Ventili , mesaci i njihova uloga


Recommended Posts

Kod svih sistema mora postojati barem jedan ventil a u slucaju karburatorskih motora i dva ventila.Prvi je ventil plina koji sluzi da vrsi pustanje,zatvaranje i prociscavanje plina pre ulaska u isparivac.Na slici je prikazan samo jedan od raznih ali su u principu slicnih izgleda!U samom telu ventila ("loncetu") se nalazi filter koji zadrzava sve necistoce iz plina a moze biti u vise varijanti (kao minijaturni filter vazduha ili kao plocica od filca).Najcesce se u svakom "loncetu" nalazi i mali magnet.Lokacija postavljanja samog ventila je u motornom prostoru sto dalje od izduvne grane i po pravilu u vertikalnom polozaju.

lpgvalve.jpgw231.png

Drugi ventil koji se koristi, je samo kod motora sa karburatorom, je ventil benzina.On ima ulogu zatvaranja i otvaranja dotoka benzina u karburator.Ima ih u raznim izvedbama,ali su slicni i svi na sebi imaju ili ruchicu ili srafchic kojim se mehanickim putem otvara protok benzina kroz ventil.Ova funkcija na ventilu se koristi samo u slucajevima crkavanja plinskog i benzinskog ventila,tj, nemogucnost normalnog koriscenja plinskog prekidaca u kolima.

petrol.jpgw231.png

Mesaci:

Uloga mesaca je da i kod karburatoskih i motora sa ubrizgavanjem dovede plin do usisne grane ispred leptira gasa i izvrsi mesanje plina sa vazduhom.Kod karburatorskih motora postoji i mogucnost direktnog uvodjenja plina u stublinu samog karburatora putem metalnog uvodnika u obliku cevchice.

Mesaci se prave u raznim oblicima i velicinama sve u svrhu sto boljeg uklapanja sa samim usisnim sistemom na kolima.Jedna zajednicka stvar za sve mesace je postojanje difuzora i proracunavanje njegovog precnika koje zavisi direktno od kubikaze motora a indirektno od broja grla (u slucaju karburatora).

mesaci1.jpgw400.png

duplikarb.jpgw400.png

Na donjoj slici je oznaceno ono sto je najbitnije u proracunu mesaca prilikom ugradnje na odredjen motor!Slova " xx " oznacavaju meru u milimetrima a krecu se od 20 pa na vishe.

mesacimere.jpgw400.png

Mala digresija:

Svi vi koji morate prigusivati dovod vazduha u filter ili sundjerom ili nekim reducirom, znajte da je 99% u pitanju prevelik precnik difuzora na mesacu (1% je da ima falsh vazduh)!

Po nepisanom pravilu, motor mora identicno raditi i sa filterom vazduha i bez njega, jer to je oznaka da je mesac dimenzionisan kako treba!Naravno, to se moze probati samo kod motora koji nemaju protokomer ispred mesaca!

Link to post
Share on other sites