Novi obracun obaveznog osiguranja ...2011.


Recommended Posts

Osvanuo je sledeci tekst u novinama:

Vlasnici automobila će obaveznu premiju za osiguranje vozila od 1. septembra plaćati po sistemu “bonus malus”, i to savesni vozači po nižoj, a vozači koji su imali štete po ceni višoj i do 2,5 puta.

Premijski stepen, po ovom sistemu, podeljen je na 12 razreda opasnosti, a osnovni razred je četvrti, i on podrazumeva cenu obaveznog auto-osiguranja koju su vozači do sada plaćali.

Vlasnici motornih vozila koji u prethodnoj godini osiguranja nisu napravili štetu, u narednoj godini će prema ovom sistemu imati bonus, to jest preći će u treći razred i premiju će platiti pet odsto manje. Premija u drugom razredu niža je od osnovne za 10, a u prvom za 15 odsto.

Vozači koji su imali jednu štetu prelaze u sedmi razred, što u odnosu na prethodnu godinu visinu premije povećava za 50 odsto. Sa dve načinjene štete prelazi se u 10. razred čime se premija u odnosu na prethodnu godinu povećava 2,1 put, dok oni koji naprave tri i više šteta prelaze u 12. razred, a premija im se povećava čak 2,5 puta.

Za povratak iz 12. u četvrti razred, potrebno je devet godina, i to pod uslovom da se tokom tih godina ne napravi nijedna šteta.

To znači da se vozači svake godine spuštaju za po jedan razred i u skladu s tim plaćaju premije. U petom razredu premija je u odnosnu na osnovni razred veća za 15, u šestom za 30, u sedmom za 50, osmom za 70, a u devetom za 90 odsto, dok je u desetom razredu premija veća 2,1 put, u jedanaestom 2,3, a u dvanaestom 2,5 puta.

Link to post
Share on other sites

Sva sreca sto ne razumem sve ovo.... :dance3: :dance3:

I bolje...Jer cer ti placati.... Jbg..Za tebe ce morati da otvaraju i do 25 razreda! :)

Ne isplati ti se da vozis vise!

Najebao si.... :P

Link to post
Share on other sites

I bolje...Jer cer ti placati.... Jbg..Za tebe ce morati da otvaraju i do 25 razreda! :)

Ne isplati ti se da vozis vise!

Najebao si.... :P

Pa brate to je visa sila u pitanju.. :lol:

Ma moze i 35 . .. :lol: :lol: :dance3:

I bez zajebancije, nije to nista smesno.... :party: :aggressive:

Link to post
Share on other sites

ma, tisina tamo gore!! ....ste neozbiljni! :)

evo da nacrtam :)

I RAZRED (bez stete u 3 godine)......85%

II RAZRED (bez stete u 2 godine).....90%

III RAZRED (bez stete u 1 godini)....95%

IV RAZRED.....100%..- OSNOVNA PREMIJA OSIGURANJA

V RAZRED..................115%

VI RAZRED.................130%

VII RAZRED(jedna steta u 1 godini)...150%

VIII RAZRED...............170%

IX RAZRED.................190%

X RAZRED(dve stete u 1 godini)..210%

XI RAZRED.................230%

XII RAZRED(tri stete u 1 godini)..250%

Ko je u XII razredu a u narednom periodu ne napravi stetu, spusta se godisnje za 1 razred nize...

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Znaci.....podsecaju danas u novinama da ovo vazi od 1. septembra....i pri tome:

(citat)

ŠTETE SVE ISTE

Pri obračunu malusa uopšte nije bitno koliko je novčano „teška“ učinjena šteta. Zakonodavac po ovom pitanju ne pravi razliku između slomljenog fara prilikom parkiranja i težeg saobraćajnog prekršaja. Broji se svaka učinjena šteta.

KO VOZI

Bonus ili malus računa se po vlasniku vozila, odnosno po broju šasije. Tako će, bez obzira na to ko je vozio automobil kada je učinjena šteta, skuplju polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti platiti vlasnik automobila prilikom registracije.

Link to post
Share on other sites

Prosto....napravis stetu...zamas to gitom i prodas auto,pa neka se drugi zlopate.....a kad kupujes auto....proveris isti da ne bi dosao u situaciju da popravljas ono sto je neko napravio....

malo je to nejasno...sta kad prodas ili kupis auto????

Ovde je sistem slican....s tim sto nemaju razrede nego za svakoga ponaosob obrecunavaju kvotu osiguranja,ali u to ulaze svi saobracajni prekrsaji,ne samo stete i vezano je za vlasnika vozacke dozvole a ne za auto.

Link to post
Share on other sites

Ovde ima isto bonus-malus ali funkcionise drugacije. Npr-kad se prvi put osigurava auto na svoje ime krece se od 14-te klase.ako se u toku godine ne napravi udes ide se klasu nize. Ako napravis udes ides 2 klase vise. Nema veze kolika je steta bila. Svaki sledeci auto koji osiguravas,kreces od klase predhodnog auta koji si imao. Iako npr taj novi auto je bio u drugoj klasi nema veze jer on dolazi na tvoje ime.

Ima i druge stvari a to je da kad se kupi auto ovde,obavezan je prenos vlasnistva tako da nema veze koliko je auto udesa imao,ide u klasu u kojoj si. Komplikovano.

Link to post
Share on other sites