NOVI BMW projekat


Recommended Posts

Evo ga.....napokon su oziveli staru legendu........bmw Isetta!!!

Prva slika za sada dobro izgleda........i nadam se da ce uskoro u proizvodnju

Text Tportal:

Originalni model bio je dug tek 2,5 metara, vozio se na tri tocka, u unutrašnjosti je smeštao dva putnika, a pogonio ga je nazad smešteni motor snage 12 KS. Specifično za Isettu bilo je i što su putnici unutrašnjosti pristupali s prednje strane automobila.

Sve ovo morace se izmeniti. Buduća Isetta zadržala bi prepoznatljive linije, ali umesto tri, dobila bi četiri tocka. Vrata, zbog sigurnosnih razloga, više ne bi mogla biti napred, a i motor će biti znatno jači kako bi se nosio s modernim automobilima. Ipak, BMW bi trebao zadržati konfiguraciju pozadi smeštenog motora, što bi, baš kao kod Volkswagenovog koncepta Up!, trebalo osloboditi višak prostora za putnike i prtljag u kabini.

Isetta bi po izlasku mogla postati rekorder u niskoj emisiji CO2, jedino što Bavarce zabrinjava, jeste, kako će se maleni, štedljivi, ultrakomopaktni automobilčić nositi s BMW-ovim sloganom 'Ultimate driving machine' .

Par slicica

issetadk9.th.jpg

issetanewxt3.th.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

bmwisetta1.jpg

Prema poslednjim, i dalje nezvaničnim vestima, BMW i Fiat će u septembru ove godine, na Salonu automobila u Frankfurtu, predstaviti rezultat svog partnerstva – novi BMW Isetta i novu generaciju Fiata Topolino, koji će deliti zajedničku platformu.

U Frankfurtu bi trebalo da se pojave njihove koncept verzije, dok bi se serijski modeli na tržištu našli 2011. godine.

O tome da BMW ozbiljno razmišlja o modernoj interpretaciji svoje Isette, modela koji je bavarsku fabriku izvukao iz finansijskih problema u godinama posle Drugog svetskog rata, bilo je inače dosta priča i ranije.

Međutim, ako je ranije originalna Isetta BMW-u bila neophodna za preživljavanje, ova nova imaće drugačiju misiju. Naime, svojim skromnim dimenzijama, manevarskim sposobnostima i elektropogonom, buduća Isetta bi bila idealno prevozno sredstvo za prenatrpane gradove na početku 21. veka. Naravno, nova Isetta će samo izgledom podsećati na original iz pedesetih godina prošlog veka, koji je bio dugačak samo 2,4 metra, imao zaista jednostavnu unutrašnjost za dva putnika i nešto prtljaga. Nova Isetta će naravno biti većih dimenzija i neuporedivo bezbednija, a imaće bočna vrata za ulazak putnika (u staroj Isetti se ulazilo od napred).

Ipak, bez obzira na njenu veličinu, ne treba uopšte očekivati da će nova Isetta biti jeftina, a za razliku od novog Fiatovog Topolina, prodavaće se i u Americi.

U oba modela će se obilato koristiti lagani materijali, a konkurenciju će im, između ostalih, činiti i Toyota iQ, budući Volkswagen Up!, pa i najavljeni mali Hyundai

Link to post
Share on other sites

Sigurno ce odvaliti takvu cenu...Zato sto: imati mali gradski auto u Zapadnoj Evropi ili Americi, tj. drugi-treci auto u porodici, fazon trend-auto, restilizovana verzija ...predstavlja luksuz.

Mali gradski auto..BMW-ov MINI Cooper najjeftiniji je preko 20.000....Fiat 500 (svidja mi se) sa malim motorom i nikakvom opremom 12.000eur

Link to post
Share on other sites