da li zna neko nesto o ovom autu?


Recommended Posts

Auto ne znam čiji je, izgleda OK za svoje godište ali mu je branik radjen, moguće i krilo, naravno ovi farovi nisu njegovi originalni a i branik je vrlo verovatno naknadno montiran. Osim toga, ovo nisu M felne, instrument tabla nije ona iz paketa M opreme, nema ni lajsni i ostalih detalja, tako da auto nema M paket opreme već samo M volan, sve ostalo što ima od opreme je bilo dostupno ili kao standardna ili kao dodatna oprema za "obične" petarde tih godina. To je prva stvar.

Drugo, ova tačka na instrument tabli, pored oznake "km", je siguran pokazatelj da je sa instrument tablom dotičnog auta petljano a šta je petljano ostavljam tebi da pretpostaviš. U svakom slučaju ova kilometraža je nerealno niska za dizel tog godišta, tako da je 90 % ovo znak "nestručno" prekucavane kilometraže. Kad na BMW-u vidite ovu "tačkicu" tj. diodicu upaljenu pored kilometraže, znajte da je tu nešta muljano a uglavnom se mulja sa kilometražom naravno. Medjutim ne mora da bude 100 % to razlog, jer se može upaliti i zbog problema sa modulom za osvetljenje ili nečega trećeg, ali u svakom slučaju ovo je znak koji jeste sitan (i na koji zato mnogi i ne obrate pažnju) ali "govori" jako puno o autu i poziva na oprez. Ako nekoga interesuje više u vezi ovoga, neka progugla "bmw manipulationpunkt" i uz malo znanja nemačkog (ili korišćenja online prevodilaca) će dobiti više informacija na ovu temu. Dakle, budi oprezan ako ideš da gledaš auto, i ako ovaj već tvrdi da je prvi vlasnik onda bi morao (trebao) da ima papirologiju i detaljnu servisnu istoriju, iz koje se može proveriti da li je ova kilometraža prava ili ne. Osim toga, iz eventualne servisne istorije može se saznati mnogo toga, naravno ne iz servisne knjige koliko iz servisa jer servisnu knjigu je vrlo lako i naći i popuniti već kako odgovara prodavcu.

Inače taj motor je odličan, M57 sa nekih 170 KS i 350 Nm u toj verziji (kasnijih godina je "pojačan" malo), nizak potrošač i odlična mera za karoseriju auta te klase i gabarita. Dobra stvar je elastičnost, ekonomičnost (za svoju snagu) kao i lakoća kojom "nosi" peticu, a loše strane su hronični problemi sa turbinom i sistemom klapnica u usisnoj grani. Detaljnije o tim stvarima imaš pisano po forumu, pa ako te interesuje samo napred...

U svakom slučaju predlažem oprez i ako si zainteresovan za auto samo pregled u dobrom servisu ti može dati pravu informaciju da li (i koliko) taj auto vredi. Nemoj da se zatrčiš jer ako auto ima neki problem, pre svega sa motorom (turbinom, diznama i sl.), onda te čeka žestok udarac "po džepu" jer je servisiranje tog automobila vrlo skupo za naše pojmove i naš standard, pa oni koji nisu spremni ili "nemaju vremena" da propisno održavaju isti bolje da ga zaobidju - tako će napraviti uslugu i autu a i sebi samome.

Srećno i javljaj šta si uradio sa autom! :hi:

Link to post
Share on other sites

Hvala na brzom odgovoru, bas tako nesto sam i zeleo da cujem. Lik kaze da je auto licno uvezo prosle godine iz italije. Siguran sam da kilometraza nije prava kao i kod 60% uvezenih automobila. Kaze da je remontovao turbinu i da ima garanciju na istu. Zanima me da li ovaj motor ima plivajuci zamajac, da li je on problem kao kod m47d20, i da li automatski menjac utice na trajnost zamajca.

Link to post
Share on other sites

Eto ti dokaza za kilometražu, turbina teško da bi riknula na 150 ili 160 k km pa da je već morao da je remontuje ;)

Ali ako je remont odradjen kako treba i što je još važnije ako postoji garancija na odradjen posao, jedna (velika) muka manje.

Taj auto ima plivajući zamajac, ali pravi poprilično manje problema u poredjenju sa M47 pošto se ovde radi o M57 šestaku, a zašto je to tako ako te interesuje potraži na forumu, pisao sam o tome pa da ne ponavljam istu stvar...

Automatski menjač nema bitnijeg uticaja na brzinu habanja ili "propadanja" plivajućeg zamajca kod šestocilindričnih modela, odnosno ne može se reći da je u tom pogledu manuelni menjač neka prednost kod ovih (okvakvih) motora. Mnogo više na brzinu propadanja istog ima stil vožnje, jer je najkraći put do propalog plivajućeg zamajca često "patosiranje" pedale gasa dok je motor u niskim obrtajima. Ovo naročito važi za četvorocilindrične motore, mada ne bi trebalo da bude učestala praksa ni ako je u pitanju šestak pod haubom.

Link to post
Share on other sites

Cuo sam se sa vlasnikom nekoliko puta, jer sam se doro zagrejao za auto. Prvo nije hteo zamenu, a posle je hteo zamenu i neku poplatu, ja sam se razmislajo i nisam ga zvao. Auto je lep na oko, ali me je nesto odbilo.

Link to post
Share on other sites