Recommended Posts

treba da menjam ulje pa sam hteo da operem motor iznutra inace uvek kad menjam ulje koristim ono sredstvo za ciscenje al sad bih hteo temeljno da ga operem pa jel neko ima ideju kako to da uradim.cuo sam nesto da se motor napuni dizelom pa nemam pojma sta dalje.koliko je to tacno i jel sigurno da nesto ne zeznem.il ima neki drugi nacin???

Link to post
Share on other sites

Kakav crni dizel, pa nisi izvadio taj motor iz nekog arheološkog nalazišta ili nekog mulja pa da mu treba takvo čišćenje? Osim ako nisi zakoksao ulje u njemu, to je druga priča ali to nije kod tebe slučaj.

Sasvim je dovoljno upotrebiti neki od preparata za ispiranje motora, ja sam lično imao dobra iskustva sa Motul Engine Clean preparatom na prethodnom BMW-u 318i. Mada je bilo odavno kad sam to radio ako se ne varam sipa se neposredno pre zamene ulja ali pre nego se staro ulje izabci, odnosno sipa se preparat u zagrejan motor (tj. motorno ulje treba da je vruće) i onda motor radi u leru 15-10 minuta. Posle toga se naravno iscedi ulje iz kartera i sipa se novo ulje. Sasvim dovoljan tretman što se efekata čišćenja tiče. Inače to sa dizelom sam čuo za neke ekstremne situacije, tipa zapekle karike, zaribao motor i slično ali nikako kao redovna praksa za ispiranje sasvim funkcionalnog motora. Ne igraj se da ne napraviš veću štetu nego korist, jer za time stvarno nema potrebe.

Link to post
Share on other sites

to sa naftom je stara majstorska fora, 2/3 nafte i 1/3 ulja, uspes u motor, radi 10tak min u leru i ispustis.

danas imas izbor razlicitih hemija i mislim da nema potrebe za naftom i eksperimetisanjem.

Link to post
Share on other sites