Recommended Posts

zanimaju me razlike kod e36 318is u vezi motora m42 koji se ugradjivao do 96god i m44 od 96 pa do 98, koja je razlika koji je bolji, izdrzljiviji, koji se manje kvari koji manje trozi i takve stvari

koje su prednosti i mane ova 2 motora i koji je bolji?

Link to post
Share on other sites

Osnovna razlika je u radnoj zapremini - M42 je imao 1796 a M44 je imao 1895 kubika, a rast zapremine je u ovoj meri ostvaren povećanjem hoda i prečnika klipa sa 84/81 na 85/83,5 mm. Dakle M44 je praktično 1,9-litarski a ne 1,8-litarski motor kao njegov prethodnik. Druga suštinski bitna razlika je da je M42 OBDI dok je M44 OBDII, i konačno sistem elektronske kontrole ubrigavanja je različit odnosno umesto poprilično zastarelog M1,7 iz M42 motora u M44 se ugradjivao M5,2 Bosch Motronic.

Razlike u pogledu performansi na papiru praktično ne postoje, ista snaga od 140 KS samo što je M44 zbog malog povećanja radne zapremine dobio isto tako malo povećanje obrtnog momenta, pa ima 180 umesto 175 koliko razvija M42. Sem toga, maksimalni obrtni moment M44 razvija na 4300 rpm dok M42 razvija na 4500 rpm, i to su praktično sve razlike u pogledu performansi. Radi se o praktično zanemarljivim razlikama jer se u praksi ne mogu primetiti. Ono što jeste donekle primetno je bolja kontrola ubrizgavanja kod M5,2 sistema, mape su bolje odradjene tako da je motor bolje uskladjen sa menjačkom kutijom sa opet minimalno revidiranim prenosnim odnosima, tako da zbog svega ovoga prenos snage je za nijansu tečniji a elastičnost bolja - doduše jedva ali ipak primetno. U praksi ovo rezultira nešto nižom potrošnjom M44 motora od M42 motora, iako se zapravo radi o motoru veće radne zapremine od M42. Opet, razlike su i ovde minimalne i praktično zanemarljive, ali pošto pitaš za razlike eto navodim sve, ili bolje reći to što znam.

M42 motori su znali da prave probleme sa zatezačima lanca, a kod jedne serije sa ovim motorom je dolazilo i do učestalih pucanja izduvne grane. I jedan i drugi motor su imali "bučne" podizače koji znaju da se jave naročito kod nepravilnog i neredovnog održavanja. Motori M42 iz prvih godina proizvodnje su imali i problem sa dihtungom glave koji se dosta brzo habao, ali je stvar popravljena od 1993. godine promenom materijala dihtunga.

Po meni, M44 je bolji ali za nijansu i to samo zbog naprednije elektronske kontrole ubrizgavanja odnosno za nijansu kultivisanijeg rada i linearnije isporuke snage, ali pričam o nijansama i to svakako ne treba da odlučuje pri eventualnoj kupovini. Moj ti je savet zato, ako gledaš tj. tražiš auto sa tim motorima pod haubom, da svakako prednost daš onom za koji možeš da utvrdiš da je kvalitetnije i redovnije održavan, jer će to mnogo više nego njihove konstruktivne razlike (koje su minimalne) imati uticaja na to da li će se i koliko taj motor kvariti i kakvo ćeš isksutvo imati sa njim. Dakle, bolji je onaj koji je bolje održavan, prosto :prankster2:

Link to post
Share on other sites

M42:

m4215ar.jpg

M44:

m442ot.jpg

Dakle najlakše ih je razlikovati po izgledu creva koje sprovodi vazduh od filtera ka usisnoj grani, kao i položaju i izgledu protokomera na tom crevu.

Inače ako se snalaziš sa engleskim skini i prouči malo ovaj "vodič" za kupovinu, ima interesantnih informacija o 318is modelu:

http://www.italianhands.com/Project/D/BuyingSept01.pdf

Pozz i srećno u kupovini!

Link to post
Share on other sites