Koliko komplikovano moze biti...


Recommended Posts

sama radnja nije preporučljiva od strane plinoservisera, ali tko hoće, može to i sam doma obaviti.

kod mene je ugrađen LCS, koji sam po sebi nema automatsko prebacivanje na benzin ako padne pritisak plina u instalaciji. kod direkcije, ta opcija postoji i zato serviseri ne vole isključivati pumpu.

u slučaju naglog ubrzanja (gas u pod) kad je plin pri kraju, u instalaciji nema dovoljno plina i sustav se prebacuje na benzin da nebi usred preticanja ostali bez snage.

pumpu sam odlučio isključiti jer radi u prazno i grije se (pogotovo ljeti i kad je rezervar skoro prazan) pa postoji mogućnost i da pregori. ovako isključena, dulje će trajati i neće se bez potrebe opterećivati.

za isključivanje pumpe, potrebno vam je: par metara obične žice, ženske stopice sa platičnim zaštitama, relej (četveropolni sa MIRNIM kontaktom ili peteropolni), traka za izoliranje, nešto alata i lemilica. viseći osigurač je potreban samo ako se relej stavlja umjesto osigurača.

ja sam sve spojeve lemio, ali ako se radi ispod auta, mogu se koristiti i buksne (spojnice) koje olakšavaju posao.

prvo sam probao naći žicu koja vodi struju do pumpe ispod volana. veliki buntovi žica, uspjeh nikakav. mala škola.

http://img157.imagevenue.com/img.php?im ... _652lo.jpg

onda sam isprobavao drugi način. mislio sam staviti relej na mjesto (umjesto) osigurača pumpe benzina. nažalost, ni to nije radilo jer kad je relej prekinuo strujni krug koji vodi struju do pumpe, prekinulo se je i paljenje pa se je motor ugasio.

http://img177.imagevenue.com/img.php?im ... _364lo.jpg

morao sam prekinuti žicu kod samog konektora, ispod auta, odmah kod rezervara i pumpe (pumpa je u rezervaru). to je ova zeleno-bijela žica, jedan kraj je već sa zalemljenom stopicom.

http://www.imagesforme.com/show.php/66029_1002479.jpg

žica je bila dosta dugačka da se i na drugi njezin kraj samo zalemi stopica i da se obje stopice mogu priključiti na relej (kontakti 30 i 87a)

http://www.imagesforme.com/show.php/66030_1002481.jpg

znači, prekinuta je zeleno-bijela žica i na mjesto prekida se ubacuje relej.

ti kontakti 30 i 87a su "mirni" kontakti, što znači da je to u stanju mirovanja kratki spoj. kad na kontakte 85 (to je bijela žica sa slike) i 86 dovedemo napon, relej će prekinuti vezu 30 - 87a i tako isključiti pumpu.

http://www.imagesforme.com/show.php/66031_1002482.jpg

znači, jedan od upravljačkih kontakata (recimo 85) povezujemo žicom na masu (bilo gdje na autu) a drugi kontakt (86) sa plus polom na elektroventilu. plus pol EV-a je tako i označen (znakom +), a signal se može uzeti sa elektroventila na samoj boci (na multiventilu), sa EV-a na isparivaču ili ako se relej stavlja bliže filteru, sa filtera plina na kojem se isto nalazi jedan EV.

http://www.imagesforme.com/show.php/66032_1002483.jpg

kontakt 86 je ova bijelo-siva žica koju sam zalemio na plavu, a ta plava je plus sa plinskog EV-a.

shema kontakata sa kutije releja

http://www.imagesforme.com/show.php/66053_relej.jpg

znači, na kontakte 30 i 87a idu dva kraja žice koju sam prerezao, a ta žica vodi struju do pumpe benzina.

85 i 86 su upravljački kontakti, i jedan od njih ide na masu a drugi na + pol sa plinskog elektroventila.

u slučaju da se koristi četveropolni relej, sva 4 kontakta su iskorištena.

ako se koristi peteropolni relej, jedan od kontakata (kontakt 87 sa sheme) ostaje "prazan". budući da taj kontakt postaje + kad sistem prebaci na plin, treba ga izolirati. ja sam na njega stavio praznu stopicu i plastičnu zaštitu na njoj. za svaki slučaj.

Link to post
Share on other sites