan Vanos stavili u drugi plan njegove beneficije, koje su opet bile primetne čak i kod M52 bloka koji je imao Vanos samo na usisnog bregastoj (nikasil). Inače problem sa Vanosom je ostao čak i kod bloka sa alusil komponentom košuljica cilindara.

Inače je zaptivne gumice ili semeringe za Vanos sisteme teško naći jer ih BMW odnosno njegovi snabdevači nisu nudili kao nezavisan, pojedinačan proizvod, pa ih ni ogromna većina aftermarket proizvodjača nije ni radila za modele BMW-a. Praksa je bila zamena kompletnog Vanos sistema, što je mogu slobodno reći budalaština obzirom da se radi o problemu 4 najobičnija parčeta zaptivnog materijala. Problem bi rešila i zamena kompletnog motora, ali koliko smisla ima u tome? :)

I ono malo aftermarket proizvodjača komponenata koji su pravili ove gumice za Vanos sisteme su uglavnom po SAD-u i problem je doći do njih. Uz malo upornosti naravno da se sve može rešiti. A ako imaš volje pogledaj linkove, ovi likovi na primer prodaju te semeringe koje sami proizvode ali od teflona, tako da su jači i daleko otporniji od Buna gume od kojih je te semeringe proizvodio BMW (ili onaj ko ih je snabdevao tim semerinzima). Ove gumice možeš da naručiš sa njihovog sajta samo ostaje mali problem oko plaćanja i novčane transakcije, a ne znam ni da li šalju robu iz SAD u Srbiju, tako da ostaje par protokolarnih problema da se reši ali naravno sve može da se završi na obostrano zadovoljstvo. Zamenom originalnih gumica ovim teflonskim, problem se rešava na neodredjeni period i Vanos ne bi trebalo da pravi više problema vlasniku. Druga opcija je da se sa navedene adrese naruči reparirani Vanos sistem, dakle skinut sa nekog BMW-a, očišćen, na kojem su zamenjene originalne gumice ovim teflonskim, sve se to lepo upakuje i prodaje kao reparirani Vanos po znatno nižoj ceni od one koju BMW traži za taj deo sa opet problematičnim gumicama koje će ponovo popustiti u dogledno vreme. Dakle sve može da se nabavi i problem može da se reši na više načina, samo je pitanje koliko je ko spreman da plati za to zadovoljstvo.

http://www.drvanos.com/

http://www.beisansystems.com/

pozz

Link to post
Share on other sites

Nadam se da ću naći te teflonske gumice za vanos u Italiju pitaću rođaka on skoro ide tamo ako ne nađe snaću se nekako

pozdrav

Link to post
Share on other sites